Imagine Fund nieuwsbrief: augustus 2020

Imagine Fund: augustus 2020

Baarn – 21 augustus 2020

Het Imagine Fund heeft de maand juli afgesloten met een rendement van +5,87%. Hiermee staat het behaalde resultaat voor 2020 op +31,72%. De NAV per participatie bedroeg aan het eind van de verslagperiode €171,70.

Juli

De maand juli stond in het teken van bedrijfscijfers. Iets meer dan de helft van de Amerikaanse bedrijven rapporteerde gedurende juli hun resultaten over het tweede kwartaal. Dit gaf beleggers een beter inzicht m.b.t. de gevolgen van de Corona crisis in de bedrijven en sectoren.

Ook een groot aantal bedrijven waarin het Imagine Fund investeert publiceerden kwartaalcijfers.

Voor ons lag de piek op de voorlaatste avond van de maand. Op donderdag 30 juli kwamen de techreuzen Apple, Google, Facebook en Amazon gelijktijdig met hun kwartaalcijfers. Deze vier bedrijven hebben een gezamenlijke weging van bijna 30% in de Nasdaq 100, waardoor goede cijfers impact hebben op het algemene sentiment op de Amerikaanse beurs. Verder is noemenswaardig  dat Pinterest haar kwartaalcijfers publiceerde op de laatste dag van de maand. De cijfers van Pinterest waren voortreffelijk en werden op de beurs beloond met een fikse koersstijging. Mede hierdoor wist het fonds nog een mooie eindspurt te maken.

Amazon

Dat Amazon geprofiteerd zou hebben van Corona lag in de lijn der verwachting, maar het bedrijf rapporteerde cijfers die ver boven de analistenverwachtingen lagen.

 • De omzet steeg ten opzichte van een jaar geleden met 40%, naar $88,9 miljard;
 • De free cashflow over de afgelopen twaalf maanden steeg van $25 miljard naar $31,9 miljard;
 • Het bedrijf heeft $4 miljard extra uitgegeven aan ‘Corona maatregelen’;
 • Men heeft 175.000 nieuwe werknemers aangenomen sinds maart 2020, waarvan 150.000 permanente banen;
 • De operationele winst steeg ten opzichte van een jaar geleden met 87%, naar $5,8 miljard. Dit terwijl Amazon een kwartaal geleden nog voorspelde helemaal niks onder aan de streep over te houden in Q2 i.v.m. Covid-19.

Het is goed om bovenstaande getallen nog eens goed door te lezen en te realiseren wat er staat. Een omzet van zo’n omvang met 40% laten groeien is zelden vertoond. Ook het aantal nieuwe personeelsleden is bizar: 175.000 in 120 dagen, dat zijn er bijna 1500 per dag. Dit geeft ook aan hoe goed Amazon in staat is om op te schalen. Amazon staat op dit moment samen met Microsoft op een gedeelde tweede plaats qua meest waardevolle beursgenoteerde bedrijven ter wereld en moet alleen Apple nog voor zich dulden. Maar als Jeff Bezos ook de komende jaren zijn groeistrategie kan volhouden, dan lijkt het een kwestie van tijd voordat Amazon de eerste plaats overneemt.

Apple

Het bedrijf rapporteerde sterke cijfers en liet zien dat de sluiting van de fysieke Apple Stores weinig impact had op de resultaten. Daarnaast komt een vier-voor-één stock split, wat het aandeel een extra boost gaf.

 • De omzet steeg ten opzichte van een jaar geleden met 11%, naar $59,7 miljard;
 • De operationele winst steeg ten opzichte van een jaar geleden met 13,4%, naar $13,1 miljard;
 • De verkopen per productcategorie stegen als volgt: Iphone +1,6%, Mac +21,6%, Ipad +31%, Wearables, Home and Accessories +16,7% en Services +14,8%. De sterke omzetgroei in de categorieën Ipad en Mac werden mede veroorzaakt door het thuiswerken.

Apple liet zien ook in dit soort tijden goed geld te kunnen verdienen en de kracht van hun merk werd eens te meer duidelijk. Mensen die thuis moesten werken kozen massaal voor Apple producten.

Pinterest

De cijfers van Pinterest waren erg sterk en ook de financiële outlook voor het komende kwartaal stelde tevreden. Het aandeel steeg ruim 35% op het nieuws.

 • De omzet steeg ten opzichte van een jaar geleden met 4%, naar $272 miljoen. Dit lijkt zeer matig, maar met een advertentiemarkt die bijna stil lag is het nog steeds een nette prestatie;
 • De internationale omzet steeg ten opzichte van een jaar geleden met 72%, naar $41 miljoen. Dit is nog steeds weinig in verhouding met de omzet op Amerikaanse gebruikers, maar de groei zit er goed in;
 • Voor het eerst meer dan 400 miljoen maandelijkse gebruikers;
 • Het bedrijf zag de eerste positieve signalen uit de samenwerking met Shopify;
 • De omzetgroei voor juli lag rond de 50%, een sterk begin van het derde kwartaal.

Pinterest is een grote positie in het Imagine Fund en wij hebben meerdere keren beschreven waarom wij enthousiast zijn over het aandeel. Het doet ons goed om te zien dat een aantal belangrijke punten uit onze research steeds meer vorm beginnen te krijgen. Vooral op het gebied van E-commerce en de monetization van internationale gebruikers. Wij blijven daarom enthousiast over de toekomst van Pinterest. Lees onze investeringsthesis nog eens terug op https://www.iex.nl/Column/500119/De-ruwe-diamant-van-de-sociale-media.aspx

Ondernemers Lounge RTL7

Op 19 juli, 9 augustus en 16 augustus waren wij met het Imagine Fund te gast in het televisieprogramma Ondernemers Lounge op RTL7. De drie uitzendingen zijn via onderstaande links terug te kijken:

Mocht u vragen hebben, of wilt u meer informatie ontvangen, dan staan wij u graag te woord.

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

 • Groeimarkten
 • Visie op trends
 • Fondsmanagers
 • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?