Imagine Fund: augustus 2018

Nieuwe record maand voor het Imagine Fund

Baarn – 11 september 2018 – Het Imagine Fund heeft de maand augustus afgesloten met een rendement van +11,66%.

Per 31 augustus 2018 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €124,03.

De Nasdaq steeg in augustus met 5,84%. Het was een goede beursmaand voor technologie,
voornamelijk gedreven door sterke bedrijfscijfers en economische data. Ook de Amerikaanse S&P 500 steeg met 3% in waarde. Elders in de wereld waren mooie rendementen minder
vanzelfsprekend. Onrust op de Italiaanse obligatiemarkt, de nieuwe sancties van Amerika tegen Iran en de extra Amerikaanse heffingen op Turks staal en aluminium zorgde ervoor dat beurzen elders in de wereld voornamelijk daalden. De Turkse Lira verloor ruim 30% ten opzichte van de dollar en dit had weer invloed op de overige ‘Emerging Markets’ landen en Europese banken. De AEX verloor 2,75% en de DAX zakte 3,45%.

Het Imagine Fund heeft de maand afgesloten met een rendement van +11,66%. Hiermee komt het totale rendement uit op 24,03% in zeven maanden tijd.

Onze sterke outperformance werd vooral behaald door goede bedrijfsresultaten. De helft van onze portefeuille presenteerde in augustus kwartaalcijfers, welke zeer goed werden ontvangen. Ook de dollar leverde een kleine bijdrage van 0,7%.

De onderstaande tabel laat goed zien waar wij onze outperformance halen en waarom wij het bijvoorbeeld beter doen dan de benchmark of een ETF.

Natuurlijk beleggen wij ook in de big 5 maar het verschil maken we juist met de uitdagers of
toeleveranciers van de gevestigde orde.

China:

De relatie tussen China en Amerika is de afgelopen maand verder verslechterd. In onze vorige nieuwsbrief schreven wij dat Amerika een nieuwe lijst met goederen (circa $200 miljard) heeft gepresenteerd waar zij 10% belasting op willen rekenen. In augustus werd dat tarief van 10% verhoogd naar 25%. Daarnaast tekende Trump op 13 augustus de ‘National Defense Authorization Act’, die er voor moet zorgen dat buitenlandse investeringen in Amerika beter worden gereguleerd. Dit zorgt er dus voor dat de Amerikaanse overheid overnames van essentiële Amerikaanse bedrijven kan voorkomen. Een goed voorbeeld van deze regel is het stopzetten van de voorgenomen overname van Qualcomm door Broadcom. De onderhandelingen betreft een overname mochten niet doorgaan van Trump i.v.m. ‘national security concerns’. Deze regel is niet specifiek tegen China gericht, maar kan wel door de Chinese overheid zo worden ervaren.

Ondanks dat het handelsconflict telkens verder lijkt te escaleren, zijn er toch punten om optimistisch te blijven. Een voorbeeld hiervan is het nieuwe handelsakkoord tussen Mexico en Amerika.

Cijferseizoen:

Waar in juli de grote namen als Apple, Google, Microsoft, Amazon en Facebook met cijfers kwamen, was het in augustus de beurt aan onze minder bekende posities. Dit zijn voor ons de bedrijven waarmee wij het verschil maken ten opzichte van een ETF en de benchmark. Van de 17 posities hadden er drie matig cijfers, vijf voldeden er aan de verwachtingen en de overige negen kwamen met cijfers die beter waren dan de verwachtingen. Hierbij een aantal highlights:

Semiconductors

Applied Materials: De omzet in Q3 2018 is gestegen naar $4,47 miljard, wat een stijging is van 19% ten opzichte van Q3 2017. De winst per aandeel is gestegen naar $1,17, dit was zelfs 38% hoger dan een jaar geleden. De cijfers waren sterk en inclusief de vooruitzichten voor Q4 moet 2018 een nieuw record jaar worden voor Applied Materials. De Q4 vooruitzichten waren wel een stuk lager dan verwacht en het aandeel zakte de volgende dag bijna 8%. De CEO vertelde zelf dat het aankomende kwartaal minder is omdat klanten hun bestellingen uitstellen, maar blijft erg positief over de toekomst. Het verhaal heeft veel overeenkomsten met Lam Research, waar wij vorige maand uitgebreid over schreven. De angst dat de groei niet kan aanhouden en dat de cyclische trend weer terugkeert zet de aandelen in de chipsector onder druk.

Cloud

Arista Networks: De cijfers van Arista Networks waren sterk. De omzet steeg met 28,3% ten opzichte van Q2 2017 naar $519.8 miljoen. De winst steeg van $105.5 miljoen in Q2 2017 naar $155.7 miljoen. Het management heeft uitgesproken om meer dan $2 miljard aan omzet per jaar te behalen en dit kwartaal hebben ze laten zien dat ze goed op schema liggen. De cloud industrie blijft daarnaast sterk groeien en de verwachtingen zijn en blijven hoog. Er is afgelopen kwartaal in onze portefeuille geen enkel cloud gerelateerd bedrijf geweest die met mindere cijfers naar buiten kwam. Arista Networks is op 24 augustus 2018 opgenomen in de S&P 500, wat resulteerde in een koerssprong van 9%.

Streaming

Roku: Een van onze deelnemingen op het gebied van streaming is Roku. Dankzij de apparatuur en het platform van Roku hebben klanten geen dure kabelverbinding meer nodig om televisie te kunnen kijken. Zo zijn veel kanalen gratis te bekijken en geeft het gebruikers de mogelijkheid om alleen te betalen voor tv-zenders die ze ook echt bekijken. Roku haalt haar inkomsten uit de verkoop van hardware, platform licenties en advertenties.

De omzet in Q2 was $156.8 miljoen, wat een stijging betekend van 57% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal actieve gebruikers steeg naar 22 miljoen, 46% meer dan in Q2 2017. Ook de gemiddelde omzet per gebruiker is met 48% gestegen, van $11,22 naar $16,60. Dankzij de solide resultaten en de goede vooruitzichten heeft Roku haar verwachtingen voor de rest van 2018 naar boven bijgesteld. Het aandeel steeg maar liefst 21% op de cijfers.

Overige highlights:

  • Een positie in de genetics industrie is sinds het publiceren van haar cijfers aan het begin van augustus met ruim 80% gestegen
  •  Een positie in de IoT industrie is sinds het publiceren van haar cijfers aan het begin van augustus met ruim 25% gestegen
  •  Een positie in de 3D-printing industrie is sinds het publiceren van haar cijfers aan het begin van augustus met 14% gedaald
  •  Een positie in de cloud industrie is sinds het publiceren van haar cijfers aan het einde van augustus met ruim 16% gestegen

Jaardoelstelling behaald:

Met het afsluiten van de maand augustus is het Imagine Fund nu zeven maanden onderweg. In ons halfjaar bericht van juli spraken wij nog uit dat wij goed op schema lagen om onze performance doelstelling van 15%/20% in het eerste jaar te behalen. Wij zijn er dan ook trots op dat wij deze doelstelling al na zeven maanden hebben behaald. Het performance verschil met de Nasdaq is eind augustus bijna 14%. Het verschil met de AEX is ruim 24%.

Op onze website blijven wij regelmatig een geschatte NAV plaatsen. U kunt onze website (if.nl) raadplegen als u frequenter de koers van uw participaties wilt inzien.

Heeft u vragen of wilt u (weer) eens met ons afspreken? Neem dan gerust contact op!

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?