Imagine Fund: juli 2019

Nieuw hoogtepunt dankzij een sterke maand juli.

Baarn – 16 augustus 2019 – Het Imagine Fund heeft de maand juli afgesloten met een rendement van + 4.42%.

Per 31 juli 2019 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €134,75.

Na een sterke start van het jaar, begint ook de tweede helft van het jaar goed. De Federal Reserve verlaagde de rente voor het eerst in 11 jaar. Daarnaast gaf ook de Europese Centrale Bank sterke signalen af dat verdere ondersteuningsmaatregelen te verwachten zijn.

De Nasdaq 100 en S&P 500 bereikten nieuwe hoogtepunten gedurende juli. De stijging is niet alleen te danken aan de centrale banken. Sterke kwartaalcijfers van diverse  bedrijven gaven ook een impuls. In onze portefeuille rapporteerden diverse bedrijven cijfers en deze waren, stuk voor stuk, ijzersterk.

Sinds 1 januari 2019 staat het rendement van het Imagine Fund op +36.98% en de Nasdaq op +23.99%. Sinds de start op 1 februari 2018 heeft het Imagine Fund een rendement behaald van +34.75% en de Nasdaq +12.94%.

Centrale banken

Op de laatste dag van juli verlaagde de FED de rente met 0,25%. Dit was geen verrassing meer voor beleggers, maar wel keek men uit naar de verklaring van de FED. Donald Trump roept al langere tijd dat de rente verder verlaagd moet worden, om zo de economie een extra impuls te geven. De FED zelf kwam met een neutraler bericht naar buiten, waarin het vertelde dat dit niet de start is van een lange periode van rente verlagingen. In hetzelfde bericht zeiden ze ook dat het niet bij één verlaging hoeft te blijven. Beleggers reageerden ietwat teleurgesteld, aangezien men had gehoopt dat de FED de retoriek van Trump zou volgen door te vertellen dat verdere renteverlagingen te verwachten zijn.

Cijferseizoen

Het cijferseizoen is in volle gang. Eind juli had ongeveer 60% van de S&P 500 hun kwartaalcijfers gepresenteerd. Ongeveer 75% van deze groep bedrijven heeft beter gepresteerd dan de verwachtingen van analisten. De meeste bedrijven in het Imagine Fund publiceren hun kwartaalcijfers gedurende augustus. In juli rapporteerden 30% van de deelnemingen cijfers, waaronder Microsoft, Zendesk en Alteryx.

Microsoft

Het bedrijf rapporteerde haar 4e kwartaal cijfers op 18 juli 2019. Het boekjaar van Microsoft loopt anders dan gebruikelijk, waardoor het financiële jaar dit kwartaal werd afgesloten. In vergelijking met het 4e kwartaal van 2018 steeg de omzet met 12% ($33,7 miljard) en de winst met 21% ($10,6 miljard). De individuele onderdelen lieten ook mooie groeicijfers zien. Zo steeg de omzet van LinkedIn met 25% en de omzet van Azure met 64%. Voor het hele jaar behaalde Microsoft een omzet van $125,8 miljard en een winst van $36,8 miljard. Het was opnieuw een record jaar voor Microsoft. Mede daardoor is het op dit moment het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld.

Zendesk

Met de positie in Zendesk spelen we in op online klantenservice. Dankzij het internet en de online aanwezigheid van bedrijven wordt ook de online klantenservice een stuk belangrijker. Waar een winkelier vroeger zijn meeste klanten persoonlijk kende, bestaan er nu bedrijven die geen fysieke winkel hebben, en  alleen maar online verkopen. Denk hierbij aan een bedrijf als Bol.com, Amazon, Zalando, maar bijvoorbeeld ook aan softwarebedrijven, energieleveranciers etc.

Met de software van Zendesk kunnen bedrijven hun klantenservice proces automatiseren, om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn. Denk hierbij aan het creëren en bijhouden van een klantenprofiel, waardoor verschillende werknemers de klachten of vraagstukken kunnen behandelen, zonder het overzicht te verliezen. Ook chatbots komen steeds vaker voor. De software van Zendesk moet ervoor zorgen dat de relatie tussen de klant en het bedrijf verbetert, om zo de klanten een positieve ervaring te geven. Het bedrijf heeft meer dan 145.000 betalende klanten, 17 kantoren wereldwijd en biedt haar dienstverlening aan in meer dan 30 talen.

