Imagine Fund: April 2019

Stijgende beurzen

Baarn – 13 mei 2019 – Het Imagine Fund heeft de maand april afgesloten met een rendement van 2,80%.

Per 30 april 2019 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €132,25.

Na een sterk eerste kwartaal was ook april weer een goede beursmaand. De Nasdaq steeg met 5,45% en het Imagine Fund met 2,80%. De stijging werd veroorzaakt door de Amerikaanse centrale bank die een economisch behulpzame houding innam, een aansterkende Chinese economie, goede kwartaalcijfers en de hoop op een handelsdeal. Onze underperformance ten opzichte van de Nasdaq heeft te maken met onze strategische keuze om tijdelijk een ruimere cash positie (+-45%) aan te houden.

Sinds 1 januari 2019 staat de Nasdaq op +22,92% en het Imagine Fund op +34,44%. Sinds de start op 1 februari 2018 staat de Nasdaq op +11,96% en het Imagine fund op 32,25%.

Cijferseizoen Q1 2019
Aan het einde van april rapporteerden de eerste bedrijven hun Q1 cijfers over 2019. Het was de beurt aan Microsoft, Facebook, Illumina, Google, Amazon en Zendesk. Veel analisten hadden hun verwachtingen naar beneden bijgesteld, mede door het slechte beursklimaat en de angst voor een recessie eind 2018. De bijstellingen naar beneden bleken ongegrond, want het merendeel presteerde ook in Q1 2019 weer erg sterk.

Facebook (Instagram/WhatsApp)
Het vorige kwartaal schreven wij ook al uitgebreid over Facebook. Het bedrijf heeft een lastige periode achter de rug met het privacy schandaal en daarnaast zijn ze vaak negatief in het nieuws. Toch heeft het bedrijf aangetoond dat het sterk blijft groeien en dat de onderliggende business veel geld oplevert. In Q1 was dat niet anders. Facebook had 1.56 miljard actieve dagelijkse gebruikers, wat een groei betekend van 8% ten opzichte van Q1 2018. Ook de maandelijks actieve gebruikers groeide met 8%, tot 2.38 miljard gebruikers.

De omzet steeg met 26% ten opzichte van Q1 2018, van 11.96 miljard dollar naar 15.08 miljard dollar. De uiteindelijke winst daalde met 51%, van 4.99 miljard dollar naar 2.43 miljard dollar. Dit komt mede door het openstaande dispuut met de Federal Trade Commission (FTC), waar Facebook dit kwartaal 3 miljard dollar voor reserveerde. Ondanks het privacy schandaal en de problemen die daarbij zijn komen kijken, blijft Facebook groeien en geld verdienen.

Illumina
Eén van onze posities op het gebied van genetics is Illumina. Het bedrijf is iets meer dan twintig jaar geleden opgericht en ontwikkelt machines waarmee het menselijk DNA in kaart kan worden gebracht. Dankzij de machines van Illumina is zeer gericht onderzoek op DNA-niveau mogelijk, wat ervoor moet zorgen dat farmaceuten betere medicijnen kunnen ontwikkelen, en artsen patiënten beter kunnen behandelen. Met het in kaart brengen van het menselijk DNA kunnen er ook preventieve behandelingen in werking worden gezet, om zo bepaalde ziektes te voorkomen.

Illumina had een sterk eerste kwartaal met een omzet van 846 miljoen dollar, een brutomarge van 69,1% en rapporteerde een winst van 233 miljoen dollar. Daarnaast steeg het openstaande orderboek voor het eerst naar meer dan een miljard dollar. Volgens de CEO staat de genetics sector nog maar aan het begin van de groeicurve en kunnen we de komende jaren een sterk groeiende markt verwachten.

Zendesk
Zendesk levert een alles-in-een programma waarmee bedrijven hun klantcontact kunnen stroomlijnen. Het maakt niet uit of een klant contact wilt opnemen via de telefoon, email, chat, sociale media of een ander medium, Zendesk brengt alles onder in een makkelijk te gebruiken platform. In een wereld waar steeds meer online gebeurt bevindt Zendesk zich in een mooie groeimarkt.

Zendesk rapporteerde erg sterke cijfers. De omzet groeide in Q1 2019 met 40% ten opzichte van Q1 2018, naar 181.5 miljoen dollar. Daarnaast rapporteerde Zendesk een ‘net expansion rate’ van 118%. Dit betekend niet alleen dat bestaande klanten blijven, maar ook dat ze meer diensten afnemen. Voor het tweede kwartaal rekent Zendesk op een omzet van 191 miljoen dollar. Over heel 2019 moet een omzet behaald worden van 805 miljoen dollar, tegen een brutomarge van 69%.

Cijfers mei
Het merendeel van onze deelnemingen rapporteerde cijfers begin mei. De meeste cijfers zijn goed ontvangen en veel bedrijven lieten een mooie groei zien. In de mei rapportage zullen wij daar meer aandacht aan besteden.

Handelsoorlog
De handelsoorlog tussen Amerika en China blijft de gemoederen bezighouden. Gedurende april zag de kans op een deal er nog goed uit. Beiden partijen zijn meerdere keren bij elkaar op bezoek geweest en ook het geluid vanuit beiden overheden was positief. In de eerste week van mei veranderde er iets in de Amerikaanse houding. Een Chinezen delegatie zou op 9 en 10 mei naar Amerika komen om de laatste punten m.b.t. de handelsdeal te bespreken. Nu bleek alleen dat de Chinezen de conceptdeal op zo veel punten hadden aangepast, dat het leek alsof ze weer helemaal opnieuw wilde onderhandelen. Donald Trump heeft vervolgens op 10 mei, na de gesprekken, de bestaande importtarieven verhoogd van 10% naar 25%. China heeft vervolgens aangegeven 25% te gaan heffen op 60 miljard aan Amerikaanse producten, vanaf 1 juni 2019. De handelsspanningen zorgen voor wat volatiliteit op de beurs. Wij blijven de ontwikkelingen nauw in de gaten houden.

Nieuwe website
Op dit moment zijn wij bezig met de afrondende fase van onze nieuwe website (if.nl). Wij gaan ervan uit dat deze op 19 mei, aankomende maandag, live staat. Mocht u zelf bepaalde punten graag terugzien op onze website dan horen wij dat natuurlijk graag.

Resultaten Resultaten 2019

Q1

april

Totaal

Nasdaq Comp 100

16.56%

5.45%

22.92%

AEX

8.65%

7.83%

17.16%

Imagine Fund

30.78%

2.80%

34.44%

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?