Imagine Fund: juli 2018

11% rendement in zes maanden tijd

Baarn – 10 augustus 2018 – Het Imagine Fund heeft de maand juli afgesloten met een rendement van +2,04%.

Per 31 juli 2018 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €111,07.

De Nasdaq steeg in juni met 2,71%. Met een verschil van bijna 8% tussen de ‘high’ en ‘low’ van juli blijft de volatiliteit hoog. De handelsoorlog bleef de beurzen in zijn greep houden. De Amerikaanse overheid presenteerde op 10 juli een lijst met Chinese goederen ter waarde van 200 miljard dollar waarop zij 10% belasting kunnen gaan rekenen. De Chinezen sloegen terug met importtaks op landbouwgoederen, waarna de Amerikanen dreigden met nieuwe belastingen op de volledige Chinese export naar Amerika. Beiden partijen trokken tegen het eind van de maand weer iets bij en de bedoeling is dat ze weer met elkaar in onderhandeling gaan. Het mag duidelijk zijn dat dit conflict nog niet ten einde is gekomen.

Ondanks dit alles was juli een positieve beursmaand. De goede bedrijfsresultaten van het tweede kwartaal en de sterke economische vooruitzichten in Amerika lieten de beurzen stijgen. Helaas deden de cijfers van Facebook (positie) en Twitter (geen positie) het sentiment in technologie aandelen gedurende de laatste vier dagen van de maand omslaan. Zo verloor de Nasdaq tussen 26 juli en 30 juli 4,2%. Het Imagine Fund zelf verloor in die periode ruim 7%. Onze aandelen die nog niet met cijfers waren gekomen gingen het hardst omlaag. Voor verdere uitleg: zie het kopje ‘Twitter’. Ondanks het slechte slot van de maand, hebben wij toch een positief resultaat behaald. Helaas wel in mindere mate dan we tegen eind juli hadden verwacht. Onderaan de streep hebben wij de maand kunnen afsluiten met een rendement van +2,04%.

Cijferseizoen:

Zoals aangegeven in het vorige maandbericht, is in juli het cijferseizoen weer begonnen. Dit is altijd een mooi moment om de huidige posities te evalueren. De cijfers van de meeste van onze deelnemingen waren erg sterk. Hierbij een aantal highlights:

Alphabet:

De omzet in Q2 2018 is gestegen naar $32,7 miljard, wat een stijging is van 26% ten opzichte van Q2 2017. Er werd $8,27 miljard winst gemaakt, dit was zelfs 32% hoger dan een jaar geleden. Wel heeft Alphabet een boete gekregen van de Europese unie ter waarde van $5,07 miljard i.v.m. oneerlijke competitie op het Android platform. Als we deze boete verwerken wordt er nog steeds $3,2 miljard winst gemaakt.

Ook Waymo, de zelfrijdende auto divisie van Alphabet, begint steeds serieuzere vormen aan te nemen en krijgt meer aandacht van analisten. Zo kwam zakenbank Morgan Stanley met een onderzoeksrapport over Waymo. Zij beginnen er steeds meer potentie in te zien en zeggen dat het kan uitgroeien tot een bedrijf met een marktwaarde van $175 miljard. Waar zij vooral veel potentie in zien is de zelfrijdende taxi service van Alphabet. Dat onderdeel moet kunnen uitgroeien tot een marktwaarde van $80 miljard. Dat is bijna net zo groot als de huidige marktwaarde van Volkswagen ($85 miljard).

Lam Research:

De chipsector staat volgens ons aan de basis van de technologische revolutie. Zoals in het vorige maandbericht aangegeven waren het vooral de chipsector gerelateerde bedrijven die minder presteerden in onze portefeuille. De sector wordt gezien als erg cyclisch en de meningen verschillen of we nu aan het einde van de groeifase zijn of dat we nog maar net zijn begonnen. Vandaar dat wij erg benieuwd waren naar de cijfers van Lam Research, maar vooral naar hun voorspellingen voor de rest van het jaar.

De cijfers waren sterk en in lijn met de verwachtingen. Zo werd er meer winst gemaakt dan in het vorige kwartaal, en waren de verkopen ongeveer gelijk aan elkaar. De marge die Lam Research maakt op hun producten ligt rond de 48%, wat erg sterk is. Daarnaast gaf het management aan dat mede dankzij het tweede kwartaal ze verwachten dat 2018 een record jaar wordt voor Lam Research.

