Beleggen in technologie aandelen

Beleggen in technologie-aandelen, altijd interessant?

“Technologie is de toekomst, daarin moeten we investeren!”: een gedachte die vaak klopt, maar soms ook helemaal niet. Zo stegen de aandelen van e-commerce bedrijf Shopify in vijf jaar tijd met 3100%, maar daalden de aandelen van softwarebedrijf SAP op de laatste kwartaalcijfers ruim twintig procent. Hoe is zo’n extreme koersdaling mogelijk? En wat zijn nu succesfactoren voor technologiebedrijven in deze tijd? Als beleggingsfonds en technologie-expert helpen we je op weg.

Beleggen in technologiebedrijven

Innovatieve bedrijven groeien een stuk sneller dan traditionele bedrijven. En dat is op de beurs goed merkbaar: veel beleggers investeren in technologiebedrijven. Toch is niet elk technologiebedrijf interessant om in te investeren. Een mooi voorbeeld is softwarebedrijf SAP waarvan de aandelen sterk daalden. Hierdoor is zij niet langer Europa’s meest waardevolle technologiebedrijf, het Nederlandse ASML neemt deze plek over. Volgens SAP ligt de oorzaak bij het coronavirus waardoor bedrijven steeds meer snijden in hun investeringen. Maar klopt dit wel?

Technologiesector staat nooit stil

Wij denken dat er meer aan de hand is. Er zitten namelijk duidelijke verschillen tussen SAP en technologiebedrijven die ondanks de crisis wél groeien. Bijvoorbeeld ‘concurrenten’ Workday en Salesforce die innovatief met de tijd meegaan en toekomstgerichte oplossingen bieden. Oplossingen waar ondernemers in deze tijd behoefte aan hebben zijn flexibel en modulair gebouwd. Interessante technologiebedrijven ontwikkelen software dat makkelijk te implementeren, schaalbaar en vriendelijk in gebruik is en gaan hiermee de ‘dinosaurussen’ voorbij.

You snooze, you lose!

Sommige technologiebedrijven bestaan al tientallen jaren. Een aantal van hen beweegt met de tijd en wensen van de markt mee en een aantal mist de boot. Opvallend aan SAP is dat het aantal verkochte clouddiensten nog wel stijgt. De rest van het systeem is te complex en uitgebreid voor kleine en middelgrote bedrijven, die daardoor liever kiezen voor losstaande oplossingen van de concurrenten. Niet alleen SAP loopt tegen dit probleem aan, ook bekende technologiebedrijven als Intel, IBM en Cisco beginnen steeds meer terrein te verliezen aan opkomende technologiebedrijven. Vooruitstrevende ondernemers verwachten software waarbij zij zelf de functionaliteiten kiezen. Of nog beter: waarbij zij de mogelijkheid hebben om te kiezen voor een freemium model, waarbij je pas (meer) betaalt wanneer je de software vaker gebruikt of meer functionaliteiten wil. Technologiebedrijven die goed op deze wensen inspelen, zijn bijvoorbeeld Wix, Adobe en Hubspot.

Technologie van de toekomst

Ons advies? Verdiep je goed in het technologiebedrijf en de toekomstvisie waarin je overweegt te investeren. Wij geloven in technologieën die onze manier van leven drastisch zullen veranderen. Daarom investeren wij enkel in de technologie van morgen!

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?