Imagine Fund: Januari 2019

Imagine Fund: Januari 2019

Goed begin van 2019

Baarn – 11 februari 2019 – Het Imagine Fund heeft de maand januari afgesloten met een rendement van 15,51%.

Per 31 januari 2019 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €113,63.

Na de extreem volatiele december maand keerde de rust terug in januari. Het overleg tussen China en Amerika is hervat en werd positief ontvangen. Er vinden op dit moment gesprekken plaats en de kansen op een handelsdeal stijgen. Daarnaast heeft de veranderende houding van de FED, al dan niet gestuurd door Donald Trump, een grote rol in de stijging gespeeld. Zij hebben duidelijk aangegeven een gematigder rentebeleid te zullen voeren waarbij ze nauwer de beurzen en de economie in de gaten houden. Ook in Europa wordt geen rentestijging verwacht in 2019. Daarnaast druppelden de eerste bedrijfsresultaten binnen. Deze droegen ook bij aan een positievere blik op de wereldeconomie. De Nasdaq herstelde met 9,11%, waardoor het negatieve resultaat van december werd goedgemaakt. Ook het Imagine Fund herstelde goed. Met een rendement van 15,51% wordt er bij de start van 2019 meteen een flinke outperformance gerealiseerd.

De handelsoorlog tussen China en Amerika

In december schreven wij veel over de handelsoorlog. Ook in januari waren er weer een aantal belangrijke ontwikkelingen. Om een lang verhaal kort te maken: de onderhandelingen gaan goed en het is de bedoeling dat Trump en Xi eind februari, of in de loop van maart met elkaar een deal finaliseren. Trump heeft altijd aangegeven dat hij op 1 maart weer tariefverhogingen gaat doorvoeren als er geen deal is, maar daar is hij al vanaf gestapt i.v.m. de goede progressie aan beiden kanten.

De economische groei in China is sinds een aantal maanden aan het verzwakken. Het groei percentage over 2018 ligt rond de 6,5%. Dit is de zwakste economische groei voor China sinds 1990 en voor 2019 verwacht men geen herstel. De verwachtingen voor 2019 liggen tussen de 6% en 6,5%. China moet de komende twee jaar met ongeveer 6,2% per jaar groeien om aan de 2020 doelstellingen te voldoen van de overheid.

‘Made in China 2025’ staat ook onder druk. China heeft als doel om in 2025 een leider op technologisch gebied te zijn. Ze zijn op dit moment nog erg afhankelijk van buitenlandse, voornamelijk Amerikaanse, technologie en daar wil de overheid vanaf. Ze willen niet alleen zelf onafhankelijk zijn, maar ook producten leveren aan het buitenland. Huawei is een goed voorbeeld van een Chinees bedrijf die een belangrijke rol moet spelen in de uitrol van 5G. De 5G technologie wordt als de basis gezien om alle overige technologische veranderingen nog sneller te laten verlopen. Door de recente arrestatie van de CFO, meerdere fraude zaken en angst van buitenlandse overheden voor Chinese staatsinvloeden wordt Huawei in meerdere westerse landen buitengesloten bij 5G aanbestedingen. Een grote tegenslag voor Huawei, en natuurlijk voor de Chineze overheid. Mede hierom zou een handelsdeal China goed van pas komen.

Cijfers

Het cijferseizoen is weer begonnen en een aantal grote namen rapporteerden cijfers in januari. De meest opvallende berichten kwamen van Apple, LAM Research en Facebook.

Apple – op 2 januari, de eerste handelsdag van 2019, kwam Apple met een winstwaarschuwing. De laatste keer dat dit gebeurde was 16 jaar geleden, in 2002. In het tijdperk waarin de Iphone nog niet bestond. Apple ging uit van een omzet tussen de $89 en $93 miljard maar heeft dit moeten bijstellen naar $84 miljard. Apple zelf gaf één duidelijke rede: teleurstellende Iphone verkopen in China. Volgens Apple groeit het bedrijf op alle fronten, maar kwamen de slechte verkopen in China uit een onverwachte hoek. Apple zegt dat het te maken heeft met de economische vertraging in China, maar verschillende analisten denken daar anders over. Zij zeggen dat de Iphones te duur zijn in vergelijking met hun concurrentie, waardoor de Chinezen ze minder snel kopen. Een andere verklaring die vaak naar voren komt is dat Chinese bedrijven hun werknemers alleen nog maar lokale merken laten kopen i.v.m. de handelsoorlog, om zo een vuist te maken richting Amerika.

LAM Research – De kwartaalcijfers van LAM waren sterk. De verwachtingen voor de chip industrie waren laag, maar de cijfers van LAM doen vermoeden dat de bodem in zicht is. Zowel de omzet als de winst per aandeel waren beter dan de analisten verwachtingen. Daarnaast kondigde LAM een $5 miljard aandeleninkoopprogramma aan. Het aandeel steeg van $139 naar $170 in de dagen na de cijfers.

Facebook – Het bedrijf heeft de afgelopen kwartalen onder druk gestaan i.v.m. het privacy schandaal. Toen Facebook ruim zes maanden geleden mindere cijfers rapporteerde en aangaf meer te gaan investeren in het beschermen van gebruikers data, platform beveiliging en het tegengaan van nepnieuws, kelderde het aandeel van $217 naar de uiteindelijke low van $124 eind december. Met de afgelopen kwartaalcijfers heeft Facebook laten zien dat die extreme daling onterecht was. Zowel de winst als omzet waren beter dan verwacht en ook de gebruikersgroei lag hoger. 2,7 miljard mensen gebruiken de diensten van Facebook maandelijks, waarvan er 2 miljard de diensten dagelijks gebruiken. Het aantal getoonde advertenties steeg met 34%, dit kwam mede door Instagram en facebook story’s. Daarnaast kondigde Facebook nieuwe diensten aan voor Instagram en WhatsApp, waaronder een betaaldienst. Het aandeel reageerde goed op de cijfers en steeg van $144 naar $170 dollar.

Februari – Het overgrote deel van onze deelnemingen komt in februari met cijfers. De eerste resultaten die wij begin februari hebben ontvangen zijn erg sterk, waardoor onze verwachtingen voor de overige deelnemingen hoog zijn. In het maandbericht van Februari zullen wij hier meer aandacht aan besteden.

Resultaten

Resultaten 2019 januari Totaal

Nasdaq Comp 100 9.11% 9.11%
AEX 6.71% 6.71%
Imagine Fund 15.51% 15.51%

1 jaar Imagine Fund

Begin 2017 ontstond het idee om een fonds op te richten waarin participanten konden investeren in de technologie van morgen. De wereld verandert snel en de rol die technologie op zich neemt wordt alleen maar belangrijker. Na veel voorbereiding begonnen we op 1 februari 2018 aan een nieuw avontuur: het Imagine Fund.

Nu, 12 maanden later, kijken wij terug op een bewogen, maar succesvol jaar. Wij willen graag al onze huidige participanten bedanken voor hun vertrouwen in ons. Instappen in het lanceringsjaar van een beleggingsfonds getuigt van visie en lef. Wij hopen dat jullie onze ambassadeurs willen zijn in de toekomst.

Fun(d) Facts 1 jaar Imagine Fund

– Best presterende aandeel: +106%
– 12 maanden high: +24,5%
– 12 maanden low: -1,63%
– Beste maand: + 15,51%
– Minste maand: -10,56%
– Gemiddeld aantal posities: 28
– Grootste positie: 4,5%
– Kleinste positie: 1%
– Resultaat 1ste jaar: +13,63%

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?