Imagine Fund: juni 2019

Goed eerste halfjaar 2019

Baarn – 15 juli 2019 – Het Imagine Fund heeft de maand juni afgesloten met een rendement van + 2.82%.

Per 30 juni 2019 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €129,04.

Na vier sterke beursmaanden en een correctie in mei, zetten de beurzen de positieve trend in juni door. Dit kwam mede dankzij de centrale banken, die afstappen van hun huidige koers. Zo heeft de FED aangegeven de rente weer te willen verlagen en ook de ECB stelt een renteverhoging voorlopig uit.

Dit gaf de beurzen een nieuwe impuls en de correctie van mei werd snel weggewerkt. Ook kwamen er positieve berichten naar buiten met betrekking tot de handelsdeals. Amerika en China gaan weer met elkaar praten en de dreigende toon van Trump is (voor nu) verdwenen.

Sinds 1 januari 2019 staat de Nasdaq op +20.77% en het Imagine Fund op +31.18%. Sinds de start op 1 februari 2018 staat de Nasdaq op +10% en het Imagine Fund op +29.04%.

 

Centrale banken

De FED en de ECB speelden een hoofdrol in juni. Slechte Amerikaanse banencijfers en een lager consumenten vertrouwen zorgden ervoor dat de FED het roer rigoureus omgooide. Waar men eind 2018 nog sprak over meerdere renteverhogingen in 2019 hint de FED nu alweer op een renteverlaging. Hiermee willen ze het bedrijven makkelijker maken om te blijven groeien, en de economie een nieuwe impuls geven. De ECB kwam met een soortgelijk verhaal naar buiten. Gestuurd door matige economische cijfers en handelsspanningen vertelde ECB president Mario Draghi dat verdere stimuleringsmaatregelen en rente verlagingen tot de mogelijkheden behoren.

De centrale banken geven hiermee een duidelijk signaal af: zij blijven waar nodig, de economie stimuleren.

 

StoneCo

In de loop van juni hebben wij een nieuwe positie genomen in het Braziliaanse fintech bedrijf StoneCo. Het bedrijf is in oktober 2018 naar de beurs gegaan en heeft een notering aan de Nasdaq. Het bedrijf ontwikkeld meerdere soorten betalingssoftware waarmee ze opereren in verschillende markten.

Met hun product ‘Stone’ levert het bedrijf eigen pinapparaten aan kleine retailers. Met deze apparaten bieden ze verschillende diensten aan. Zo kunnenretailers: betalingen accepteren van de meest gebruikte betaalkaarten; via de Stone app inzicht krijgen in hun financiën, en loyaliteitsprogramma’s bijhouden. Alles is gekoppeld aan een ‘Stone’ bankrekening die geen lopende kosten kent.

Naast de fysieke producten van ‘Stone’ biedt StoneCo ook online betalingssoftware aan via Pagar.me. De Pagar.me software biedt webshop eigenaren gelijke functionaliteiten als het fysieke ‘Stone’ pinapparaat. Daarnaast kunnen webshopeigenaren met de Pager.me software inzicht krijgen in hun verkopenen andere belangrijke parameters die nodig zijn om succesvol te verkopen via een webshop.

Andere software producten van StoneCo zijn Mundipagg (e-commerce oplossingen) en Equals (boekhoud systeem).

De laatste cijfers van StoneCo waren erg sterk. Het bedrijf boekte in het eerste kwartaal van 2019 een omzet van 536 miljoen Brazillian Real (+- 142 miljoen dollar). Dat resulteerde in een omzet stijging van 86% ten opzichte van een jaar geleden. Het bedrijf maakte een winst van 177 miljoen Brazillian Real (+- 47 miljoen dollar). Vergeleken met een jaar eerder resulteerde dit in een stijging van 617%. Het totale betalingsvolume (dit zijn alle betalingen die via StoneCo lopen) steeg met 60,1%, naar 26,5 miljard Brazillian Real (+- 7 miljard dollar). Als laatst sprak het management extra vertrouwen uit in het bedrijf, door een eigen aandelen inkoopprogramma te starten van 200 miljoen dollar. Dit is uniek is voor een technologiebedrijf dat nog maar 7 jaar bestaat.

 

StoneCo is opgericht door twee internetondernemers, die eerder een succesvol fintech bedrijf hebben gehad voordat ze samen in 2012 aan StoneCo begonnen. Beide oprichters zijn nog actief betrokken bij het bedrijf middels de raad van bestuur. Daarnaast heeft het bedrijf voornamelijk lange termijn aandeelhouders. Warren Buffet bezit met zijn Berkshire Hathaway bijna 10% van de aandelen. Ook Alibaba oprichter Jack Ma is een aandeelhouder.

 

Cijferseizoen Q2 2019

Halverwege juli begint het cijferseizoen weer. Zoals gebruikelijk zijn eerst de grote namen zoals Apple, Microsoft, Amazon en Facebook aan de beurt. Onze kleinere posities rapporteren voornamelijk in augustus en september. Wij zullen dit cijferseizoen extra alert zijn op waarschuwingen van bedrijven met betrekking tot de algemene markt, en de handelsomstandigheden wereldwijd. Wij zullen gedurende deze periode actief handelen en indien nodig zullen wij onze exposure in bepaalde posities bijstellen.

 

Cashpositie

Op dit moment heeft het Imagine Fund een cashpositie van 35%. In de maand juni hebben wij meerdere posities uitgebreid en een nieuwe positie ingenomen in StoneCo. Mocht het cijferseizoen kansen bieden dan hebben wij met de ruime cashpositie de mogelijkheid om op die kansen in te spelen. Als de economische berichtgeving dusdanig veranderd richting een negatief sentiment, dan zullen wij de cashpositie verder uitbouwen om het behaalde rendement te beschermen.

 

Resultaten

Resultaten 2019 Q1 april mei juni Totaal
           
Imagine Fund +30.78% +2.80% -5.10% +2.82% 31.18%
           
Nasdaq Comp 100 +16.56% +5.45% -8.39% +7.25% 20.77%
AEX +8.65% +7.83% -5.44% +3.93% 15.14%

 

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

 

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers

Fondsmanagers Imagine Fund

 

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?