Imagine Fund: december 2019 & januari 2020

Baarn – 10 februari 2020

Het Imagine Fund heeft de maand januari afgesloten met een rendement van +5.63%. De NAV per participatie bedroeg op het eind van de verslagperiode €137,69. Hiermee zet het Imagine Fund een nieuw hoogtepunt neer.

2019

Op de allereerste handelsdag van december leverden een drietal van onze holdings meer dan 15% in, door uiteenlopende redenen. De rest van de maand herstelde de portefeuille hier redelijke van. Toch bleef er aan het eind van de maand een verlies van 2.71% op de teller staan. Teleurstellend omdat de Nasdaq wel positief rendeerde.

2019 sloten wij af met een tevreden gevoel. Het fonds heeft een mooi rendement behaald en de cijfers, die gedurende het jaar werden gerapporteerd, laten duidelijk zien dat we in de juiste sector investeren. Het Imagine Fund behaalde in 2019 een positief resultaat van 32.51%.

Januari 2020

In januari liet de portefeuille een sterke beweging zien. Software bedrijven waren vanaf de start van het jaar in trek en het lijkt er op dat de technologiesector meteen een voorsprong neemt op de rest van de markt. De eerste bedrijfscijfers waren erg sterk. Zo rapporteerden bedrijven als Apple, Amazon en Microsoft zeer sterke kwartaalcijfers, hetgeen de aandelen een impuls gaf. De ‘fase 1’ handelsdeal tussen China en Amerika droeg ook bij aan de positieve stemming.

Tegen het einde van de maand zorgde het Coronavirus voor volatiliteit. Het virus is een stuk besmettelijker dan het SARS-virus van 2003, maar het percentage sterfgevallen is aanzienlijk lager. China heeft rigoureuze maatregelen getroffen om een wereldwijde uitbraak te voorkomen, wat tot nu toe lijkt te werken. De koersreacties op de beurs zijn vooral terug te vinden in individuele aandelen. Bedrijven die veel zaken doen met China dalen. Denk hierbij aan vliegtuigmaatschappijen en reisorganisaties, maar ook een bedrijf als Starbucks kreeg er van langs. Starbucks heeft veel filialen in China tijdelijk gesloten.

Het Imagine Fund behaalde in januari een positief resultaat van 5.63%

Kansrijke aandelen in tijden van een epidemic/pandemic

Het Coronavirus houdt de gemoederen wereldwijd bezig. Er gaat de laatste weken geen dag voorbij, zonder dat je er iets over leest in het nieuws. Kijkend naar de vrijgekomen data, lijkt het erop dat we te maken hebben met een zeer besmettelijk virus, maar niet met een erg dodelijk virus. Een wereldwijde uitbraak kan grote negatieve gevolgen hebben voor veel bedrijven. Toch zijn er ook bedrijven die er van kunnen profiteren. In deze nieuwsbrief presenteren wij twee voorbeelden.

Zoom Video Communications

Zoom is een Amerikaans technologiebedrijf, dat zich richt op de video communicatie markt. Zij leveren een uitgebreid software platform waarmee werknemers met collega’s en klanten kunnen videobellen, chatten en vergaderen. Het concept is niet nieuw, want Skype (Microsoft) en FaceTime (Apple) bieden soortgelijken diensten voor consumenten, maar Zoom richt zich volledig op de zakelijke markt.

Zoom wordt veel gebruikt door internationale bedrijven met meerdere kantoren en werknemers die vanuit huis werken. Het software programma werkt vanaf een mobiele telefoon of tablet, maar ook vanuit een grote conference room met professionele apparatuur. Met Zoom geven bedrijven hun personeel de mogelijkheid om veel persoonlijker met elkaar en in teams te communiceren. Hierdoor wordt de productiviteit en kwaliteit van het werk vaak verhoogd.  De software is gebruikersvriendelijk, betaalbaar en goed schaalbaar.

De omzet steeg in Q3 2019 met 85%, ten opzichte van Q3 2018, naar $166 miljoen. Het aantal klanten met meer dan 10 werknemers steeg met 67% en het aantal klanten die meer dan $100.000 uitgeven steeg met 97%. Bekende klanten van Zoom zijn: Uber, Delta, Ab InBev, Sonos en Hubspot.

GSX Techedu

GSX Techedu is een online educatiebedrijf in China. Via een live-stream platform biedt het bedrijf, met eigen leraren, extra lessen aan. Studenten kunnen deze lessen volgen naast het reguliere onderwijs. Dankzij het platform van GSX Techedu kunnen duizenden studenten tegelijk lessen volgen, waardoor er een enorme schaalbaarheid wordt gecreëerd. Daarnaast is het in China belangrijk om te presteren op school, wat wordt gezien als een opstap naar toekomstig succes. Door de grote bevolkingsaantallen maken alleen de best presterende studenten kans op een goede baan. Techedu profiteert daar enorm van.

In 2018 groeide de omzet, ten opzichte van 2017, met 307%. In de eerste negen maanden van 2019 groeide de omzet, ten opzichte van 2018, met 449%. De verwachting is dat er voor boekjaar 2019 ongeveer $290 miljoen omzet wordt behaald. Analisten verwachten dat de omzet de komende jaren blijft stijgen, naar $794 miljoen in 2020 en $1.3 miljard in 2021.

Kansen

Een bedrijf als Zoom kan enorm profiteren van een virus uitbraak. Bedrijven zullen hun werknemers, waar mogelijk, vanuit huis laten werken. De CEO gaf afgelopen week in een interview aan dat bestaande klanten veel actiever gebruik maken van Zoom sinds de Corona uitbraak. Hij zei zelfs: ‘’I had to shut down my phone, because, actually, almost everyone is calling us’’. Business is booming.

Ook voor Techedu kan een virus uitbraak een enorme kans zijn. Scholen blijven gesloten i.v.m. besmettingsrisico’s en scholieren moeten op een andere manier lessen volgen. Techedu kan dan de oplossing zijn voor de Chinese scholier. Met meer dan 200 miljoen Chinezen, tussen de leeftijd van 10 en 24 jaar, is de potentie enorm.

Software bedrijven met veel recurring revenue hebben überhaupt minder last van een virus of andere economische problemen. Veel Software as a Service bedrijven leveren een stukje cruciale software, waardoor hun omzet de komende kwartalen zo goed als vast staat. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld autobedrijven, modeketens en vliegtuigmaatschappijen, die constant afhankelijk zijn van het koopgedrag van de consument. Waar technologie investeringen vaak als ‘risicovol’ worden bestempeld, moge duidelijk zijn dat wij daar bij het Imagine Fund heel anders over denken.

Mocht u vragen hebben, of wilt u meer informatie ontvangen, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers

Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?