Wat betekent de doorbraak van 5G voor de techsector?

Het komt steeds dichterbij: 5G, de nieuwste generatie mobiel internet en opvolger van 4G. Door deze nieuwe standaard kunnen we meer data versturen en ontvangen én profiteren we van een stabielere verbinding. 5G maakt onze telefoons, computers en tablets sneller en heeft daarmee veel invloed op de manier waarop we met internet omgaan. Tegelijkertijd biedt de vijfde generatie mobiel internet enorme kansen voor de techsector. Investeren in technologie? Een aantal kansen lichten we graag toe.

Investeren in technologie: 5G

In de techsector ontstaan allerlei nieuwe toepassingen die dankzij 5G mogelijk zijn. Denk hierbij onder meer aan slim communicerende robots, de automatische beheersing van productieprocessen en snellere verbindingen in datacenters. Investeren in 5G is dan ook veel meer dan enkel het aankopen van aandelen in telecombedrijven.

Welke techbedrijven profiteren van de 5G-doorbraak?

De komst van 5G zet veel sectoren op z’n kop. Allereerst natuurlijk de telecommunicatiewereld, waar bedrijven zoals KPN en Vodafone het netwerk aanpassen en bedrijven zoals Samsung en Apple nieuwe telefoons ontwikkelen, omdat de huidige de nieuwe norm niet ondersteunen.

Een andere sector die gigantisch profiteert van 5G is de game-industrie, die steeds meer gewicht krijgt in mobiele apparaten en waarbij 5G zorgt voor een bijna volledige eliminatie van vertraging in multiplayer-spellen. Hierdoor kunnen consumenten overal en op afstand samen gecompliceerde games spelen. Natuurlijk zijn er nog veel meer sectoren en bedrijven die kunnen profiteren van de doorbraak van 5G, zoals:

De zelfrijdende auto

Met het nieuwe mobiele netwerk 5G kun je draadloze apparaten zoals smartphones en auto’s met elkaar verbinden. De doorbraak van 5G is dan ook ontzettend belangrijk voor de zelfrijdende auto, waarbij goede communicatie met omliggende auto’s en slimme omgevingssensoren essentieel zijn. Doordat 5G meer data kan verwerken, kunnen systemen en applicaties een stuk zwaarder en complexer gemaakt worden. En dat is een flinke stap richting volledig autonoom rijdende auto’s!

Zelfrijdende elementen zijn al een tijdje aanwezig in auto’s, zoals bij de functie automatisch inparkeren. Maar om auto’s echt volledig zelfrijdend te maken, zijn nog veel meer draadloze applicaties nodig. Dankzij 5G kunnen deze applicaties worden ontwikkeld en ook steeds breder worden toegepast. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende tractoren die gigantische landbouwgewassen controleren.

Bedrijven zoals Tesla en Google maken behoorlijke stappen, wij schatten dat de eerste volledig autonome auto rond 2030 op de markt komt. Ook onderdelen zoals verkeerslichten, wegverlichting en parkeergarages kunnen dankzij 5G met elkaar verbonden worden. Al deze nieuwe technologieën zorgen voor een forse verbetering van onze verkeersveiligheid!

Zend- en ontvangstapparatuur

Doordat 5G gebruikmaakt van signalen die op hogere frequenties verstuurd worden en niet zo’n ver bereik hebben als bijvoorbeeld 4G, kan meer data worden verstuurd, maar is er ook een dichter netwerk aan zendmasten en ontvangers nodig. Onder andere Ericsson, Samsung, Nokia en de Chinese bedrijven Huawei en ZTE leveren deze netwerken. En een belangrijke leverancier van de chips die de communicatie mogelijk maken, is het Nederlandse Ampleon, een afsplitsing van NXP.

In 2021 worden er naar schatting 400 tot 500 miljoen 5G geschikte telefoons gemaakt. In 2020 waren dat er nog maar zo’n 200 miljoen: duidelijke cijfers die inzicht geven in hoe hard de markt groeit en waar we als beleggingsfonds mooi op inspelen.

Virtuele zorg

De snelle en stabiele verbinding van 5G maakt het mogelijk om nog beter apparaten op afstand aan te kunnen sturen én om apparaten beter zelf na te laten denken op basis van online input. Dit betekent in de praktijk voor de gezondheidszorg dat onder meer de online communicatie, uitwisseling van gegevens en het monitoren van patiënten op afstand steeds efficiënter wordt.

Teladoc Health, wereldwijd marktleider op het gebied van virtuele zorg, zou mooi kunnen profiteren van de doorbraak van 5G. De volledige eHealth sector kan namelijk betere producten aanbieden dankzij het nieuwe netwerk dat veel meer capaciteit aankan. Wat indirect de hele gezondheidszorg optimaliseert.

Wanneer profiteren we van 5G?

Hoe snel 5G volledig is uitgerold, is onduidelijk. In veel landen is 5G al beschikbaar, maar nog lang niet overal en ook zeker niet optimaal. Wat dat betreft staan we nog maar aan het begin van de ontwikkeling van het netwerk.

Telecommunicatiebedrijf Ericsson voorspelt dat in 2024 bijna de helft van de wereldbevolking in een gebied woont met 5G-dekking en dat er tegen die tijd 1,9 miljard 5G-abonnementen zijn afgenomen. Het snelst groeiende 5G continent is Noord-Amerika, vervolgens Noordoost-Azië op de 3e plaats Europa.

Investeren in technologie?

De doorbraak van 5G brengt de techsector in versnelling en maakt allerlei nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Als beleggingsfonds volgen we de meest kansrijke techbedrijven natuurlijk op de voet.

Wil jij ook investeren in technologie van de toekomst? Bij het Imagine Fund kun je als belegger instappen met een minimale investering van €100.000. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.