Imagine Fund: oktober 2018

Correctie voor het Imagine Fund

Baarn – 07 november 2018 – Het Imagine Fund heeft de maand oktober afgesloten met een rendement van -10,56%.

Per 31 oktober 2018 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €111,50.

De volatiliteit keerde terug in oktober. De S&P500 steeg of daalde met meer dan 1% op tien verschillende dagen. In heel 2017 waren er maar acht van dat soort dagen. Een specifieke aanleiding voor de extreme volatiliteit was niet aanwezig. Het leek op een reactie veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden: handelsspanningen tussen Amerika en China, Brexit, nieuwe sancties tegen Iran, oplopende rente en de Amerikaanse verkiezingen. Dit zorgde voor spanning bij beleggers en resulteerde in een ‘risk-off’. Dat houdt in dat risicovollere beleggingen verkocht worden om daar minder risicovolle beleggingen voor terug te kopen. Technologie aandelen werden extra hard geraakt i.v.m. de hogere waarderingen voor groeiaandelen. Daarnaast was de start van het Q3 cijferseizoen solide, maar spraken de bedrijven wel uit dat een vergaande handelsoorlog een impact op de groei kan hebben. Zo rapporteerden bedrijven vaak terughoudende vooruitzichten voor het laatste kwartaal van 2018. Desalniettemin blijft de onderliggende economie sterk, en daalt de wereldwijde werkeloosheid.

De Nasdaq daalde in oktober met 8,66% en de volatiliteit in individuele technologie aandelen was extreem hoog. Na de mooie plussen in augustus en september zijn veel aandelen flink teruggevallen in oktober, waarbij soms de hele jaarwinst werd weggespeeld. Ook bepaalde posities in het Imagine Fund zijn sterk gedaald.

Het Imagine Fund heeft de maand afgesloten met een rendement van -10,56%. Hiermee komt het totale rendement uit op +11,50% in negen maanden tijd.

Individuele uitschieters:

Om de volatiliteit in individuele aandelen beter weer te geven volgt hieronder een lijst met de uitschieters van afgelopen maand, vanaf hun top in oktober.

Bovenstaande extreme uitslagen geven goed weer dat volatiliteit niet altijd gepaard gaat met negatief nieuws. In sommige gevallen kan het zijn dat de beurskoers van een aandeel te snel was opgelopen en dat deze gecorrigeerd wordt door de markt. Wel was er een duidelijke trend te zien dat bedrijven sterk daalden op tegenvallende cijfers van concurrenten of sectorgenoten.

De beurs loopt dan vooruit op de feiten en zegt daarmee eigenlijk dat alle cijfers in een bepaalde sector slecht zullen zijn. Verder deden onze Chinese aandelen het slecht door de toegenomen spanning tussen China en de VS. Voor de korte termijn zijn dit soort koersuitslagen natuurlijk niet fijn. Maar zolang er onderliggend bij de bedrijven weinig veranderd is, zijn het mooie koopmomenten voor de lange termijn.

Cash

Aan het eind van september hebben wij een gedeelte van de portefeuille verkocht, waardoor wij met +-20% cash de maand oktober zijn begonnen. Mede dankzij deze cash positie is het ons gelukt om nog redelijk in de buurt van de Nasdaq te blijven. Zoals in een eerder maandbericht aangegeven is het voor ons lastig om de Nasdaq bij te blijven tijdens een correctie. De kleine bedrijven dalen vaak sneller dan de grotere bedrijven, waardoor een index vaak redelijk goed blijft liggen. Daarnaast hebben wij van de correctie gebruik gemaakt om tegen het einde van oktober weer de helft van de cash positie te investeren.

Cijferseizoen Q3:

Ook het cijferseizoen is weer van start gegaan. Het merendeel van de posities rapporteerden goede cijfers die voldeden aan de verwachtingen. Wel valt op dat koersreacties op de cijfers soms wat matig zijn. De markt komt nog wat gespannen over na de correctie, en beleggers houden hun kruit droog. Dat was ook duidelijk te zien bij Microsoft. De cijfers waren erg sterk en de omzet steeg in vergelijking met vorig jaar bijna 20%. De winst steeg nog veel harder, met 34%. Ook de winst per aandeel is met 36% gestegen. De koers reageerde vrijwel niet op de sterke cijfers.

Een ander goed voorbeeld van de zeer hoge verwachtingen die beleggers hebben waren de cijfers van Amazon. De omzet voor het derde kwartaal lag 1% onder de gemiddelde verwachtingen van analisten, terwijl de winst per aandeel ruim 50% hoger was dan wat men had verwacht. Het probleem zat hem in de verwachtingen voor het vierde kwartaal. Analisten verwachten een omzet van $73,5 miljard waar Amazon uitgaat van een omzet van ongeveer $70 miljard. Het aandeel daalde in de daarop volgende dagen van bijna $1800 naar $1500. Een daling van ruim 16%. Gemeten van het hoogtepunt van $2000 per aandeel, een aantal weken terug, is het zelfs een daling van 25%. Toen er op de earnings call werd gevraagd naar de lagere omzet verwachtingen vertelde Amazon zelf dat het erg lastig is om een accurate schatting te maken. Wij trekken hieruit de conclusie dat Amazon aan de veilige kant is gaan zitten met zijn verwachtingen, maar dat de omzet hoger kan uitvallen.

De koersreactie in het aandeel is puur gedreven door emotie en korte termijn denken. Amazon groeit nog steeds in rap tempo en investeert links en rechts in allemaal nieuwe initiatieven die een grote impact op de toekomst moeten hebben. Eén kwartaal van licht mindere verwachtingen veroorzaken dan dus ook geen veranderingen in onze lange termijn visie.

Vooruitzicht

Wij gaan er van uit dat de volatiliteit de laatste twee maanden van 2018 zal aanhouden. Wij blijven met een duidelijke toekomstvisie naar de beurs en naar onze portefeuille kijken en proberen van de soms irrationele emoties op de beurs gebruik te maken om posities uit te breiden of nieuwe posities op te bouwen. Dit kan in een dalende beurs negatieve effecten op de koers van het fonds hebben, maar moet op de langere termijn zijn vruchten afwerpen. Wij kijken met onze aankopen dan ook niet naar de komende drie maanden, maar naar de komende drie jaar.

Op onze website blijven wij regelmatig een geschatte NAV plaatsen. U kunt onze website (if.nl) raadplegen als u frequenter de koers van uw participaties wilt inzien.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?