Imagine Fund: mei 2019

Sell in may

Baarn – 13 juni 2019 – Het Imagine Fund heeft de maand mei afgesloten met een negatief rendement van -5.10%.

Per 31 mei 2019 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €125,50.

Na vier sterke beursmaanden, ondersteunt door de vooruitzichten van een handelsdeal en de gematigde toon van de centrale banken, veranderde het sentiment in mei abrupt. Beleggers werden verrast door het nieuws dat Amerika de importtarieven op Chinese goederen ging verhogen. Na vele positieve berichten omtrent vergevorderde handelsbesprekingen tussen Amerika en China, kwam het nieuws bij beleggers binnen als donderslag bij heldere hemel.

De Nasdaq daalde 8,39% en het Imagine Fund 5,10%. Onze outperformance ten opzichte van de Nasdaq heeft te maken met onze strategische keuze om tijdelijk een ruimere cash positie (+-40%) aan te houden.

Sinds 1 januari 2019 staat de Nasdaq op +12,61% en het Imagine Fund op +27,58%. Sinds de start op 1 februari 2018 staat de Nasdaq op +2,56% en het Imagine fund op +25,50%.

 

Amerika vs China

Beiden partijen kwamen gedurende 2019 met meerdere berichten naar buiten dat de gesprekken erg vloeiend verliepen en dat er een deal in de maak was. De algemene verwachting in de markt was dat Trump en Xi op korte termijn een afspraak zouden inplannen om de deal te ondertekenen. Echter, de onderhandelingen voor een handelsdeal tussen Amerika en China zijn tot een halt gekomen.

Op vrijdag 10 mei verhoogde Trump bestaande importtarieven op $200 miljard aan Chinese goederen van 10% naar 25%. De reden volgens Trump: China heeft de handelsdeal op het laatste moment compleet aangepast en wilde opnieuw onderhandelen. Het ging vooral om een aantal belangrijke punten, zoals intellectueel eigendom en de openheid van de Chinese markt voor buitenlandse bedrijven. China zelf geeft aan dat de Amerikanen te grote veranderingen wilden doorvoeren aan het huidige Chinese beleid en dat Amerika niet bereid was een middenweg te vinden. De Chinese overheid betreurt de nieuwe tarieven en geeft aan dat de tarieven een kans op een mogelijke handelsdeal verkleinen. China is niet bereid verder te praten zolang Amerika ze onder druk blijft zetten gedurende de onderhandelingen.

Op woensdag 15 mei werd er een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de handelsoorlog. Donald Trump besloot dat Amerikaanse bedrijven niet langer zaken mochten doen met Huawei vanwege verdenkingen van spionagepraktijken. Huawei is een van China’s grootste technologiebedrijven en voorloper op het gebied van 5G apparatuur, en wordt hierdoor gezien als een belangrijke concurrent voor veel Amerikaanse bedrijven. Door deze maatregel kwam de technologiesector onder druk te staan uit angst voor represailles uit China.

Onze investeringen lijken op het eerste gezicht slechts beperkt last te hebben van de ban op Huawei. Alleen Alphabet en Skywork Solutions worden direct geraakt. Huawei-telefoons zijn voorzien zijn van het Android besturingssysteem, welke straks geen updates meer ontvangen. Skyworks Solutions wordt geraakt aangezien Huawei een van hun grotere klanten is (9% van hun omzet).

Het lijkt erop dat de handelsoorlog om meer gaat dan alleen invoertarieven. Het beschermen van de technologische voorsprong van de Verenigde Staten lijkt voor Donald Trump misschien wel een belangrijker agendapunt. Met de introductie van 5G lijkt men zich er in het Witte Huis van bewust te zijn dat de machtsverhoudingen in de wereld door technologie zouden kunnen veranderen. Amerika zal haar voorsprong, zeker met Donald Trump aan het roer, willen verdedigen.

Er zijn sinds de escalatie geen gesprekken meer gevoerd tussen beide partijen. De eerstvolgende gelegenheid waar Trump en Xi elkaar mogelijk kunnen spreken is op de G20 top in Japan, op 28 en 29 juni. China zegt zich niet onder druk te laten zetten en dreigt afwezig te zijn. Waarop Trump heeft gedreigd, dat als er geen gesprek plaats vindt, hij direct meer importtarieven zal invoeren. Gezien de actuele spanningen blijven we ons comfortabel voelen met onze riante cashpositie.

Cijferseizoen Q1 2019

Aan het einde van april rapporteerden de eerste bedrijven hun Q1 cijfers over 2019. Dat waren vooral de grote namen als Microsoft, Facebook, Google en Amazon. In mei waren onze uitdagers aan de beurt.

Roku

Roku had een erg sterk kwartaal, met beter dan verwachte resultaten. Dankzij die sterke resultaten en het positieve momentum waar het bedrijf zich in vindt, verhogen ze de financiële outlook voor de rest van het jaar.

