Imagine Fund: april 2020

Baarn – 15 mei 2020

Het Imagine Fund heeft de maand april afgesloten met een rendement van +14,04%. Hiermee staat het behaalde resultaat voor 2020 op +5,35%. De NAV per participatie bedroeg op het eind van de verslagperiode €137,32.

April

In maart werd Covid-19 realiteit op de beurs, met alle gevolgen van dien.
In tijden van crisis vluchten beleggers normaal gesproken naar defensieve sectoren als pharma en voeding. Technologie wordt vaak als risicovol gezien, maar dit keer lijkt het de dans te ontspringen. Gedurende april liet de technologiesector een sterke rebound zien.

In de nieuwsbrief van maart schreven wij het volgende:
“In onze portefeuille bevinden zich diverse bedrijven die hun product juist in deze tijd populairder zien worden. Denk hierbij aan bedrijven als Teladoc, Zoom, Microsoft, Amazon en Tencent. Er wordt thuis gewerkt, veel meer tijd besteed aan gamen en boodschappen worden vanuit huis besteld. Dit zijn ontwikkelingen die de door ons voorziene technologische revolutie juist doen versnellen”.

“Covid-19 heeft de wereld veranderd en dit zal niet tijdelijk zijn. Wij verwachten dat men meer vanuit huis zal blijven werken, meer online zal vergaderen, medische diensten zullen blijvend meer op afstand gestuurd worden en ook op het gebied van educatie zal men meer digitaal blijven aanbieden in plaats van fysiek”.

“De wereldwijde pandemie houdt ons voorlopig nog in de greep, maar wij verwachten dat juist de technologiesector weer als eerste zal herstellen, alleen al om bovenstaande redenen”.

Eind april kwamen de eerste technologiebedrijven met kwartaalcijfers, en de genoemde punten uit de maart nieuwsbrief kwamen duidelijk naar voren. Satya Nadella, de CEO van Microsoft, vertelde dat er twee jaar aan digitale transformatie heeft plaatsgevonden in twee maanden. Bepaalde onderdelen presteerden minder, zoals de advertentie inkomsten op LinkedIn. Daartegenover staat dat Microsoft Teams een record aan gebruikers registreerde. Het bedrijf had over de breedte dan ook weinig last van Covid-19.

Bij veel andere technologiebedrijven was het bericht hetzelfde. Bedrijven met cruciale software voor thuiswerken en bedrijfsprocessen wisten hun omzet goed op peil te houden, of zelfs te versnellen. De minste resultaten werden gerapporteerd door bedrijven die afhankelijk zijn van de inkomsten uit advertenties, maar zelfs die berichten hadden positieve punten. Zo verwachtte Facebook last te houden van een zwakke advertentiemarkt, maar zat de gebruikersinteractie met het platform sterk in de lift.

Wat daarnaast een grote rol speelt is dat goede technologiebedrijven over veel liquiditeiten beschikken. Hierdoor hebben ze een lange adem en kunnen ze blijven innoveren in tijden van crisis. Een bedrijf als Google heeft meer dan $100 miljard aan cash, Facebook beschikt over meer dan $60 miljard aan cash, maar ook de kleinere bedrijven als Pinterest ($1.7 miljard), Shopify ($3 miljard) Roku ($1 miljard) en Teladoc ($1 miljard) beschikken over voldoende middelen om verdere groei en innovatie te blijven financieren.

Investeerders beginnen steeds meer waarde te hechten aan bedrijven met een voorspelbaar verdienmodel, cruciale producten en diensten, veel liquiditeiten en de mogelijkheid om te blijven innoveren in tijden van crisis. In een bullmarkt liepen de technologiebedrijven vaak voorop, maar dit is de eerste keer dat investeerders degelijke technologiebedrijven ook in de categorie ‘defensief’ schuiven. Iets dat naar onze mening terecht is.

Nieuwe administrator

Per 1 april 2020 heeft het Imagine Fund een nieuwe administrator en stichtingsbestuur. De taken die eerst werden vervuld door Circle Partners, worden nu gedaan door IQ EQ (https://iqeq.com/). IQ EQ is een van de grootste spelers ter wereld op het gebied van fondsadministratie. Neem voor de aardigheid eens een kijkje op hun website. Dat geeft een goede eerste indruk.

De overgang heeft te maken met nieuwe wet- en regelgeving rondom het bestuur van de stichting. Circle Partners heeft op dit moment niet de juiste vergunningen om aan de nieuwe eisen te voldoen, waardoor wij het stichtingsbestuur bij een derde partij moesten onderbrengen. Het heeft onze voorkeur om alle administratieve taken onder één dak te houden, waardoor wij maar met één externe partij hoeven samen te werken. Zo kunnen wij ons blijven focussen op het runnen van het fonds.

Voor de participanten verandert er verder weinig. Je ontvangt alleen nu elke maand een overzicht van IQ EQ i.p.v. Circle Partners. Mochten er verdere vragen zijn m.b.t. dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Pinterest
Wij hebben een column geschreven voor IEX. Deze is te lezen op: De ruwe diamant van de sociale media

Toekomst
Waar een crisis vaak een grote impact op de economie heeft, met alle negatieve gevolgen van dien, is het ook belangrijk om naar de kansen te blijven kijken. Zoals in het verleden is gebleken, staan consumenten en bedrijven in tijden van turbulentie en angst open om hun gedrag en denkwijze aan te passen. Beiden zijn op zoek naar goedkopere, betere en creatievere oplossingen om aan hun behoeftes te voldoen. Dit geeft innovatieve producten en diensten de kans om door te breken en een groot marktaandeel te veroveren.

Niemand kan voorspellen wat de markt op korte termijn gaat doen. Maar wij kunnen wel goede technologiebedrijven identificeren waarvan wij denken dat ze over 5 tot 10 jaar beter en groter zullen zijn.

Mocht u vragen hebben, of wilt u meer informatie ontvangen, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,
Michiel Beukers en Laurens Ockhuisen
Fondsmanagers Imagine Fund

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?