Imagine Fund: Maart 2018 / Q1 2018

Volatiele maand voor het Imagine Fund

Baarn – 9 april 2018 – Het Imagine Fund heeft de maand maart afgesloten met een rendement van – 5,64%.

Per 31 maart 2018 is de nettovermogenswaarde van een participatie in het Imagine Fund €98,18.

De volatiliteit is terug op de beurs. Na onze goede start in de volatiele maand februari, was het in maart ook nog erg onrustig op de beurs. Op dagbasis werden we geconfronteerd met grote schommelingen. De maand begon goed, de Nasdaq herstelde tot een nieuwe high op 12 maart. Daarna corrigeerde de Nasdaq opnieuw, dit keer met bijna 10% vanaf het hoogste punt.

Deze correctie zorgde ervoor dat de mooie winsten van begin maart verdwenen en de Nasdaq opnieuw de maand negatief afsloot. Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor de daling: Facebook dataschandaal, potentiële handelsoorlog, FED rente verhoging of was het gewoon niet meer dan een gezonde correctie?

De volatiliteit is niet alleen terug op de Nasdaq, maar ook in de S&P 500. Zo zijn er in de eerste drie maanden van dit jaar al 23 dagen geweest waar de beurs met meer dan 1% steeg of daalde. In heel 2017 waren er maar 8 van dit soort dagen!

Importheffingen:

Trump heeft in zijn campagne altijd duidelijk laten weten dat hij fel tegen het huidige Amerikaanse beleid van vrije handel is, met als grootste zorg de relatie tussen Amerika en China. Trump voegde in maart woord bij daad en kwam met importheffingen op staal en aluminium. Dit werd vooral gebruikt om met veel landen nieuwe afspraken te maken omtrent handelsverdragen, zoals met Canada en Mexico m.b.t. NAFTA.

Aan het einde van maart kwam daar nog eens $50 miljard aan importtarieven bij op Chinese producten. China reageerde hier meteen op met een soortgelijke maatregel waarbij het $50 miljard aan importtarieven rekent op Amerikaanse producten. Deze maatregelen veroorzaakte angst onder beleggers, aangezien een handelsoorlog nooit goed is voor beurs.

Trump onderzoekt op dit moment om nog eens 100 miljard aan extra importtarieven te rekenen, als reactie op de Chinezen maatregelen. Xi, de Chinese president, heeft daarop in een toespraak laten weten dat China de importtarieven op Amerikaanse auto’s gaat verlagen en dat het voor buitenlandse investeerders makkelijker moet worden om in China te investeren. Dankzij deze toespraak verwachten de meeste analisten dat China en Amerika met elkaar aan de onderhandelingstafel gaan zitten en lijkt de kans op een ongecontroleerde handelsoorlog klein.

Facebook:

Maart was ook de maand van het Facebook schandaal met Cambridge Analytica. Facebook schat dat de informatie van 87 miljoen gebruikers onverantwoord gedeeld is met het politieke consultancy bedrijf. Het aandeel Facebook verloor in 2 weken tijd bijna 20%, en daarmee +-$75 miljard dollar aan bedrijfswaarde. Dit schandaal had een brede invloed op de technologiesector. Zo daalde de aandelen van bedrijven die van Facebook gebruik maken in hun businessmodel. Maar ook de aanwakkerende berichten over striktere regulering vanuit de overheid op grote technologiebedrijven deed de koersen niet veel goeds.

Aan het einde van maart was de rust al weer wat teruggekeerd en is Facebook 7% gestegen ten opzichte van de laagste koers in maart, om op -13,5% de maand maart af te sluiten.

April & kwartaal 2:

De volatiliteit op de beurs zal nog wel aanhouden in dit 2e kwartaal. Het cijferseizoen begint weer volop in april, wat vaak voor flinke koersschommelingen zorgt. Wij kijken uit naar de cijfers en verwachten dat de technologie sector wederom positief zal verassen.

Wij zijn gematigd tevreden met het behaalde resultaat in het eerste kwartaal. Waar wij zo sterk waren begonnen in februari hebben wij in maart moeten inleveren. Enkele van onze kleinere deelnemingen zijn sterker dan gemiddeld gedaald. Het betekent een negatief eerste kwartaal, maar in vergelijking met de graadmeters is de daling gelukkig beperkt gebleven.

Op onze website zullen wij regelmatig een geschatte NAV plaatsen. U kunt onze website (if.nl) dus raadplegen als u frequenter de koers van uw participaties wilt inzien.

Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Geschreven door:

Laurens Ockhuisen | Fund Manager & Technologiespecialist

Zoeken

PDF download (Email+naam)

Realiseer rendement met de technologie van morgen

Download de brochure en ontdek het Imagine Fund!

  • Groeimarkten
  • Visie op trends
  • Fondsmanagers
  • Onze investeringen
*
×

What IF?

Heb je vragen? App direct met ons!

× Direct met ons appen?