Imagine Fund: november 2018

Nog geen herstel na de correctie van oktober

Baarn – 11 december 2018 – Het Imagine Fund heeft de maand november afgesloten met een rendement van -2,19%.

Per 30 november 2018 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €109,06.

Net zoals in oktober werd de markt in november gedomineerd door politieke gebeurtenissen. De uitslag van de Amerikaanse ‘midterm’ verkiezingen lag in lijn met de verwachtingen. De republikeinen verloren de meerderheid in het huis van afgevaardigden, maar vergrootten hun meerderheid in de senaat. Hierdoor zijn de republikeinen nu wel de absolute meerderheid kwijt en moeten zij dus meer gaan overleggen met de democraten. In Europa blijft de Brexit een belangrijke stempel op het sentiment drukken, evenals de problemen tussen Brussel en Italië.

De harde houding van de Amerikaanse overheid richting haar handelspartners blijft een van de voornaamste redenen van het negatieve beurssentiment. Men vreest dat als er geen oplossingen komen, de handelsoorlog zich volledig ontplooit. Dit zal een groot effect hebben op de economische groei in zowel Amerika als in China en Europa. De economische groei in Europa is al aan het vertragen, terwijl de Amerikaanse economie nog steeds doorgroeit. Een handelsoorlog zou daar dus verandering in kunnen brengen.

De beurs loopt vaak op de feiten vooruit en er was nog geen herstel in november. De Nasdaq verloor uiteindelijk 0,3%, maar de tussentijdse bewegingen waren enorm. Tussen de top en de low van november zat een verschil van bijna 11%, in 9 dagen tijd. Dagelijkse stijgingen en dalingen van 2% tot 3% waren eerder regel dan uitzondering. Tegen het einde van de maand keerde de rust iets terug en liep de Nasdaq weer wat op in verband met de G20 top in Argentinië. De Chinese en Amerikaanse president zijn daar met elkaar gaan dineren om een handelsovereenkomst te bespreken. Dit resulteerde in een ‘wapenstilstand’ waarin beide landen met elkaar in onderhandeling gaan over een trade deal, zonder nieuwe importtarieven in te voeren.

Individuele uitschieters:

In oktober heeft het Imagine Fund 1,9% minder rendement behaald dan de Nasdaq. De voornaamste reden was de extreme daling van een drietal posities.

Roku daalde in oktober bijna 27%. De kwartaalcijfers waren naar onze mening erg goed en ook beter dan de analistenverwachtingen. Toch daalde het aandeel 20% op het bericht. Wat de daling kan verklaren, zijn de berichten dat Roku last zal krijgen van verhoogde importtarieven, aangezien hun hardware in China wordt gemaakt. Daarnaast zijn een aantal van hun klanten Chinees, wat ook voor problemen kan zorgen. De beurs loopt hier dus weer ver vooruit op de feiten. Frappant is echter wel dat het bedrijf zelf verwacht weinig last te zullen ondervinden.

Nvidia daalde 22% in oktober. Hier zat wel een duidelijk verhaal achter. Nvidia stelde teleur in de omzet en winst verwachtingen voor komend kwartaal. De enige reden was het grotendeels wegvallen van de crypto markt. Waar het bedrijf de afgelopen jaren veel, dure, grafische kaarten heeft kunnen verkopen aan zogenoemde ‘bitcoin miners’, is door de extreme daling van de waarde van bitcoins deze hele markt verdwenen. Op dit moment ligt de waarde van een bitcoin lager dan de kosten om ze te ‘minen’, waardoor vele grafische kaarten op de tweedehands markt worden verkocht.

Daarnaast had Nvidia juist extra kaarten geproduceerd om aan de hoge vraag te voldoen, wat resulteerde in een te hoge voorraad. Het bedrijf gaf aan dat het ongeveer een kwartaal zal duren om deze voorraad weg te werken en om de tweedehands kaarten van de markt te krijgen. De overige markten waar Nvidia in zit, zoals datacenters en zelfrijdende auto’s presteerden overigens wel goed.

Apple
verloor in oktober ruim 18% aan waarde. Dit is misschien wel de opvallendste naam in de lijst, aangezien Apple nog niet zo lang geleden het eerste bedrijf ter wereld was die door de 1 triljoen dollar marktwaarde ging. Apple verloor in oktober ruim 200 miljard dollar aan marktwaarde. Om dat in perspectief te plaatsen: Unilever heeft een beurswaarde van 160 miljard dollar. Bij Apple waren er meerdere redenen voor de daling. De kwartaalcijfers waren goed, maar niet perfect. Zo verkocht Apple minder telefoons dan zij zelf hadden voorspeld. Wel was de winst hoger dan verwacht, dankzij de hoge verkoopprijzen. Al met al werden de cijfers negatief ontvangen wat die dag resulteerde in een daling van 6%. Verder liet Apple weten dat zij geen iphone volumes meer zullen melden in hun toekomstige kwartaalberichten. Dit werd door de markt opgevangen als een signaal dat Apple zelf verwacht dat de mobiele telefoonmarkt zal gaan krimpen.

Vervolgens kwamen er meerdere berichten naar buiten van toeleveranciers van Apple dat zij minder producten gaan verkopen, waarbij sommigen zelfs een winstwaarschuwing afgaven. Apple zelf heeft altijd gezegd dat de cijfers van hun toeleveranciers niks hoeven te zeggen over hoe Apple het zelf doet, maar de markt lijkt dat niet meer serieus te nemen. Ook de dreigende trade war hangt. nog steeds in de lucht. Apple is tot nu toe vrijgesteld van verhoogde tarieven, maar als de handelsoorlog doorzet komt er een tijd dat er ook op producten van Apple tarieven worden geheven.

Ondanks deze negatieve berichten moet men toch in het achterhoofd houden dan Apple in 2018 ruim 60 miljard dollar aan vrije kasstroom zal genereren en de verwachtingen zijn dat dit in 2019 en 2020 niet anders zal zijn. Om dit weer te vergelijken met Unilever: de verwachtingen zijn dat Apple in drie jaar tijd meer geld verdient dan de volledige marktwaarde van Unilever.

De overige posities in het Imagine Fund presteerden overwegend goed en kwamen met veelbelovende berichten. Zo werden de sterke kwartaalcijfers van Palo Alto Networks, Splunk, Veeva Systems, Rapid7 en Box goed ontvangen.

Vooruitzicht

December staat bekend als een maand van extremen. Zo komt het regelmatig voor dat er een eindejaar rally ontstaat, maar het is ook vaak genoeg voorgekomen dat volledige jaarwinsten in de laatste maand volledig werden verspeeld. De onderhandelingen tussen China en Amerika zijn, sinds de G20 top, in volle gang en zouden voor wat rust moeten zorgen op de markten. Daarnaast zijn de handelsvolumes tegen het einde van december vaak aan de lage kant, dit in verband met kerst en vakanties. Hierdoor ontstaan er soms gekke uitslagen in individuele aandelen, zowel omhoog als omlaag.

Nieuwe website

Wij zijn de afgelopen maanden bezig geweest met de ontwikkeling van een nieuwe website. Het is de bedoeling dat deze in de loop van januari 2019 online gaat. Via die website willen wij onze participanten ook gaan voorzien van meer informatie m.b.t. verschillende trends en bedrijven. Mocht u zelf ergens behoefte aan hebben wat u graag zou willen terugzien op onze nieuwe website, dan horen wij dat graag.

Op onze website, if.nl, blijven wij regelmatig een geschatte NAV plaatsen.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?