Imagine Fund: Mei 2018

Zeer goede maand voor het Imagine Fund

Baarn – 11 juni 2018 – Het Imagine Fund heeft de maand mei afgesloten met een rendement van 10.71%.

Per 31 mei 2018 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €111,08.

De Nasdaq steeg in mei met 5,48%. Na een volatiele start van het jaar was het ook in de maand mei niet anders. De houding van de Amerikaanse overheid richting haar handelspartners, Noord-Korea en Iran, blijven een belangrijke rol spelen en beïnvloeden het sentiment op de beurs. Deze maand kwam daar de onrust vanuit Italië bij. W e verwachten dat de volatiliteit de komende maanden zal aanhouden. Onze portefeuille heeft een zeer goede maand achter de rug. Met een rendement van 10,71% hebben wij onze beste maand tot nu toe neergezet, veel beter dan de benchmark.

Dollar:

Dankzij de onrust op de financiële markten is de Euro ten opzichte van de Dollar in waarde gedaald. De voornaamste rede voor deze daling was de vorming van een ‘anti-euro’ kabinet in Italië. Dit zorgde weer voor geruchten dat Italië uit de Euro zou stappen met alle gevolgen van dien. De Euro verloor hierdoor ruim 3% ten opzichte van de Dollar. Voor het Imagine Fund was dat een positieve beweging. Aangezien wij voornamelijk in Amerikaanse bedrijven (lees: dollar beleggingen) investeren zijn onze Dollars in waarde gestegen. Dit heeft in mei ongeveer 3,5% positief bijgedragen aan het behaalde rendement.

Cijferseizoen:

Zoals aangegeven in het maandbericht van april heeft het cijferseizoen in mei zijn hoogtepunt bereikt. Zo zijn, op twee bedrijven na, al onze deelnemingen met kwartaalcijfers gekomen. Hierbij een aantal highlights: Apple: Er wordt altijd met veel verwachting uitgekeken naar de kwartaalcijfers van Apple. Het is al een aantal jaar het grootste bedrijf ter wereld en een zeer belangrijke speler op de technologie markt. Als de cijfers van Apple tegenvallen heeft dat ook meteen veel invloed op hun leveranciers. Een paar weken voordat de cijfers bekend werden gemaakt waren er al een aantal analisten die hun winst en verkoopverwachtingen naar beneden bijstelden. Zij gingen ervan uit dat de nieuwe IPhone X niet zo succesvol was als Apple verwacht had. Die verwachtingen bleken ongegrond want Apple rapporteerde zeer goede cijfers. Zo werd er ruim $61 miljard omzet behaald en ging de winst per aandeel met 30% omhoog ten opzichte van het tweede kwartaal in 2017. Daarnaast kondigde Apple aan dat ze voor $100 miljard extra aan eigen aandelen gaan inkopen en werd het dividend met 16% verhoogd.

Skywork Solutions:

Waar Skywork Solutions in april last had van het negatieve nieuws rondom Apple, aangezien zij een leverancier van Apple zijn, werd dit in mei weer helemaal recht getrokken. Het bedrijf kwam twee dagen na Apple met cijfers en die lieten zien dat ze nog midden in de groeicurve zit. Skywork richt zich op de ‘connectiviteit’ van apparaten, wat een zeer belangrijke rol speelt en zal in de toekomst nog belangrijker worden. Het is de bedoeling dat telefoons, huizen, auto’s en een hele hoop andere gadgets straks allemaal met elkaar verbonden zijn, mede door de oplossingen van Skywork Solutions. Tijdens de earnings call maakte Skywork Solutions bekend een deal te hebben gesloten met een van ’s werelds grootste autofabrikanten om de connectiviteit van hun auto’s te verbeteren. Dit geeft aan dat Skywork zich niet alleen maar richt op mobiele telefoons en andere gadgets, maar dat ze ook blijven innoveren om zo een belangrijke rol te gaan spelen in de markt van zelfrijdende auto’s.

Nvidia:

Ook Nvidia rapporteerde zeer solide cijfers en blijft zeer snel doorgroeien. De verwachtingen lagen erg hoog maar het bedrijf liet weer duidelijk zien dat zij die verwachtingen keer op keer waarmaken. Zo is de omzet op jaarbasis met 66% gestegen en de winst per aandeel zelfs met 141%. Ook de verwachtingen voor het aankomende kwartaal zien er weer solide uit. Belangrijker dan de cijfers, was de lancering van een nieuwe chip. Het ging om de chip genaamd ‘Jetson Xavier’. Deze chip heeft enorm veel rekenkracht en is speciaal ontwikkeld voor autonome robots. De CEO van Nvidia zegt het zelfs als volgt: “This little computer is going to be the brain of future robots. Robots that drive, that fly, that swim, [a robot] that goes underground, that picks strawberries, picks lettuce, picks apples, helps you in the lab, — this little computer is the brains of future intelligent machines,”. De chip is in staat 30 triljoen handelingen per seconde uit te voeren, is vijf jaar lang in ontwikkeling geweest en er zijn ruim 8000 mensen bij betrokken geweest om het te ontwikkelen.

Bovenstaande ontwikkelingen laten ons zien dat innovatie springlevend is en dat er volop wordt geïnvesteerd in de toekomst.

Wat zeggen de kwartaalcijfers over de trends waar wij in investeren?

  • Internet of Things begint steeds meer vorm aan te nemen. Dit komt naar voren uit de cijfers van de chipmakers. Er kan soms een iets zwakker kwartaal tussen zitten, maar de algemene markt lijkt zeer stabiel.
  • De Cloud industrie blijft in rap tempo doorgroeien. Zowel Alibaba, Google, Microsoft, Amazon en een aantal van onze kleinere deelnemingen blijven er volop in investeren.
  • De Genetics industrie groeit ook gestaag door en volgens de CEO van Illumnia staan we nog maar aan het begin van de groeicurve. Dit komt ook naar voren bij onze andere genetics investering.
  • Big data wordt steeds belangrijker. Er wordt meer waarde gehecht aan grote hoeveelheden data en bedrijven kunnen er steeds meer voordelen uit halen. Investeringen als Splunk en Facebook profiteren er beiden, op verschillende manieren, flink van.
  • Cybersecurity is een markt die nu al erg groot is, maar zal in de toekomst onmisbaar worden. waar we in de toekomst niet meer zonder kunnen. Ook onze investeringen in dit segment lieten erg solide cijfers en verwachtingen zien.

Cijferseizoen mei:

Het cijferseizoen is goed verlopen. Bijna alle investeringen van het Imagine Fund zijn met mooie cijfers gekomen en onze hoge verwachtingen zijn grotendeels waargemaakt. Dit verklaart de outperformance van het Imagine Fund ten opzichte van de Nasdaq. Ook al doen de meeste trends het zeer goed, wij blijven alert en zullen ze aandachtig in de gaten houden om aanpassingen te maken indien nodig. Wij zijn zeer tevreden met het behaalde resultaat in mei. Waar wij in april al een mooie maand hadden, hebben wij dat deze maand kunnen doortrekken. Het performance verschil met de Nasdaq wordt steeds groter en wij zullen dit proberen vast te houden.

Op onze website blijven wij regelmatig een geschatte NAV plaatsen. U kunt onze website (if.nl) raadplegen als u frequenter de koers van uw participaties wilt inzien.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?