Niewsbrief januari 2022

Nieuwsbrief januari

Baarn – 2 februari 2022

Het Imagine Fund heeft de maand januari afgesloten met een rendement van -14,81%. Hiermee staat het behaalde resultaat voor 2022 op -14,81%. De NAV per participatie bedroeg aan het eind van de verslagperiode €190,97.

Januari was voor het Imagine Fund de minste maand in haar 4-jarigebestaan. Het is een heftige maand geweest voor groeiaandelen. Waar wij vorige maand nog schreven over een correctie in een groot gedeelte van de technologiesector, heeft er in januari een enorme versnelling plaatsgevonden. Wij zien deze correctie als een kans om tegen aantrekkelijke prijzen bedrijven te kopen die de komende jaren het hardst blijven doorgroeien. Wij geloven er niet in dat een hogere rente de ontwikkeling van nieuwe technologieën zal vertragen.

Januari

Hoge inflatiecijfers hebben voor onrust gezorgd op de financiële markten. Waar de FED eerder sprak over tijdelijke inflatie neemt men het nu serieuzer en spreekt men over meerdere renteverhogingen in 2022 en 2023. Met name groeiaandelen moesten het ontgelden op de beurs. Koersdalingen van 30 tot 40% waren eerder regel dan uitzondering.

Nu hebben wij er vorig jaar oktober al voor gekozen om (gedeeltelijk) afscheid te nemen van aandelen die een extreem hoge waardering hadden gekregen. Wij gingen destijds met bijna 30% cash de maand oktober uit. Vanaf half november is de technologiesector op de beurs een daling gestart. In deze daling hebben we eigenlijk continu geïnvesteerd in bedrijven waar wij de meeste potentie in zien. Achteraf gezien wellicht iets te vroeg, maar de bodem bepalen is nu eenmaal niet eenvoudig. De markt overdrijft in de emotie vaak en dan is het zaak om het hoofd koel te houden.

Vooruitkijken

Waar we de gemiddelde waarderingen van onze beleggingen in december al zagen teruglopen tot niveaus van begin 2020 (voor corona uitbrak), zijn ze na de huidige correctie gedaald tot niveaus die wij de afgelopen jaren bijna niet hebben gezien. Ondanks het feit dat de rente op die momenten velen malen hoger was dan nu. In onze ogen zijn de huidige waarderingen, sinds de oprichting van het Imagine Fund, interessanter dan ooit.

Wat namelijk niet is veranderd zijn de onderliggende prestaties van de bedrijven waarin wij investeren. De correctie heeft tot op heden voornamelijk te maken met het sentiment op de financiële markten en niet met bedrijfsnieuws. Het potentieel voor de komende jaren is dan ook groot. Verderop in de nieuwsbrief zullen we een aantal van onze holdings in het bijzonder toelichten.

Uitnodiging presentatie Imagine Fund

In het kader van ons vierjarig bestaan en om meer inzage te geven in de verschillende bedrijven waarin we investeren, organiseren we 22 februari een bijeenkomst voor onze participanten. Wij denken dat het goed is om na zo’n turbulente periode eens uitgebreid stil te staan bij onze beleggingsstrategie. De afgelopen 4 jaar hebben we, ondanks de recente correctie, gemiddeld meer dan 17% rendement per jaar gemaakt.

De bijeenkomst zal plaatsvinden op 22 februari om 19.30 uur. De exacte locatie en verdere details zullen spoedig volgen.

De bedrijven

In het volgende stuk van de nieuwsbrief zullen wij een aantal bedrijven verder uitlichten. Op deze manier willen wij tastbaarder maken waarin wij met het fonds investeren.

Microsoft

Een van het grootste en meest toonaangevende technologiebedrijf ter wereld rapporteerde eind januari haar kwartaalcijfers. Beleggers hadden hoge verwachtingen en keken uit naar signalen voor de rest van de markt. Het bedrijf stelde niet teleur want het rapporteerde recordcijfers. De omzet steeg in het afgelopen kwartaal met 20%, t.o.v. een jaar geleden, naar $51,7 miljard. De omzet uit clouddiensten steeg met 32%, naar $22,1 miljard. Ook de inkomsten uit LinkedIn (advertenties) stegen met 37%. Het blijft heel erg knap om op zo’n schaal nog zulke groeipercentages te behalen, maar Microsoft laat zien dat het mogelijk is. Het bedrijf verhoogde daarnaast haar verwachtingen voor het komende kwartaal.

