Nieuwsbrief oktober 2020

Baarn – 15 oktober 2020

Het Imagine Fund heeft de maand september afgesloten met een rendement van +3,57%. Hiermee staat het behaalde resultaat voor 2020 op +43,36%. De NAV per participatie bedroeg aan het eind van de verslagperiode €186,88.

Derde kwartaal

Met een stijging van ruim 15% in het derde kwartaal presteerde het Imagine Fund erg sterk. Het begint steeds duidelijker te worden dat Covid-19 voor een nieuwe realiteit zorgt en dat er op bepaalde vlakken permanente veranderingen plaatsvinden. Veel bedrijven moeten in rap tempo digitaliseren om operationeel én relevant te blijven. Deze digitaliseringsslag heeft een positieve invloed op de bedrijfsresultaten van veel van onze technologiebedrijven. Wij verwachten dat dit de komende jaren niet zal veranderen en dat technologische innovatie een steeds belangrijkere rol gaat spelen.

Teladoc/Livongo

In onze factsheet is te lezen dat het fonds een nieuwe grootste positie heeft. Dit heeft te maken met de aangekondigde fusie tussen Teladoc en Livongo. Een belangrijk thema in het Imagine Fund is de trend ‘Telehealth’ en Teladoc was één van onze eerste investeringen in deze trend (www.teladochealth.com).

Teladoc brengt de huisarts, de psycholoog en de medisch expert naar de patiënt. Via het platform kun je met een huisarts of dokter (video) bellen of chatten via de app. En dat 24 uur per dag, 7 dagen per week, vanaf een locatie die jou het beste uitkomt. Je hoeft geen weken meer te wachten op een afspraak en het bespaart gebruikers kostbare tijd en moeite. Ook de wachtkamer van de huisarts, waar de hele dag andere zieke patiënten hebben gezeten, kun je zo vermijden. Waar het bedrijf begon als huisarts op afstand, is het door de jaren heen uitgegroeid tot een volwaardig telehealth platform dat wereldwijd operationeel is.

Teladoc wist in het tweede kwartaal goed te profiteren van Covid-19 en de vraag naar zorg op afstand. De omzet steeg year-over-year (YoY) met 85% naar $241 miljoen en het aantal bezoeken steeg met 203% naar 2,8 miljoen. Voor het derde kwartaal verwacht het bedrijf een omzet van $280 miljoen en 2,6 miljoen bezoeken. De verwachte omzet voor heel 2020 is verhoogd naar $987 miljoen en 10 miljoen bezoeken.

Livongo is begin 2020 toegevoegd aan de IF-portefeuille om onze exposure naar de telehealth trend te vergroten (www.livongo.com).

Livongo is een telehealth platform, gericht op gebruikers met diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol en overgewicht. Met de Livongo app en apparatuur krijgen gebruikers met een chronische ziekte een beter inzicht in hun gezondheid, zodat zij die actief kunnen verbeteren. Een bijkomend voordeel voor de eindgebruiker is dat zij, in de meeste gevallen, niet zelf voor de kosten opdraaien. Werkgevers en verzekeringsmaatschappijen vergoeden meestal de kosten. Zij willen hun ziektekosten zo laag mogelijk houden, en de gebruikers van Livongo zitten in een hogere risicogroep die vaak veel kosten met zich meebrengen. Op deze manier ontstaat er een win-win situatie voor beide partijen.

Livongo had aan het eind van Q2 2020 ruim 410.000 gebruikers, een stijging van 113% sinds Q2 2019. De omzet steeg YoY met 125% naar $91.9 miljoen.

Begin augustus kondigden Teladoc en Livongo een fusie aan. De markt reageerde in eerste instantie negatief op deze fusie en dit was terug te zien in de beurskoersen. Teladoc verloor bijna 26% in marktwaarde en ook Livongo verloor ruim 20%. Het zag er naar uit dat vooral de Livongo aandeelhouders teleurgesteld waren in de fusie, aangezien zij minder potentie zagen in één grote speler met lagere groeipercentages dan Livongo als zelfstandig, snelgroeiend bedrijf.

Een week na de aankondiging begonnen steeds meer partijen de potentie van de fusie in te zien. De bedrijven zelf presenteerden een gezamenlijke strategie en meerdere analisten spraken zich positief uit over de kansen. Teladoc heeft een groot klantenbestand aan verzekeraars en multinationals, waardoor ze makkelijk van de huidige relatie gebruik kunnen maken om ook de Livongo oplossing te verkopen. Daarnaast is Livongo alleen actief in Amerika, waar Teladoc al in meer dan 175 landen actief is. Ook hier kan Livongo makkelijk gebruik maken van het internationale netwerk van Teladoc. Aan de andere kant zijn de gebruikers van Livongo juist de mensen die extra zorg nodig hebben. Hier kan Teladoc weer een prominentere rol in gaan spelen.

De bedrijven verwachten voor de komende vijf jaar ongeveer $500 miljoen aan omzet synergieën te behalen. Daarnaast verwachten ze de komende twee jaar al $60 miljoen aan kostenbesparingen te kunnen realiseren.

Dat de bedrijven niet stil zitten totdat de fusie is afgerond werd recent duidelijk. Livongo is een nieuwe samenwerking aangegaan met GuideWell, een bestaande klant van Teladoc. Een onderdeel van GuideWell, Florida Blue, gaat ongeveer 50.000 klanten uit Florida het Livongo platform aanbieden. Daarnaast is er ruimte om verder te groeien, aangezien Florida Blue meer dan 4 miljoen leden heeft, verdeeld over 16 staten. GuideWell heeft in totaal 27 miljoen leden, verdeeld over 35 staten. Alleen al kijkende naar deze ene Amerikaanse klant van Teladoc wordt het snel duidelijk dat de mogelijkheden van deze fusie enorm zijn.

Dankzij de fusie ontstaat er een marktleider op het gebied van virtuele zorg die het hele spectrum beslaat (zie afbeelding onder de tekst). Alleen de huidige Amerikaanse TAM (total addressable market) wordt al geschat op >$120 miljard. Wij verwachten dat de TAM de komende jaren alleen maar groter gaat worden en dat Teladoc/Livongo ook een prominente rol gaat spelen in de markt van telehealth buiten Amerika. Wij zijn dus positief gestemd dat de fusie een groot succes gaat worden.

Nieuwe positie

Door het samengaan van onze posities in Teladoc en Livongo zijn wij het belang iets aan het verkleinen, om zo niet een al te grote weging in één positie te hebben. Als resultaat daarvan hebben wij een nieuwe naam in de telehealth trend toegevoegd aan de IF-portefeuille. Wij zijn deze positie op dit moment aan het uitbouwen en zullen het bedrijf in de volgende nieuwsbrief verder toelichten.

Mocht u vragen hebben, of wilt u meer informatie ontvangen, dan staan wij u graag te woord.

Met vriendelijke groet,

Michiel Beukers en Laurens Ockhuisen
Fondsmanagers Imagine Fund

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.