Imagine Fund: April 2018

Stabiele maand voor het Imagine Fund

Baarn – 14 mei 2018 – Het Imagine Fund heeft de maand april afgesloten met een rendement van 2,18%.

Per 30 april 2018 is de netto vermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €100,32.

De Nasdaq steeg in april met 0,38%. Op het eerste gezicht lijkt dat te wijzen op een erg rustige maand. Maar niks was minder waar. Ook afgelopen maand was de volatiliteit weer volop aanwezig en hebben we grote schommelingen op dag basis gezien. Zo is de Nasdaq begin april bijna 4% gezakt, om vervolgens ruim 8% te stijgen. Na die stijging volgde er meteen weer een daling van 6% en tegen het einde van de maand herstelde het weer iets om uiteindelijk toch met een kleine plus te eindigen. Na twee maanden van negatieve performance, is de maand april de eerste positieve maand voor de Nasdaq sinds onze start. Waar wij het in maart minder goed deden dan de Nasdaq, hebben wij dat in april weer goed gemaakt met een stijging van 2,18%!

Rente:

De rente op de 10-jaars Amerikaanse staatslening is voor het eerst sinds vier jaar tijd weer door de 3% gegaan. Deze 3% barrière wordt door sommige specialisten ook wel gezien als kantelpunt voor aandelen. Het is nu namelijk mogelijk om met bijna geen risico 3% rendement te behalen. Dit kan er in theorie voor zorgen dat er geld uit de aandelenmarkt zal stromen.

Wij zien de 3% grens zelf niet als harde richtlijn, maar een oplopende rente moet wel in de gaten gehouden worden. Een stijgende rente kan namelijk tot gevolg hebben dat de koers van aandelen iets zal zakken.

Cijferseizoen:

Zoals aangegeven in het kwartaalbericht is in april het cijferseizoen begonnen. Zo zijn ongeveer 30% van onze deelnemingen met cijfers gekomen. Hierbij een aantal highlights:

Facebook: Het Cambridge Analytica schandaal had de koers weinig goeds gedaan en het was wachten op de cijfers voor meer nieuws omtrent de impact. De cijfers waren zeer goed en de koers schoot de volgende dag 7% omhoog (naar $170), waardoor het aandeel weer richting de stand van voor het schandaal ging (+- $180). Facebook presteerde beter dan wat de meeste analisten hadden verwacht. Zo kwam het aantal gebruikers uit op 2.20 miljard, waarvan er 1.45 miljard dagelijks actief zijn. De omzet kwam uit op $11.97 miljard, tegen de analisten verwachting van $11.41 miljard. Het management was zeer positief over de toekomst, waarbij het aangaf zeer sterk te willen blijven groeien. Wel gaat Facebook bewuster werken aan databeveiliging en meer openheid geven rondom advertenties om zo een toekomstig schandaal te voorkomen.

Google: De cijfers waren erg solide. De omzet steeg met 26% ten opzichte van het eerste kwartaal 2017 naar $31,1 miljard. Dit was de sterkste stijging sinds mid-2014. De ‘other revenues’, waar de Cloud, hardware en app verkopen onder vallen, zijn met 40% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dit geeft aan dat andere projecten ook steeds belangrijker worden voor Google. Dit was ook terug te zien in de gemaakte investeringen. Waar in het eerste kwartaal van 2017 $2.7 miljard dollar werd geïnvesteerd, was dat in dit kwartaal ruim $7.7 miljard. Dit is ruim 3x zo veel!

De CEO gaf aan dat het bedrijf de komende kwartalen met soortgelijke bedragen zal blijven investeren in de toekomst. Dit zorgde er mede voor dat het aandeel de volgende dag iets omlaag ging. Google investeert geld in projecten waar zij, en de aandeelhouders, in de toekomst veel geld aan kunnen verdienen. Denk hierbij aan Waymo (zelfrijdende auto’s), Google Cloud (Clouddiensten) en Google Deepmind (Artificiële intelligentie). Wij zien het daarom dan ook als een zeer positief bericht en blijven erg optimistisch over de potentie van dit bedrijf.

Wat kwam er nog meer naar voren?
• Amazon overtrof alle verwachtingen en blijft in een rap tempo groeien.
• De Cloud industrie is op dit moment booming business en zowel Google, Microsoft en Amazon blijven er volop in investeren.
• De Genetics industrie groeit ook gestaag door en volgens de CEO van Illumnia staan we nog maar aan het begin van de groeicurve.

Resultaten

Resultaten 2018 februari Maart april Totaal
Nasdaq Comp 100 -1.73% -3.99% +0.38% -5,02%
AEX -4.45% -1.13% +4.94% -0,84%
Imagine Fund +3.64% -5.27% +2.18% 0,32%
*vanaf 1 februari 2018

Cijferseizoen mei:

Het grootste gedeelte van onze deelnemingen komt met cijfers in mei. Onze verwachtingen zijn hoog en na de cijfers van bovengenoemde bedrijven handhaven wij deze verwachtingen.

In de update van mei zullen wij dieper ingaan op de cijfers van verschillende bedrijven en hoe dat zich vertaalt in de potentie en de toekomst van de trends waarin wij investeren.

Wij zijn tevreden met het behaalde resultaat in april. Waar wij in maart een iets mindere maand hadden en wat terrein verloren op de Nasdaq, hebben wij dit in april weer kunnen herstellen. Daarnaast doet het ons natuurlijk goed dat het fonds sinds de start een kleine plus noteert, terwijl de Nasdaq -5% noteert.

Op onze website blijven wij regelmatig een geschatte NAV plaatsen. U kunt onze website (if.nl) dus raadplegen als u frequenter de koers van uw participaties wilt inzien.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?