Over ons

Imagine Fund: september 2018

Stabiele maand voor het Imagine Fund

Baarn – 12 oktober 2018 – Het Imagine Fund heeft de maand september afgesloten met een rendement van +0,51%.

Per 30 september 2018 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €124,66

De Nasdaq daalde in september met 0,35%. Het was een relatief saaie beursmaand voor technologie. Na de grote stijging van augustus lijkt het er op dat de aandelen in september wat zijn gestabiliseerd. Daarnaast was er weinig nieuws m.b.t. de bedrijven in onze portefeuille.

Wel kwam er veel economisch nieuws naar buiten. Zo is het consumentenvertrouwen in Amerika gestegen naar het hoogste niveau sinds 2000. De uitkeringsaanvragen zijn gedaald naar het laagste punt sinds 1969, salarisgroei stijgt weer het hardst sinds 2009 en de kleine bedrijven/ondernemers zijn, sinds 1974, nog nooit zo positief over de economie geweest. Daarnaast heeft de FED voor de derde keer dit jaar de rente verhoogd, naar 2% – 2.25%. Dit geeft aan dat economie in Amerika op volle toeren draait.

Het Imagine Fund heeft de maand afgesloten met een rendement van +0,51%. Hiermee komt het totale rendement uit op +24,66% in acht maanden tijd.

Q3:

Met het afsluiten van de maand september komt ook het derde kwartaal ten einde. Wij kijken tevreden terug op een erg sterk kwartaal voor het Imagine Fund. Met een rendement van 14,54% in drie maanden tijd hebben wij ruim 6% meer rendement behaald dan de Nasdaq, die in dezelfde periode met 8,33% is gestegen. Het verschil sinds de start in februari is nu bijna 15%. De AEX index verloor in het derde kwartaal 0.37%, waardoor het totaalrendement sinds februari daalt naar -1.94%.

Wij hebben in het derde kwartaal wat meer spreiding aangebracht in de portefeuille. Zo is het aantal posities toegenomen van 31 naar 33. Daarnaast hebben wij onze eerste Nederlandse deelneming opgenomen. Op het moment van schrijven hebben wij twee posities in Europa, vier in Azië en zevenentwintig in Amerika.

Aanpassingen posities Q3:

  • Adyen – Positie geopend Fintech
  •  Rapid7 – Positie geopend Cyber security
  • Talend – Positie geopend Big Data
  •  Zendesk – Positie geopend Multiple trends
  •  Okta – Positie gesloten Cyber security
  •  Square – Positie gesloten Fintech
wdt_ID Resultaten Q1* Q2 Juli Augustus September Totaal
1 - - - - - - -
2 Nasdaq -5.31% +6.98% +2.72% +5.84% -.035% +9.75%
AEX -5.53% +4.18% +4.09% -2.76% -1.58% -1.94%
- - - - - - -
Imagine Fund -1.82% +10.87% +2.04% +11.68% +0.51% +24.66%

Cijferseizoen Q3:

Na een rustige maand september, is de maand oktober stormachtig begonnen. Wereldwijde beurzen maken een correctie door en ook in de technologiesector werd flink winstgenomen. Eind oktober begint het Q3 cijferseizoen en hopen we een bevestiging te krijgen dat de groei in onze bedrijven voortzet. Wij kijken vooral uit naar de cijfers en vooruitzichten van de chipsector. Wij zijn benieuwd of de recente dalingen van een aantal van onze participaties terecht zijn, of dat ze zwaar overdreven zijn.

De chipsector presteert al een aantal maanden onder de maat en er komen steeds meer berichten naar buiten van analisten dat de markt over zijn top heen is. De chipsector staat bekend als erg cyclisch en alleen de gedachtegang van een top laat dit soort aandelen sterk dalen. Zo zijn bedrijven als Applied Materials en Lam Research al 30% tot 40% in waarde gedaald sinds maart.

2016, 2017 en begin 2018 zijn voor Lam Research en Applied Materials extreem solide en winstgevende jaren geweest. Daarnaast heeft het management meerdere malen aangegeven dat de extreem cyclische trends in veel mindere mate aanwezig zijn dan een aantal jaar geleden. Dit betekent niet dat er geen mindere periodes meer zijn, maar aangezien er veel meer producten met chips worden verkocht zou dat moeten resulteren in een constantere vraag naar chips en stabieler vaarwater voor de leveranciers daarvan.

Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat de chipsector een cruciale rol gaat spelen in de technologie van de toekomst en blijven dan dus ook enthousiast over de toekomst van deze sector. Op onze website blijven wij regelmatig een geschatte NAV plaatsen. U kunt onze website (if.nl) raadplegen als u frequenter de koers van uw participaties wilt inzien.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?