Imagine Fund: Februari 2019

Sterk cijfer seizoen

Baarn – 12 maart 2019 – Het Imagine Fund heeft de maand februari afgesloten met een rendement van 10,25%.

Per 28 februari 2019 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €125,28.

De markt werd in februari wederom gedomineerd door het China-US handelsconflict. Daarnaast stonden veel van onze investeringen in de schijnwerpers dankzij kwartaalcijfers. De zeer solide bedrijfscijfers van een aantal posities in het Imagine Fund, en de daaropvolgende koerssprong, zorgden voor een flinke outperformance ten opzichte van onze benchmark. De Nasdaq steeg in februari met 2,76% en het Imagine Fund met 10,25%. Vanaf 1 januari 2019 staat de Nasdaq op +12,12% en het Imagine Fund op +27,36%. Er is ruim 15% outperformance gerealiseerd in twee maanden tijd. Dit zegt veel over de kwaliteit van onze portefeuille.

Cijfers

Februari was een belangrijke maand voor het Imagine Fund. 22 deelnemingen rapporteerden kwartaalcijfers en hun verwachtingen voor 2019. Waar de grote bedrijven (Apple, Microsoft, Amazon en Facebook) al voornamelijk in januari waren geweest, lag de nadruk in februari op de minder bekende bedrijven. Onze hooggespannen verwachtingen werden meer dan waargemaakt.

Skyworks Solutions

Een van onze minst presterende posities van 2018 was Skyworks Solutions. Het bedrijf speelt in op de ‘Internet of Things’ trend, is onder andere leverancier van Apple en moet een belangrijke rol gaan spelen in de shift van 4G naar 5G.

Op 9 maart 2018 sloot Skyworks op een koers van $113,50. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan tot en met 4 januari 2019. Het aandeel zette een laagste koers neer van $63,63. De koersdaling van bijna 44% werd grotendeels veroorzaakt door Apple en China. De omzet van Skyworks wordt voor ongeveer 45% bij Apple behaald. Hun onderdelen zitten in de Iphone, maar ook in de Macbook, Ipad en Apple watch.

Verder levert Skyworks ook onderdelen aan bedrijven als Samsung en Huawei. Aangezien de verkoop van smartphones in 2018 tegenviel en er meerdere leveranciers van Apple met winstwaarschuwingen kwamen, zakte de koers van Skyworks sterk. De verwachting was dat Skyworks ook met een flinke winstwaarschuwing zou komen. Op 9 januari, een week na de winstwaarschuwing van Apple zelf, kwam de winstwaarschuwing van Skyworks er dan dus ook. De verwachte omzet van $1 miljard werd bijgesteld naar $970 miljoen en de winst per aandeel van $1.91 naar $1.81 – $1.84. Dit viel de markt enorm mee, waardoor het aandeel omhoog schoot. Het werd de markt duidelijk dat Skyworks in de overige markten sterk blijft groeien en dat deze trend zich zal voortzetten wanneer 5G doorbreekt.

Het aandeel sloot eind februari op $81.66. Sinds 1 januari 2019 is dat een plus van 22%.

Rapid7

In tegenstelling tot Skyworks Solutions, heeft Rapid7 vanaf de eerste dag in portefeuille goed gepresteerd. Het aandeel werd in de portefeuille opgenomen rond de $25 en is daar vervolgens niet meer onder geweest. In het laatste kwartaal van 2018 zakte het aandeel terug tot $28, om vervolgens in januari 2019 sterk uit de startblokken te schieten. Met een beurswaarde van $2 miljard is Rapid7 een van de kleinste bedrijven qua marktwaarde in de portefeuille en valt onder het thema Cybersecurity.

Het bedrijf rapporteert kwartaal op kwartaal zeer sterke cijfers en ook afgelopen kwartaal was dat niet anders. De omzet steeg in Q4 2018 met 22% ten opzichte van Q4 2017, naar $68,8 miljoen. Op jaarbasis steeg de omzet met 27%, naar $244 miljoen. De annualized recurring revenue (ARR), jaarlijks terugkerende omzet, steeg met 53% naar $251 miljoen. Ook de verwachtingen voor 2019 zijn sterk, want Rapid7 verwacht dat de ARR met meer dan 30% zal stijgen.

Het aandeel sloot eind februari op $46,03. Sinds 1 januari 2019 is dat een plus van 47%.

22 februari

Waar het grootste gedeelte van onze deelnemingen goede cijfers rapporteerde, was 22 februari een hoogtepunt voor het Imagine Fund. Twee grote posities (Roku en Trade Desk) en twee kleinere posities (Iqiyi en Zillow Group) rapporteerden cijfers, en die werden extreem goed door de markt ontvangen. Een foto zegt soms meer dan duizend woorden:

Waar wij zeer te spreken waren over de cijfers van Roku, Trade Desk en Iqiyi, vonden wij de cijfers van Zillow Group minder. In onze ogen steeg het aandeel zo sterk omdat de oud CEO terugkomt, die tevens een van de oprichters is. Zillow Group werkt sinds 2018 aan een nieuwe strategie om het bedrijf meer te diversifiëren en de resultaten weer te laten groeien. Aangezien wij de positie eind december voor $29 in de portefeuille hebben opgenomen, hebben wij de dag na de cijfers besloten de volledige positie te verkopen. Waar wij de winst-risico verhouding op een koers van $29 dollar interessant vonden, is dat op $43 dollar niet meer het geval. Wij zouden nu eerst graag zien dat de nieuwe strategie ook echt werkt en dat het bedrijf weer terug kan keren naar sterke groeicijfers.

Op een verkoopkoers van $43 dollar is een winst gerealiseerd van bijna 50%, in twee maanden tijd.

Resultaten

Resultaten 2019 januari februari Totaal

Nasdaq Comp 100 9.11% 2.76% 12.13%
AEX 6.71% 3.92% 10.90%
Imagine Fund 15.51% 10.25% 27.36%

Cashpositie

Veel koersen van onze deelnemingen zijn sterk gestegen in de eerste twee maanden van 2019. Waar wij in december 2018 onze cashpositie juist hebben gebruikt om bestaande posities uit te breiden of om nieuwe posities in het fonds op te nemen, hebben wij eind februari besloten om winsten te verzilveren in de portefeuille. Gezien de drukke politieke agenda in maart, 27% rendement ytd, en meerdere onzekerheden die boven de markt hangen, willen wij genoeg ruimte hebben om te kunnen profiteren van toekomstige volatiliteit.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?