Nieuwsbrief juni

Baarn – 19 juli 2021

Het Imagine Fund heeft de maand juni afgesloten met een rendement van +11,37%. Hiermee staat het behaalde resultaat voor 2021 op +12,62%. De NAV per participatie bedroeg aan het eind van de verslagperiode €240,07.

Juni

De aandelenkoersen van technologiebedrijven herstelden zich goed in de maand juni. De dalende rentes gaven het signaal dat de markt, net zoals FED-baas Jerome Powell, ervan uitgaat dat de oplopende inflatie van tijdelijke aard is. Ook het opengaan van de economieën wereldwijd en de stijgende vaccinatie percentages zorgden voor verdere optimisme. Momenteel lijkt de Delta variant van het Covid-19 virus daar echter een stokje voor te steken.

Ondanks de hoge mate van volatiliteit wist het Imagine Fund het eerste halfjaar van 2021 goed af te sluiten. Wereldwijd hebben de meeste beurzen uitstekende resultaten laten zien. Met name de bedrijven die profiteren van sterke economische groei hebben de afgelopen maanden goed gepresteerd. De technologiesector presteerde over het algemeen iets minder. Bedrijven als Teladoc, Peloton, The Trade Desk en MercadoLibre noteren zelfs lager dan eind vorig jaar. In sommige gevallen gelooft de markt niet dat zij hun groeiverwachtingen kunnen waarmaken in een tijdperk na Covid-19. Wij gaan er nog steeds vanuit dat bepaalde veranderingen die Covid-19 in gang heeft gezet, permanent zullen zijn en dat de komende kwartaalcijfers dat zullen bevestigen.

Een aantal interessante ontwikkelingen gedurende het eerste halfjaar van 2021 bij S4 Capital, Roku en Shopify:

S4 Capital

Een bedrijf dat al geruime tijd in onze top-5 holdings staat, is S4 Capital. Dit digitale mediabedrijf heeft Nederlandse roots (Media Monks) en is hard op weg om hét digitale reclamebureau te worden voor de grootste bedrijven ter wereld. Klanten van S4 Capital zijn onder andere Google, Facebook, Amazon, Netflix, AB InBev, T-Mobile en BMW.

De topman van het bedrijf, Martin Sorrell, blijft kralen rijgen en heeft sinds 1 januari 2021 al weer zeven overnames gedaan. Wat ons zo aanspreekt, is dat alle overnames relatief klein zijn, maar wel iets unieks toevoegen aan het totaalpakket van S4 Capital. Zo werd marketing analytics bedrijf Datalicious overgenomen en ook valt nu het digitale marketing bedrijf Raccoon onder S4 Capital.

Sorrell heeft zijn visie voor S4 Capital duidelijk uitgesproken. Vanaf dag één roept hij al dat hij het de traditionele marketingbedrijven als Publicis en WPP moeilijk wil maken en tot op

heden slaagt hij daar aardig in. Voor de toekomst heeft Sorrell tevens uitgesproken dat het bedrijf in de komende drie jaar moet verdubbelen in omvang. Andere doelstellingen zijn een organische omzet- en winstgroei van 30% op jaarbasis en klimaatneutraal in 2024. S4 Capital is de afgelopen jaren gegroeid van een marktkapatalisatie van $500 miljoen naar ruim $3.5 miljard. Wij zijn ervan overtuigd dat deze de komende jaren zal groeien richting de $10 miljard.

Roku

Ook Roku behoort regelmatig tot onze top 5 holdings. Het bedrijf staat bekend om haar operating system voor smart-tv’s en haar eigen Roku Channel. Eén op de drie smart-tv’s in Amerika wordt verkocht met Roku software en het bedrijf heeft meer dan 50 miljoen actieve gebruikers.

Begin januari maakte het bedrijf de overname van alle Quibi programma’s bekend. Quibi was een nieuwe speler op het gebied van video streaming en het bedrijf heeft meer dan een miljard dollar geïnvesteerd in het maken van ‘korte tv-programma’s’. Met die programma’s was het de bedoeling om de concurrentie aan te gaan met partijen als HBO, Disney en Netflix. Quibi heeft het nog geen jaar volgehouden alvorens de handdoek in de ring te gooien. In totaal is er ongeveer $2 miljard in Quibi geïnvesteerd. Roku heeft vervolgens alle content van Quibi overgenomen en in de wandelgangen gaat het gerucht dat ze daar minder dan $100 miljoen voor hebben betaald.

Vervolgens is Roku de programma’s vanaf mei gaan uitzenden via haar Roku Channel, waar de content gratis te zien is in combinatie met advertenties. Uit data van Roku blijkt dat de programma’s in de eerste twee weken op het Roku platform al door meer mensen zijn bekeken dan gedurende het hele bestaan van Quibi. Sommige programma’s zijn vanwege het enorme succes opnieuw in productie gegaan om nieuwe afleveringen te ontwikkelen. Recent hebben drie shows in totaal maarliefst 8 Emmy nominaties ontvangen.

Ander positief nieuws ontstond uit de vraag naar advertentieruimte rondom de Quibi shows. Bij de presentatie van de kwartaalcijfers zal er meer bekend worden over het succes omtrent de Quibi content en de toekomstplannen. Tot op heden lijkt het een succesvolle overname die Roku verder op de kaart zet.

Shopify

Shopify is één van de grootste succesverhalen van Wall Street. Wij hebben Shopify sinds dag 1 in portefeuille. Het E-commerce bedrijf heeft de afgelopen jaren enorme ontwikkelingen doorgemaakt en is uitgegroeid tot hét platform voor elke ondernemer die een webshop wil beginnen.

Shopify kwam met een verrassend bericht. Ze laat ontwikkelaars van applicaties op haar platform geen commisie meer betalen over de eerste miljoen dollar die ze verdienen. Dit is vergelijkbaar met de App Store van Apple, waar ontwikkelaars een percentage van de omzet aan Apple moeten afstaan. Shopify rekende ontwikkelaars een commissie van 20%. In 2020 verdienden de App ontwikkelaars ongeveer $233 miljoen via het Shopify platform.

Met deze verandering laat Shopify weer eens zien dat zij het juist zo interessant en aantrekkelijk mogelijk wil maken voor kleinere ondernemers. Op deze manier kunnen kleine partijen meer geld investeren in de ontwikkeling van hun app en zullen ontwikkelaars op andere platforms ook de overweging maken om over te stappen naar Shopify. De paar miljoen dollar omzet die Shopify inlevert creëert aan de andere kant enorme goodwill onder de ontwikkelaars. Uiteindelijk komt dat weer ten goede aan het Shopify platform.

Met een marktkapitalisatie van meer dan $180 miljard is Shopify de afgelopen jaren uitgegroeid tot een enorm bedrijf. Ondanks de stevige waardering die aan het bedrijf hangt, laat het management keer op keer zien dat ze met de juiste ontwikkelingen en innovaties bezig zijn. Op dit moment zien wij Shopify daardoor als enige serieuze uitdager van Amazon op het gebied van E-commerce.

Kwartaalcijfers

Eind juli rapporteren de eerste technologiebedrijven de halfjaarcijfers. Daarbij komt er weer een schat aan informatie vrij met betrekking tot de prestaties en verwachtingen. Voor ons is dat altijd een mooie periode waarin wij onze verwachtingen kunnen toetsen aan de markt! In de volgende nieuwsbrief zullen wij daar verder op in gaan.

Heeft u aanvullende vragen of wilt u een keer met ons van gedachten wisselen? Dat kan! Stuur dan een bericht naar info@if.nl of neem direct contact met ons op via 035-5483221.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers

Fund Managers

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.