Imagine Fund: maart 2019

Sterk eerste kwartaal

Baarn – 10 april 2019 – Het Imagine Fund heeft de maand maart afgesloten met een rendement van 2,69%.

Per 31 maart 2019 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €128,65.

De Nasdaq steeg in maart met 3,97% en het Imagine Fund met 2,69%. De underperformance ten opzichte van de Nasdaq heeft te maken met het feit dat wij winst hebben genomen op een aantal posities die in de eerste drie maanden van het jaar extreem zijn gestegen. Daarnaast stabiliseerden een aantal van onze grote posities. Onze strategische keuze om tijdelijk een ruimere cash positie aan te houden draagt negatief bij in een stijgende markt.

Sinds 1 januari 2019 staat de Nasdaq op +16,57% en het Imagine Fund op +30,78%. Er is ruim 14% outperformance gerealiseerd in het eerste kwartaal.

Q1 2019

Het eerste kwartaal van 2019 was zeer positief voor de wereldwijde aandelenmarkten. Het verlies van het laatste kwartaal in 2018 is in de meeste aandelen weggewerkt en nieuwe all-time highs worden weer opgezocht. De correctie in Q4 werd voornamelijk veroorzaakt door de potentiële escalatie van de handelsoorlog tussen Amerika en China. Daarnaast vreesde men voor een vertraging van de wereldwijde economische groei.

Dat de beurs in het eerste kwartaal zo sterk is gestegen komt mede door de Federal Reserve (FED). De scherpe correctie en de mindere economische verwachtingen hebben er voor gezorgd dat de FED verdere renteverhogingen heeft uitgesteld. In 2018 was de verwachting dat de rente in 2019 één of twee keer verhoogd zou worden. Inmiddels is het aantal verhogingen teruggedraaid naar nul. De verwachtingen zijn zelfs zo sterk veranderd dat de volgende stap van de FED wel eens een rente verlaging kan zijn. Een lage rente is positief voor aandelen, want op deze manier kunnen bedrijven goedkoop geld blijven lenen en blijft sparen voor beleggers onaantrekkelijk.

Voor de langere termijn kan het echter ook negatieve gevolgen hebben. Als de FED de rente verlaagt doen ze dat vanwege de mindere groeiverwachtingen van de economie. Met het verlagen van de rente willen zij de economie weer meer ruimte geven om sneller te groeien. Mocht de economische groei vervolgens niet aansterken, dan heeft de FED minder potentiële maatregelen om een recessie te voorkomen. Wij zouden zelf liever zien dat de FED geen rente verlaging doorvoert, dat zou een sterk signaal afgeven van een solide economie.
De grote vraag die boven de markt blijft hangen is: ‘wat wordt de uitkomst van de handelsdeal tussen Amerika en China?’ Er is progressie gemaakt gedurende het eerste kwartaal, maar een definitieve deal is nog niet gesloten. Amerika en China hebben onenigheid op het gebied van technologie, intellectueel eigendom en het openen van de Chinese markt voor buitenlandse (lees: Amerikaanse) bedrijven. Wat de situatie zo moeilijk maakt is dat beide landen wereldleider willen zijn op technologisch vlak. Ze lopen mijlen ver voor op de rest van de wereld en hebben eigenlijk alleen elkaar als concurrent. Het is dan nog maar de vraag of een uiteindelijke handelsdeal door beide partijen wordt nageleefd.

Imagine Fund

Voor de portefeuille was maart een maand zonder significant bedrijfsnieuws. Na het sterke cijferseizoen stabiliseerden de koersen van de portefeuille zich en bewogen verder weinig.

De meeste posities in de portefeuille zijn hersteld van de december-dip en hebben in veel gevallen zelfs nieuwe toppen neergezet. In de onderstaande tabel geven we een aantal voorbeelden weer.

Bedrijf December low Slot 29 maart Stijging
Roku $27,17 $64,51 137,4%
The Trade Desk $104,39 $197,95 89,6%
Rapid7 $28,46 $50,61 77,8%
Arista Networks $188,90 $314,46 66,5%
Talend $32,02 $50,57 57.9%
Palo Alto Networks $169,95 $242,88 42,9%
Alibaba $131,89 $182,45 38,3%
Facebook $124,06 $166,69 34,4%

Bovenstaande tabel geeft maar een gedeelte van de posities weer. Daarnaast is er geen enkele positie die sinds de start van het eerste kwartaal een negatief resultaat heeft genoteerd.

Cash

Dankzij het solide resultaat gedurende het eerste kwartaal hebben wij onze cashpositie verder vergroot. Zoals in bovenstaande tabel aangegeven zijn sommige koersen extreem snel opgelopen in drie maanden tijd. Wij hebben er voor gekozen om in bepaalde aandelen wat winst te verzilveren.

Een voorbeeld daarvan is Shopify. Wij zijn (en blijven) positief over het aandeel, maar in de afgelopen maand zijn er een aantal bedreigingen naar boven gekomen. Zo heeft Microsoft aangegeven dat zij zich ook op e-commerce oplossingen gaan richten. Daarnaast heeft Square een nieuwe Shopify concurrent gelanceerd, die voorkomt uit hun overname van Weebly. Ook Facebook heeft de volgende stap gezet, met Instagram checkout. Hiermee kunnen consumenten direct vanaf Instagram kopen, zonder dat verkopers daar een webshop voor nodig hebben. Op dit moment is Shopify nog steeds de beste oplossing, maar de opkomende concurrentie kan er wel voor zorgen dat nieuwe klanten niet automatisch voor het Shopify platform kiezen. Het aandeel is op al het nieuws alleen maar verder gestegen en is ‘priced for perfection’. Wij hebben de winst deels verzilverd en onze positie verkleint van ruim 4% naar 2%.

De cashpositie geeft ons de ruimte om gedurende het aankomende cijferseizoen van voordoende kansen te profiteren en nieuwe posities in te nemen. Daarnaast geeft het ons mogelijkheden als de volatiliteit terugkeert. Wel zorgt de cashpositie ervoor dat wij in een stijgende beurs de Nasdaq moeilijker bijhouden, zoals afgelopen maand. Daar staat wel tegenover dat de volatiliteit van de portefeuille sterk daalt.

Cijfers

Na een rustige maand begint eind april het nieuwe cijferseizoen weer. Bedrijven zullen cijfers presenteren over het eerste kwartaal. Hieruit zal duidelijk worden of de onrustige periode aan het einde van 2018 invloed heeft gehad op de handel. Zoals gewoonlijk zullen grote namen als Apple en Google als eerst hun cijfers rapporteren, en volgen de kleinere namen in mei en juni.

Resultaten

Resultaten 2019 januari februari maart Totaal
Nasdaq Comp 100 9.11% 2.76% 3.97% 16.57%
AEX 6.71% 3.92% -2.02% 8.65%
Imagine Fund 15.51% 10.25% 2.69% 30.78%

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?