Wat te doen met 100.000 euro?

Heb jij meer dan 100.000 euro op je bankrekening staan? Misschien heb je de afgelopen jaren flink gespaard, een tegemoetkoming gekregen van een oud werkgever of juist een mooie erfenis ontvangen. Hoe dan ook is die financiële zekerheid fijn, maar wat ga je ermee doen? Op je rekening laten staan als vangnet, zonder goede rente te ontvangen? Je huis aflossen? Of wil je proberen om met dat bedrag een nog groter bedrag te maken, door te beleggen in bedrijven die de komende jaren enorm kunnen groeien? Hoe je dat laatste kunt doen, vertellen de technologiespecialisten van beleggingsfonds Imagine Fund je graag.

Tijd van slim sparen is voorbij

De tijd dat het loonde om je geld op je bankrekening te houden vanwege de rente is helaas voorbij. Wat dat betreft kun je je geld net zo goed in een oude sok bewaren. Wat veel interessanter is, is beleggen. Hiermee behaal je vaak aanzienlijk meer rendement dan met sparen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je van tevoren bepaalt hoeveel risico je wil lopen: hoe meer risico je loopt, hoe hoger het mogelijke rendement. Probeer hierin de juiste balans te vinden.

Tip: beleg alleen met geld dat je eventueel kunt missen. Je loopt tenslotte het risico om een groot gedeelte van je inleg kwijt te raken.

Strategieën voor beleggen in aandelen met 100.000 euro of meer

Door te beleggen in aandelen investeer je in bedrijven en deel je mee in de toekomstige winsten daarvan. Daarnaast kun je beleggen in aandelen omdat je verwacht koerswinst te behalen. Sommige beleggers prefereren aandelen die laag gewaardeerd zijn, andere zijn gefocust op dividenden en weer andere beleggers investeren liever in groeiaandelen. We lichten graag een aantal type aandelenbeleggingen toe:

1. Value
Een populaire beleggingsstrategie is investeren in bedrijven die een lage waardering kennen op de beurs, ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Dit kan om uiteenlopende redenen het geval zijn, bijvoorbeeld door een bepaald sentiment ten opzichte van de sector of slecht management. En soms is het gewoonweg onverklaarbaar waarom een bedrijf op de beurs niet populair is. Een ‘value belegger’ probeert eigenlijk slimmer te zijn dan de markt door te zoeken naar onontdekte onderwaardering.

2. Dividend
Een andere populaire categorie aandelen om in te investeren, zijn bedrijven die een hoog dividend uitkeren. Veel beleggers zijn namelijk op zoek naar een stabiele inkomstenstroom dat kan komen uit winstuitkeringen. Deze bedrijven keren vaak een groot gedeelte van hun winst uit aan hun aandeelhouders, zeker wanneer ze actief zijn in een volwassen markt en er weinig mogelijkheden zijn om in groei te investeren.

3. Groei
Onze favoriete beleggingsstrategie is duurzaam investeren in bedrijven die de komende vijf tot tien jaar in staat zijn om flink te groeien qua omzet en winstontwikkeling. Deze bedrijven bieden het meeste potentieel. Daar tegenover staat wel dat deze snelle groeiers beweeglijker kunnen zijn op de beurs en qua waardering vaak duurder ogen. Het is dan ook de kunst om bedrijven te vinden die in staat zijn om sneller te groeien dan dat het gros van de beleggers op dit moment verwacht. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven die actief zijn in trends waarvan de markt nog volop in ontwikkeling is.

Tip: besteed je zoektocht naar snelgroeiende bedrijven uit aan specialisten. Wij, technologiespecialist Laurens Ockhuisen en investeringsspecialist Michiel Beukers, bewijzen inmiddels al drie jaar achtereen dat we goed in staat zijn om de winnaars van morgen te selecteren.

 4. Trackers
Je kunt er ook voor kiezen om een wereldwijde index te volgen, bijvoorbeeld de MSCI World index. Door een ETF of indexfonds te kopen op een dergelijke index koop je eigenlijk een mix van bovenstaande strategieën. Het voordeel is dat je in dat geval ‘zonder nadenken’ kunt investeren in aandelen. Het nadeel hieraan is dat je ook investeert in bedrijven die het juist niet zo goed doen op de beurs. Beleggen via trackers is dus de meest eenvoudige manier om te beleggen en biedt dan ook nooit het beste rendement.

Kies voor een vorm van beleggen die bij je past

Het belangrijkste is dat je voor een vorm van beleggen kiest die bij je past. Heb je affiniteit met waarde en/of dividend? Dan kunnen verschillende marktpartijen je hierbij helpen. Wil je het liever eenvoudig aanpakken en neem je genoegen met een gemiddeld rendement? Dan zijn ETF’s/Indexfondsen een goede oplossing.

Vind je het interessant om in de toekomstige Google, Apple Amazon of Facebook te investeren? Dan past de strategie van ons beleggingsfonds goed bij je. Wil je meer weten over de mogelijkheden van beleggen in technologie via Imagine Fund? Neem dan contact met ons op.

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.