Nieuwsbrief januari 2021

Baarn – 16 februari 2021

Het Imagine Fund heeft de maand januari afgesloten met een rendement van +4,46%.
Hiermee staat het behaalde resultaat voor 2021 op +4,46%. De NAV per participatie bedroeg aan het eind van de verslagperiode €222,69.

Januari

Het jaar begon goed voor de financiële markten. Wereldwijd werd een start gemaakt met vaccineren, de winst van de democraten in de Senaat en de hoop op verdere stimuleringsmaatregelen deden de beurzen goed.

Het einde van de maand werd gekenmert door een zeer hoge mate van volatiliteit. Deze volatiliteit werd veroorzaakt door een handvol aandelen met een zeer hoge ‘short interest’. Een aantal hedge funds hadden grote shortposities in bedrijven die in slecht weer verkeren. Beleggers kwamen, via een Reddit forum, met een gezamenlijk plan om een short squeeze te creëren. Hierdoor moeten hedge funds hun shortposities terugkopen, wat tot een enorme stijging in de aandelenprijs zou kunnen leiden.

De hoofdrol was weggelegd voor GameStop. Waar het aandeel op 12 januari nog onder de $20 dollar noteerde, stond er op 21 januari een koers van $43 dollar. Daarna brak het spektakel echt los. De koers schoot in een paar dagen naar net geen $500 dollar, met enorme winsten en verliezen voor verschillende partijen.

Het verhaal is te lang om het goed uit te leggen in een nieuwsbrief, maar typ GameStop in op Google en uren leesplezier zijn gegarandeerd. Een mooi artikel om mee te beginnen: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-25/how-wallstreetbets-pushedgamestop-shares-to-the-moon

Voor het Imagine Fund had bovenstaande een licht negatief effect. Partijen die scheef zaten met hun GameStop posities moesten geld vrijmaken om verliezen te dekken. Dit werd gedaan door het verkopen van hun ‘long posities’. Veel van deze long posities zijn solide bedrijven waar het Imagine Fund ook in investeert. Een aantal bedrijven daalden in een paar dagen 10% tot 15% in waarde, veroorzaakt door de druk van de gedwongen verkoop. Hierdoor leverden wij aan het eind van de maand wat performance in, maar wisten wel gebruik te maken van de gedaalde koersen door onze posities te vergroten.

Cijfers

Eind januari presenteerden de eerste bedrijven in onze portefeuille hun kwartaalcijfers. Zoals gebruikelijk waren de grote namen als eerste (Microsoft, Facebook, Google, Amazon en Apple) en volgt de rest in de loop van februari en maart. Vaak geven de grote namen een duidelijk beeld van hoe de markt zich ontwikkelt en waar de kansen liggen.

Een aantal hoogtepunten:

Microsoft

  • De omzet groeide met 17% naar $43.1 miljard;
  • De winst per aandeel steeg met 34% naar $2.03 dollar;
  • Microsoft Azure (Clouddiensten) groeide met 50%;
  • LinkedIn omzet steeg met 23%;
  • Omzet uit Xbox content en diensten steeg met 40%.

De CEO van Microsoft, Satya Nadella, gaf nogmaals aan dat er een enorme digitale transitie in elk bedrijf en elke industrie plaatsvindt, en dat Microsoft daar een belangrijke rol in speelt. Wat ons vooral opviel was dat het Cloud segment erg sterk presteerde, wat een goed teken is voor een groot aantal van onze andere posities.

Daarnaast kwam uit de LinkedIn cijfers naar voren dat er veel geld wordt uitgegeven aan digitale advertenties. Dit kwam een paar dagen later ook duidelijk terug in de cijfers van Facebook en Google, die beide zeer goede cijfers rapporteerden. Wat ons betreft een goed teken voor onze investeringen in de trend van ‘Digital Advertising’.