De kwartaalcijfers van Zendesk voldeden aan de verwachtingen van de markt. Ze waren zelfs nog iets beter dan wat er door analisten werd verwacht. Ook verhoogde het bedrijf haar verwachtingen voor het komende kwartaal.

Alteryx

Met Alteryx spelen we in op de Big Data trend. Alteryx stelt bedrijven in staat om bruikbare informatie te halen uit grote hoeveelheden bedrijfsdata. Bijna elk bedrijf creëert enorme hoeveelheden data, of het nu om interne processen gaat, klantinformatie, verkoopdata of onderzoeksresultaten. Met Alteryx kunnen bedrijven met een paar klikken op een muis data vinden, ordenen en analyseren.

Alteryx is nog een relatief jong bedrijf, maar de groeicijfers zijn enorm. De omzet steeg in het 2e kwartaal van 2019 met 59%, t.o.v een jaar geleden, naar $82 miljoen. De brutomarge kwam uit op 91%, wat extreem hoog is vergeleken met andere technologie bedrijven. De Net Expansion Rate van 133% schetst ook een duidelijk beeld. Het product van Alteryx wordt zo gewaardeerd bij bestaande klanten, dat ze hun pakket blijven uitbreiden en op jaarbasis 33% meer uitgeven. Dit betekent dat als Alteryx de Net Expansion Rate op dit niveau kan houden en verder geen één nieuwe klant binnenhaalt, het bedrijf nog steeds met 33% groeit. De verwachtingen voor het derde kwartaal werden verhoogd en ook de verwachtingen voor heel 2019 werden iets bijgesteld. Al met al zeer goede resultaten.

Augustus

De maand augustus is tot nu toe erg volatiel, waarbij grote uitslagen op dagbasis niet ongewoon zijn. Veel van onze deelnemingen rapporteerden kwartaalcijfers en het werd wederom bevestigd dat we in de juiste bedrijven investeren. Positieve uitschieters qua omzetten en winst ging vaak ook gepaard met verbeterde toekomstverwachtingen. Het algemene sentiment op de beurs is nu negatief en dit remt sommige koersen nog, maar keert de rust terug dan verwachten we veel van onze belangrijkste deelnemingen.

Trump heeft de druk op China weer opgevoerd en het lijkt alsof er weer extra importtarieven op Chinezen goederen worden ingevoerd, al verandert de situatie op dagbasis. Daarnaast is er een protest in Hong Kong gaande dat voor een negatief sentiment zorgt. Kort samengevat willen de inwoners van Hong Kong minder bemoeienis vanuit China. Het bedrijfsleven in Hong Kong ligt plat en sinds kort blokkeren demonstranten de luchthaven, waardoor vliegtuigen niet kunnen opstijgen en landen. De Chinese president Xi heeft de protesten veroordeeld en noemt de demonstranten ‘terroristen’. Hij heeft het leger naar de grens met Hong Kong gestuurd en kan elk moment ingrijpen. Donald Trump heeft Xi opgeroepen om de protesten op een humane manier op te lossen en dat extreem geweld voor verdere complicaties kan zorgen tussen Amerika en China.

In het Imagine Fund behouden wij een actieve strategie, om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op veranderende situaties. Zo houden wij nog steeds een cash positie aan van ruim 35%. Onze blootstelling tot China hebben wij verder geminimaliseerd, door een aantal posities te verkleinen of te verkopen. Daarnaast houden wij een actieve ‘watchlist’ bij met bedrijven die hoog op ons verlanglijstje staan in het geval van sterke koersdalingen. Een tijdelijke correctie zouden wij dan ook niet als negatief ervaren, maar juist als kans.

Resultaten

Resultaten 2019 Q1 Q2 juli   Totaal
           
Imagine Fund +30.78% +0.30% +4.42%   36.98%
           
Nasdaq Comp 100 +16.56% +3.60% +2.67%   24.00%
AEX +8.65% +5.97% +1.82%   17.24%

 

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

 

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers

Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?