Een aantal hoogtepunten uit het Q1 rapport:

 • De omzet steeg met 51%, ten opzichte van Q1 2018, naar $206.7 miljoen;
 • De bruto winst steeg met 60%, ten opzichte van Q1 2018, naar $100.9 miljoen;
 • Roku kreeg er 2 miljoen nieuwe gebruikers bij in Q1 2019 en heeft nu 29.1 miljoen gebruikers;
 • Het aantal gestreamde televisie uren steeg met 1.6 miljard uur in Q1 2019, naar een totaal van 8.9 miljard uur;
 • De gemiddelde omzet per gebruiker steeg 27%, ten opzichte van Q1 2018, naar $19.06;

Roku speelt in op de trend van online televisie kijken. Steeds meer consumenten in Amerika stoppen met het kopen van een standaard televisie abonnement. Ook wel bekend als ‘cord cutters’, wat eigenlijk letterlijk betekend dat ze de ‘kabel doorknippen’. In plaats van dat een consument 65 euro aan Ziggo of KPN betaald om televisie te kijken, kunnen consumenten met de software van Roku de meeste televisiekanalen streamen. Zo betaalt de consument dus eigenlijk alleen voor de kanalen die hij of zij ook echt wilt zien. Het voordeel voor de uitzender van het programma? Zij weten precies wie er naar het programma kijkt, waar hij/zij woont en wat zijn/haar interesses zijn, waardoor ze elke kijker zeer gerichte en geïndividualiseerde reclame kunnen tonen. Deze reclamerechten zijn veel meer waard voor adverteerders, waardoor de uiteindelijke opbrengsten voor een programma producent niet moeten onderdoen aan die van het verkopen van een standaard abonnement. Het Roku platform maakt dit allemaal mogelijk.

Baidu

Eén van onze posities in China is Baidu. Het bedrijf staat bekend om haar zoekmachine, vergevorderde ontwikkelingen op het gebied van AI, zelfrijdende auto’s en is daarnaast grootaandeelhouder van iQiyi (de Chinese tegenhanger van Netflix).

De cijfers van Baidu vielen tegen. De omzet liet een groei zien van bijna 15%, maar dit is al het derde kwartaal op rij dat de omzetgroei afneemt. Baidu heeft last van de afzwakkende economische groei in China, waardoor bedrijven minder geld uitgeven aan advertenties. Aangezien Baidu’s omzet voornamelijk bestaat uit advertentie inkomsten uit hun zoekmachine heeft dat een negatieve impact op de omzet en omzetgroei.

Het grootste probleem zit in de winstgevendheid. Waar Baidu in het eerste kwartaal van 2018 nog ruim $680 miljoen dollar winst maakte, was dat in het eerste kwartaal van 2019 een verlies van $139 miljoen. Het was tevens het eerste verlies in 13 jaar, want het bedrijf heeft sinds de beursgang in 2005 nog nooit eerder een verlies gerapporteerd. Volgens de CFO was de voornaamste reden van het verlies een grote campagne op nieuwjaarsavond, waarmee Baidu veel traffic genereerde op hun eigen platform, maar wat ook veel geld heeft gekost.

Daarnaast kwam Baidu met mindere vooruitzichten voor het volgende kwartaal. Het bedrijf verwacht een omzet te behalen van $3.85 miljard, wat ongeveer gelijk staat aan de omzet van een jaar geleden. Analisten gingen uit van een omzet van $4.27 miljard, een groei van 14% ten opzichte van een jaar geleden. Dus ook op dit vlak stelde Baidu teleur. Een kleine meevaller was de aankondiging van een aandelen inkoopprogramma van $1 miljard. Hieruit moet blijken dat het management vertrouwen heeft in de toekomst van het bedrijf.

De korte termijn resultaten van Baidu zijn teleurstellend, maar wij vinden het vooral belangrijk om naar de toekomst te kijken. Het bedrijf investeert al jaren in zelfrijdende auto’s (project Apollo), cloud, smart speakers en wat ons betreft de belangrijkste: artificial intelligence. Wij gaan er vanuit dat Baidu een mooie toekomst heeft in meerdere van de bovenstaande trends.

Rapid7

Een van onze deelnemingen in de cybersecurity trend is Rapid7. Het is daarnaast een van de best presterende aandelen in het Imagine Fund.

De laatste kwartaalcijfers lieten een mooi beeld zien.

 • De omzet steeg in Q1 2019 met 60% ten opzichte van Q1 2018, naar $56 miljoen
 • De recurring revenue als een percentage van de omzet steeg van 77% naar 85%
 • De bruto marge steeg van 72% naar 75%
 • De gemiddelde omzet per klant is gestegen van $25 miljoen in Q1 2018 naar $33.8 miljoen in Q1 2019, wat een groei betekent van 35%

De door het management afgegeven vooruitzichten voor het komende kwartaal zijn erg sterk. Het bedrijf heeft de omzet verwachtingen voor heel 2019 nogmaals verhoogd. Rapid7 blijft optimaal profiteren van de groeiende vraag naar cybersecurity.

Nieuwe website

De nieuwe website staat online. Deze is te bezoeken via if.nl

Vanaf nu gaan wij ook iedere week interessante content plaatsen en delen op onze LinkedIn pagina. Deze is te vinden via: https://www.linkedin.com/company/imaginefund/

Volg deze pagina om meer informatie en updates te ontvangen m.b.t. de laatste trends en technologische ontwikkelingen.

Resultaten

Resultaten 2019 Q1 april mei Totaal
Nasdaq Comp 100 16.56% 5.45% -8.39% 12.61%
AEX 8.65% 7.83% -5.44% 10.79%
Imagine Fund 30.78% 2.80% -5.10% 27.58%

 

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers

Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

 • Groeimarkten
 • Visie op trends
 • Fondsmanagers
 • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?