De vooruitzichten voor het derde kwartaal lagen wel onder de verwachtingen. Dit was in eerste instantie erg negatief en leek te duiden op een afzwakking in de chipsector. Maar Lam Research gaf daarna meteen aan dat het derde kwartaal het minste kwartaal van 2018 zou zijn, en dat ze zeer positief zijn over de toekomst. Het aandeel reageerde de volgende handelsdag dan ook positief op de cijfers met een mooie stijging van +7%. De bodem lijkt in zicht en volgens het management is de sector booming.

Illumina:

Een van onze deelnemingen op het gebied van genetics is Illumina. Dankzij hun apparatuur kan het menselijk DNA in kaart worden gebracht. Zo kunnen onderzoekers zeer gerichte medicatie ontwikkelen en kunnen artsen accurate diagnoses stellen voor hun patiënten. Kwartaal op kwartaal verslaat Illumina de gestelde verwachtingen en dit kwartaal was het niet anders. De omzet steeg met 25% ten opzichte van een jaar eerder. De winst per aandeel steeg met 62% en de marges stegen van 65% naar 69%. Daarnaast verhoogde Illumina hun omzet en winstverwachtingen voor heel 2018. De vraag naar genetische informatie groeit hard en Illumina profiteert daar van. Wij blijven dan ook enthousiast over het aandeel.

Facebook:

De verwachtingen voor Facebook waren hoog. Analisten waren lyrisch over Instagram en gingen er vanuit dat Facebook ongeschonden door het privacy schandaal was gekomen. De goede cijfers van overige bedrijven uit de technologie sector zorgden er mede voor dat Facebook op een ‘all time high’ stond op de avond van de cijfers. Helaas kon het bedrijf de hoge verwachtingen niet waarmaken. Daarnaast werd de volledige prognose voor de komende jaren naar beneden bijgesteld. Dit resulteerde in een koersval van 20% en Facebook verloor ruim $120 miljard aan beurswaarde. Dat is de grootste marktwaarde daling in één dag in de geschiedenis van de beurs.

Waar ging het mis?

Facebook miste voor het eerst sinds 2015 haar eigen omzetverwachtingen. Volgens het bedrijf heeft het privacy schandaal toch wel degelijk een impact gehad. Niet eens zo zeer op de huidige cijfers, maar wel op de verwachtingen voor de toekomst. Zo vertelde de CFO dat de omzetgroei met +-7% daalt, zowel in Q3 als in Q4 van 2018. Naast de daling van de omzetgroei gaan de kosten met 50% tot 60% omhoog in vergelijking met 2017. Dit heeft te maken met de grote investeringen die worden gemaakt in de beveiliging van het platform en de gebruikersdata. Dit heeft invloed op de marges. Waar het bedrijf eerst bijna 50% marge maakte, was dat in Q2 al gezakt naar 44%, maar de verwachtingen zijn dat dit de komende jaren verder terugzakt naar ongeveer 35%.

Kijkend naar de cijfers praten we nog steeds over goede groei en degelijke winst marges. Het bedrijf heeft op de huidige koers een acceptabele waardering en is daarom nog steeds een interessante belegging. Daarnaast heeft Facebook nog meerdere initiatieven waarmee zij de groei weer een sterke impuls kunnen geven. Denk bijvoorbeeld aan Whatsapp, Facebook Messenger en Oculus Rift.

Twitter (Geen positie):

De dag nadat Facebook met cijfers kwam was Twitter aan de beurt. Ook deze cijfers waren minder dan verwacht en het aandeel ging ruim 17% omlaag. Hierop volgde een sell-off in de technologie sector. Het deed vermoeden alsof de cijfers van Facebook en Twitter een voorbode waren voor alle andere bedrijven die nog met cijfers moesten komen. Drie dagen lang daalde bijna alle technologie aandelen en waren koersuitslagen van -10% geen uitzondering.

In onze beleving was dit totaal onterecht. Facebook en Twitter zijn beiden sociale media bedrijven en hun businessmodel heeft weinig overeenkomsten met de rest van de technologie sector. Wij hebben deze sell-off dan dus ook gebruikt om bepaalde posities te vergroten

Halfjaar:

Met het afsluiten van de maand juli komt het eerste halfjaar van het Imagine Fund ten einde. Sinds de start van het fonds in februari hebben wij een rendement behaald van 11,07%. In diezelfde periode is de Nasdaq met 4,06% gestegen, en de AEX-index met 2,45%. De portefeuille heeft zich over deze periode mooi weten te ontwikkelen. Wij liggen goed op schema om ons performance doel
van 15%/20% per jaar te behalen.

Op onze website blijven wij regelmatig een geschatte NAV plaatsen. U kunt onze website (if.nl) raadplegen als u frequenter de koers van uw participaties wilt inzien.

Heeft u vragen of wilt u (weer) eens met ons afspreken? Neem dan gerust contact op!

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?