Amazon

De cijfers van Amazon lieten zien dat groeien op enorme schaal mogelijk is. Voor het eerst rapporteerde het bedrijf meer dan $100 miljard omzet in een kwartaal. Dat was niet $102 of $103 miljard, maar $125.6 miljard. Een omzetgroei van 44% ten opzichte van vorig jaar. Als je dat doorrekent praat je over een omzet van $41 miljard per maand, $10.25 miljard per week, $1.36 miljard per dag, $56.6 miljoen per uur en $944.000 per minuut. Enorme bedragen.

Ook volgend kwartaal verwacht Amazon meer dan $100 miljard aan omzet te behalen, wat een groei van >33% betekent. Daarnaast valt op dat het bedrijf steeds meer geld onder aan de streep overhoudt, ondanks alle investeringen die het bedrijf doet. Afgelopen kwartaal was dat $7.2 miljard, ten opzichte van $3.3 miljard een jaar geleden.

Amazon presenteert elk kwartaal een lijst met zogenoemde ‘highlights’. Erg interessant om eens door te lezen en te zien waar het bedrijf allemaal mee bezig is: https://ir.aboutamazon.com/news-release/news-release-details/2021/Amazon.comAnnounces-Fourth-Quarter-Results/default.aspx

Toch reageerde de koers van het aandeel matig op de kwartaalcijfers. Dit had voornamelijk te maken met het bericht dat Jeff Bezos komend jaar een stap terug gaat doen. Bezos, die Amazon in 1994 oprichtte, heeft het bedrijf in net geen 30 jaar laten uitgroeien van een online boekenwinkel tot één van de grootste bedrijven ter wereld. Hij staat wereldwijd bekend als dé man die Amazon groot heeft gemaakt. De rol van CEO wordt overgedragen aan Andy Jassy. Een naam die velen niets zal zeggen, maar Jassy staat binnen Amazon ook wel bekend als de man die Amazon Web Services (AWS) groot heeft gemaakt. Dit is het onderdeel dat Clouddiensten levert en is het meest winstgevende onderdeel van Amazon op schaalgrootte. Wij durven zelfs te zeggen dat AWS ervoor heeft gezorgd dat Amazon het bedrijf is geworden dat het vandaag de dag is. Wij zien in Jassy een waardige opvolger van Jeff Bezos, die overigens als executive chairman een oogje in het zeil zal blijven houden.

Manager Investor Relations

Per 15 januari 2021 heeft Gerben van der Zwan zich aangesloten bij het Imagine Fund als Manager Investor Relations. Gerben beschikt over ruime kennis van de financiële sector en heeft veel ervaring met onafhankelijke vermogensbeheerders en beleggingsfondsen. Na zijn studie aan de Amsterdamse Academie voor Bank & Financiën begon hij zijn carrière in 1997 bij Wijs & Van Oostveen als beleggingsadviseur. Na bijna twintig jaar stapte hij over naar Antaurus en daarna maakte hij een carrièreswitch naar de functie Sales Manager & Manager Investor Relations bij het Commodity Discovery Fund. Dezelfde rol vervult Gerben bij het Imagine Fund, waarin hij heldere communicatie en wederzijds vertrouwen voorop zet en zich onderscheidt met zijn oprechte interesse in de mens achter de belegger. Gerben, welkom aan boord!

Februari

Naast de grote namen hebben er in februari ook een aantal van onze kleinere deelnemingen hun kwartaalcijfers gepresenteerd. In de nieuwsbrief van volgende maand zullen wij daar verder op ingaan, tot op heden zijn wij positief gestemd over de ontwikkelingen. De digitalisering lijkt nog steeds te versnellen en bedrijven spreken uit dat zij dit niet zien veranderen in de nabije toekomst. Wat de technologische ontwikkelingen betreft moet 2021 daarom een goed jaar worden.

Mocht u vragen hebben, of wilt u meer informatie ontvangen, dan staan wij u graag te woord.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fondsmanagers Imagine Fund

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.