Qualtrics

Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten. Waar vroeger een goede website, scherpe prijs of snelle bezorging het verschil kon maken, is daar tegenwoordig meer voor nodig: ‘Experience management’. Met Experience management-software krijgen bedrijven inzicht in het gedrag van potentiele en bestaande klanten. Zo kunnen bedrijven elk belangrijk moment van de klantenreis volgen en verbeteren. Marktleider in Experience management-software is Qualtrics.

Het wordt voor bedrijven steeds belangrijker om inzicht te krijgen in het gedrag van klanten. Waar vroeger een goede website, scherpe prijs of snelle bezorging het verschil kon maken, is daar tegenwoordig meer voor nodig: ‘Experience management’. Met Experience management-software krijgen bedrijven inzicht in het gedrag van potentiele en bestaande klanten. Zo kunnen bedrijven elk belangrijk moment van de klantenreis volgen en verbeteren. Marktleider in Experience management-software is Qualtrics. Qualtrics is een snelgroeiend softwarebedrijf met ruim een miljard dollar aan omzet. De omzetgroei uit abonnementen (80% van de omzet) nam toe met 51% op jaarbasis, wat een versnelling is van de 34% van 2020. Het bedrijf is ruim twee keer zo groot als haar naaste concurrenten, weet de totale omzet veel sneller te laten groeien (41% vs 25%) en wint steeds meer marktaandeel. De kans is groot dat de concurrenten in 2022 definitief het nakijken hebben. Qualtrics heeft een Net Retention Rate (NRR) van 128%. Dat betekent dat de omzet onder bestaande klanten met 28% is gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Het ‘land and expand’-model biedt verdere groeikansen voor de toekomst. Met een waardering van 12x de verwachte omzet voor 2022 en minder dan 10x de verwachte omzet voor 2023 lijkt de waardering op het eerste gezicht nog steeds stevig. Maar wij verwachten dat Qualtrics de komende jaren haar omzet met minimaal 30% per jaar kan laten groeien, dat zij haar hoge brutomarges kan handhaven en zal uitgroeien tot hét bedrijf op het gebied van Experience management.

Coinbase

De opmars van cryptovaluta’s en blockchain technologie is een van de belangrijkste ontwikkelingen van dit decennium. Op dit moment praten we over ongeveer 16.000 verschillende cryptomunten die een marktwaarde hebben van ruim $1,75biljoen. Coinbase heeft enorm geprofiteerd van de opmars van cryptovaluta’s. Het bedrijf is opgericht in 2012 door een oud-werknemer van AirBnB, en is binnen tien jaar uitgegroeid tot een van de grootste cryptovaluta-handelsplatforms ter wereld. Het handelsvolume lag in de eerste negen maanden van 2021 rond de $1,1 biljoen en er wordt voor $255 miljard aan cryptovaluta’s op het platform bewaard. De kans dat de crypto-economie verdwijnt, wordt met de dag kleiner en Coinbase zal blijven profiteren van de wereldwijde adoptie.

Coinbase investeert veel geld in R&D. Zo lanceert het bedrijf elk kwartaal nieuwe functionaliteiten om haar voorsprong op de concurrentie te behouden. Met ruim $6 miljard aan cash op de balans is dit ook mogelijk. Een belangrijke lancering die voor 2022 is gepland is Coinbase NFT. Via dit platform kunnen gebruikers NFT’s creëren, verwerven, verhandelen en bewaren. Sommige analisten verwachten dat het NFT-platform net zo groot en winstgevend kan worden als het huidige cryptoplatform van het bedrijf. Met Coinbase Ventures investeert het bedrijf in allerlei andere bedrijven die zich bezighouden met het crypto-ecosysteem. Zo is Coinbase aandeelhouder van meer dan 200 ondernemingen, waaronder succesvolle bedrijven als OpenSea, TaxBit, BlockFi en Uniswap. Coinbase Ventures kan op zichzelf de komende jaren al uitgroeien tot een miljardenbedrijf.

