Tips voor slim investeren in technologie in 2021

In deze turbulente periode rondom het coronavirus is het een behoorlijke uitdaging om slim te investeren. Want hoe ga je als investeerder om met deze grote mate van onzekerheid? En hoe weet je welke sectoren extra gevoelig zijn voor het effect van een pandemie? Als beleggingsfonds geven we je graag een aantal tips hoe je in 2021 toch slim kunt investeren in de technologie van morgen!

Tip 1: Wees terughoudend met cyclische aandelen

We adviseren je om uit te kijken met cyclische aandelen, waarbij de koers stijgt wanneer de economie groeit en daalt wanneer de economie krimpt. Investeren in bedrijven waarvan de koersen sterk meebewegen met de staat en cyclus van de economie is erg risicovol. Denk hierbij aan bedrijven in de olie-, industrie- en chemiesector. Deze sectoren hebben enorm veel last (gehad) van het coronavirus.

En wij verwachten dat de economie minder makkelijk herstelt dan iedereen op dit moment denkt of hoopt. Er wordt gesproken over ‘groei’ in bepaalde sectoren, maar deze groei is in vergelijking met 2020, waarin de meeste sectoren enorme omzetverliezen draaien. En zolang er onzekerheid heerst over het verloop van het coronavirus, blijft er ook onzekerheid over het economisch herstel. Wees daarom extra voorzichtig met investeringen in sectoren die extreem profiteren van economisch herstel!

Tip 2: E-commerce interessanter dan ooit

We zijn dit jaar vanwege het coronavirus massaal noodgedwongen meer online gaan winkelen. En wij verwachten dat het virus ons winkelgedrag blijvend heeft veranderd. De gedachte dat e-commerce minder interessant wordt voor beleggers zodra er een vaccin op de markt komt, is wat ons betreft dan ook onterecht. We zien dat grote retailers zich massaal voorbereiden op de omslag naar digitaal en dat zij er rekening mee houden dat ook ná de crisis minder mensen in de winkelstraten lopen. Zo investeert moederbedrijf van modeketen Zara de komende drie jaar 1 miljard dollar in haar online winkelplatform.

Het vanuit huis winkelen bevalt. Volgens onderzoek van ABN AMRO is één op de drie Nederlanders van plan om minder vaak fysiek te gaan shoppen. Voornamelijk snelheid, gemak en een voordelige prijs zijn redenen waarom consumenten liever online winkelen. De fysieke winkel krijgt tegenwoordig enkel de voorkeur bij aankopen waarbij advies en testen nodig is. De komst van het vaccin verandert waarschijnlijk dan ook weinig. Dus ook wanneer het virus onder controle is, blijft Imagine Fund investeren in technologiebedrijven in de e-commerce sector zoals Amazon, Shopify en MercadoLibre. Maar bijvoorbeeld ook in Just Eat Takeaway en HelloFresh!

Tip 3: Pas op met beursgenoteerd kantoorvastgoed

Net zoals vanuit huis winkelen, blijft thuiswerken populair. Zowel werknemers als werkgevers zien grote voordelen in het thuiswerken en de vrees dat dit zou leiden tot minder productiviteit, blijkt niet het geval te zijn. Het coronavirus heeft de kantorenmarkt dan ook hard geraakt: de beurskoers van Jones Lang Lasalle, een vastgoedfonds dat voornamelijk in kantoren belegt, daalde sinds het coronavirus met bijna 50%. We adviseren je daarom om uit te kijken met het investeren in beursgenoteerd vastgoed. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch kan het verleidelijk zijn wanneer zich buitenkansjes voordoen. Blijf ook in dat geval scherp! Wat wel goed is om te weten, is dat terwijl thuiswerken een groter aandeel krijgt, het kantoor belangrijk blijft om gasten te ontvangen en collega’s te ontmoeten. In de toekomst verwachten we dus ander gebruik van kantoren en andere werkplekstrategieën.

Tip 4: Cybersecurity neemt een toevlucht

Dat we massaal (meer) vanuit huis werken, heeft een grote impact op cybersecurity. Sinds het coronavirus zijn we nóg afhankelijker geworden van apparaten en software en daarmee zijn we kwetsbaarder dan ooit. Thuiswerkers zijn tenslotte hét doelwit van cybercriminelen. Uit onderzoek van VPNGids.nl op basis van politiecijfers blijkt zelfs dat er de eerste vijf maanden van 2020 al bijna evenveel cyberaanvallen waren als in heel 2019!

Bedrijven focusten zich de afgelopen periode voornamelijk op de overgang naar het thuiswerken. Maar nu is het tijd om zich te richten op betere bescherming tegen de nieuwe risico’s rondom het thuiswerken. We verwachten dan ook dat de uitgaven aan security software in 2021 enorm zullen groeien. Bedrijven die oplossingen bieden op het gebied van cybersecurity zijn hierdoor erg interessant voor ondernemers die slim willen investeren in technologie.

Door te investeren in cybersecurity aandelen dragen ook wij hieraan bij. Wij investeren in cybersecurity bedrijven die onze kijk op het leven veranderen en ervoor zorgen dat we veilig online kunnen zijn.  Denk hierbij aan Okta Identity Cloud, waarmee je met één keer inloggen direct toegang krijgt tot alle applicaties in je workspace. Of de e-mailbeveiligingsservice Mimecast, die je beschermt tegen e-mailbedreigingen zoals spam, phishing, malware en ransomware. Andere interessante cybersecurity bedrijven zijn Palo Alto Networks en Crowdstrike.

Slim investeren in technologie van de toekomst

Imagine Fund gaat graag de uitdaging aan om in deze turbulente omgeving de beste technologieën te ontdekken. We houden continu in de gaten wat interessante ontwikkelingen zijn voor ons beleggingsfonds. Wil jij ook slim investeren? Neem contact met ons op.

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.