Imagine Fund: december 2018

Extreem volatiele december maand

Baarn – 11 januari 2019 – Het Imagine Fund heeft de maand december afgesloten met een
rendement van -9,79%.

Per 31 december 2018 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €98,37.

December was een extreem volatiele maand op beurs. De S&P 500 steeg of daalde negen dagen met meer dan 1%. Over heel 2018 gebeurde dat vierenzestig keer. Dit gebeurde in 2017 maar acht keer. Mede daardoor daalde de S&P 500 met 8,64%, en de Dow Jones met 9,20%. Dit resulteerde in de slechtste decembermaand sinds de ‘great depression’ in 1931. De Nasdaq verloor in december 8,91%. Het Imagine Fund verloor in deze maand 9,79%.

Niet alleen december werd negatief afgesloten, ook het jaar 2018 eindigde in een mineur. Het was het slechtste beursjaar sinds 2008 en bijna alle hoofdindexen eindigden het jaar negatief. De onderstaande tabel geeft de prestaties weer.

Wanneer wij de prestaties van het Imagine Fund met de index vergelijken mogen wij, ondanks het negatieve resultaat, tevreden zijn met de performance. We hebben de schade beperkt weten te houden. Zo doet het Imagine Fund het ruim 7% beter dan de Nasdaq, ruim 9% beter dan de S&P 500 en ruim 11% beter dan de AEX.

De handelsoorlog tussen China en Amerika

China en Amerika hebben elkaar nog steeds niet gevonden en de handelsoorlog is nog in volle gang. Trump en Xi spraken elkaar op 2 december op de G20 bijeenkomst in Argentinië, waar beiden partijen hebben toegezegd geen extra tarieven in werking te stellen tot eind maart 2019. Dit nieuws werd positief ontvangen, maar op 5 december kwam het bericht uit dat Canada de CFO van Huawei had gearresteerd, op verzoek van Amerika. Huawei zou Amerikaanse sancties tegen Iran hebben geschonden. Huawei staat ook wel bekend als het bedrijf dat China de technologische voorsprong moet bezorgen op Amerika. De oprichter van Huawei heeft hechte banden met Xi en de Chinese overheid. Daarnaast is de CFO van Huawei de dochter van de oprichter. Dit nieuws werd slecht ontvangen, aangezien het een rechtstreekse aanval leek van Amerika op China en op Xi persoonlijk. Men vreesde dat dit de relatie tussen beiden landen weer onder druk zou zetten. Ook was men bang dat China zou terugslaan, door bijvoorbeeld Amerikaanse zakenlieden in China te arresteren.

Begin januari kwamen er berichten naar buiten dat ministers van Amerika op 7 en 9 januari naar China zouden vliegen om verder te onderhandelen. Wegens succes zijn die gesprekken met een dag verlengt en beiden partijen zijn met berichten naar buiten gekomen dat een deal steeds dichterbij komt.

De FED

Een andere reden voor de sterke daling in december was de Federal Reserve. Op 19 december verhoogde de Federal Reserve voor de 4de keer de rente, naar 2.25-2.50%. Daarnaast veranderden ze de outlook van drie verhogingen in 2019, naar twee verhogingen. Dit voldeed niet aan de verwachtingen van de markt. Men had een kleine hoop, dat in verband met de onrust op de financiële markten, dat de Federal Reserve de rente niet zou verhogen en dat ze in 2019 helemaal geen rente verhogingen zouden doorvoeren. De Nasdaq kelderde vervolgens in vier dagen tijd met ruim 9%.

Trump uit al langer zijn kritiek op de Federal Reserve. Hij is het oneens met de rente verhogingen en ziet liever dat de Federal Reserve stopt met verhogen, zodat bedrijven goedkoop geld kunnen lenen. Na de recente verhoging kwamen er meerdere berichten naar buiten, waarin Trump de Federal Reserve de schuld geeft van de dalingen op de beurs. Er gingen zelf verhalen rond dat Trump het hoofd van de Federal Reserve, Jerome Powell, wilde ontslaan. Dit zou de onafhankelijkheid van de Federal Reserve zwaar onder druk hebben gezet, maar er volgde er al snel berichten dat het niet zo ver zou komen. De kritiek van Trump en zijn commentaar via tweets deden de beurs niet goed en zorgde voor meer onstabiliteit.

Apple

Ook Apple speelde een belangrijke rol in de daling. Begin oktober was Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld, met een market cap van ruim 1.1 triljoen dollar. Eind december was die waarde gedaald naar +- 700 miljard dollar, een daling van ruim 30%. Meerdere leveranciers kwamen met winstwaarschuwingen en gaven als reden dat er minder telefoons werden verkocht. Het Imagine Fund heeft twee leveranciers in de portefeuille die geraakt werden. Apple zelf kwam op de eerste handelsdag van 2019 met een winstwaarschuwing. Het bedrijf gaf aan gebukt te gaan onder de slechte economische omstandigheden in China. Vrij vertaald zegt men eigenlijk dat de handelsoorlog een grote impact heeft op hun verkopen in China. Dit kan zijn omdat de Chinese economie wat afkoelt, waardoor consumenten voorzichtiger met hun geld om gaan. Een andere reden is dat de handelsoorlog er voor zorgt dat Chinese consumenten meer producten uit eigen land kopen, om daarmee een statement te maken richting Amerika. Het laatste wordt bevestigd door Chinese bedrijven die werknemers hun Iphone laten omruilen voor een Huawei.

Elders in de wereld gaat het Apple nog wel steeds voor de wind. Ondanks de winstwaarschuwing realiseert het bedrijf in Q4 2018 een omzet van 84 miljard dollar met een bruto marge van 38%

Afsluiting 2018

Met het afsluiten van de maand december komt er een einde aan 2018. Afgelopen maand schreven wij in onze maandupdate dat “december bekend staat als een maand van extremen” en “volledige jaarwinsten soms in de laatste maand werden verspeeld”. Helaas zijn beiden statements uitgekomen. Het Imagine Fund heeft 2018 afgesloten met een rendement van -1,63%. Hiermee hebben wij de benchmark ruim verslagen, maar het negatieve eindresultaat is voor ons als beheerders teleurstellend. Vooral na een dergelijk goede start. Op het hoogtepunt in september zag alles er nog rooskleurig uit. De bedrijfsresultaten waren goed en de bedrijven rapporteerden solide vooruitzichten. Helaas veranderde het sentiment in het laatste kwartaal, mede door een escalerende handelsoorlog. De volatiliteit steeg extreem en een aantal van onze deelnemingen gingen in de uitverkoop, ook al hadden de omstandigheden niks met de bedrijven zelf te maken. Wij zien de evenementen van de laatste drie maanden als tijdelijk en wij gaan ervan uit dat het merendeel van onze deelnemingen in 2019 weer sterk zullen groeien.

Zoals aangegeven zal het een bewegelijke rit worden en daar hoort volatiliteit helaas ook bij. Investeren in bedrijven die de toekomst gaan vormen neemt tijd in beslag en het dagelijkse sentiment op de beurs heeft soms de overhand. Wij blijven met een duidelijke toekomstvisie naar de beurs en portefeuille kijken, en proberen van de soms irrationele emoties op de beurs gebruik te maken om posities uit te breiden of nieuwe posities op te bouwen. Dit kan in een dalende beurs negatieve effecten op de koers van het fonds hebben, maar moet op de langere termijn zijn vruchten afwerpen. Wij kijken met onze portefeuille dan ook niet naar de komende vijf maanden, maar naar de komende vijf jaar.

Wij danken u voor uw vertrouwen in 2018 en kijken uit naar succesvol 2019.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?