Met Coinbase beleggen wij ineen bedrijf dat financieel gezond is, winst maakt, veel investeert in innovatie en profiteert van de opkomst van de crypto-economie. Met een koers/winstverhouding van ongeveer 16x is het aandeel naar onze mening gunstig geprijsd.

OnSemi

OnSemi behoort tot een van de grotere posities in het Imagine Fund. De spin-off van Motorola’s chipdivisie is voornamelijk actief in chips voor auto’s en voor de industrie. Deze twee sectoren zijn samen goed voor zo’n 60% van de omzet. Binnen deze 2 sectoren is OnSemi een grote speler op het gebied van power-chips en laat dat nu net één van de meest snelgroeiende segmenten in de chipmarkt zijn met de toenemende elektrificatie. Binnen powerchips is OnSemi sterk in zogenaamde Silicon Carbide (SiC) chips, gemaakt van materiaal dat ervoor zorgt dat het bereik van een auto meer dan 10% omhoog gaat bij eenzelfde accucapaciteit.

Met de relatief nieuwe CEO Hassane El-Khoury zijn grote stappen gezet in het omvormen van het bedrijf naar een efficiëntere organisatie dat meer gericht is op de sneller groeiende onderdelen. Het bedrijf noteert nu op 17x de verwachte winst per aandeel over 2022 en is daarmee nog lang niet duur, zeker omdat de elektrificatie van de wereld alleen maar sneller zal gaan.

Qorvo

Qorvo is een belangrijke speler op het gebied van Radio Frequentie chips en profiteert van de transitie naar 5G. Android telefoonmakers (zoals Samsung en Xiaomi) zijn hun belangrijkste klanten, maar ook Apple is een belangrijke klant. Daarnaast leveren zij chips voor de basisstations en 5G zendmasten. Qorvo is met name bedreven in het filteren en het versterken van telefoonsignalen met hun chips. Elke nieuwe generatie mobiele telefonie heeft meer van dit soort chips nodig. Het afgelopen jaar is de performance van het aandeel mager geweest. Dat kwam vooral door de lagere vraag naar telefoons met name uit China en de trage uitrol van 5G infrastructuur vorig jaar.

Het staat voor ons echter als een paal boven water dat de transitie naar 5G verder zal gaan en ook zal verbreden naar hogere frequentie spectra (mmWave). Bij deze hogere frequenties zijn weer meer filters en versterker chips nodig. Op nog geen 11 keer de geschatte winst per aandeel over 2022 bij een geschatte winstgroei van 22% vinden wij het aandeel spotgoedkoop.

Pure Storage

Pure Storage is een slimme geheugen speler. Het bedrijf maakt van relatief laagwaardig NAND-geheugen, door middel van software, een snellere klasse geheugen dat in datacenters gebruikt kan worden. Dat doen ze ook nog eens in verschillende bedrijfsmodellen: Je kunt bij Pure Storage modules kopen, maar ook een Memory as a Service abonnement afsluiten. Daarnaast is het zelfs mogelijk om Storage (geheugen) as a Code af te sluiten, waarbij je alleen met een softwarecode toegang hebt tot snel geheugen. De creatie van steeds meer data en de behoefte om die data te bewaren zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Een trend die de komende jaren alleen maar zal toenemen.

De groei is sterk geweest met gemiddeld 43% de afgelopen 6 jaar en voor de komende 3 jaren schatten analisten de groei gemiddeld op zo’n 20% per jaar. Wij verwachten echter dat de groei boven die 20% kan uitkomen. De aankondiging vorige week dat Pure Storage partner wordt van Meta’s (Facebook) RSC (Research Super Cluster) AI-supercomputer sterkt ons in de overtuiging van Pure Storage’s marktpositie. Op een geschatte EV/EBITDA van 24xvinden wij het aandeel zelfs goedkoop t.o.v. de markt waarin zij opereert en de mogelijke groeipotentie.

Heeft u aanvullende vragen of wilt u een keer met ons van gedachten wisselen? Dat kan!
Stuur dan een bericht naar info@if.nl of neem direct contact met ons op via 035-5483221.

Met vriendelijke groet,
Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fund Managers

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.