Nieuwsbrief december 2021

Nieuwsbrief december

Baarn – 4 januari 2022

Het Imagine Fund heeft de maand december afgesloten met een rendement van -5,21%. Hiermee staat het behaalde resultaat voor 2021 op +5,16%. De NAV per participatie bedroeg aan het eind van de verslagperiode €224,17.

December

December was een volatiele maand voor het Imagine Fund. De aandelenkoersen van veel technologiebedrijven waarin wij investeren, lagen sterk onder druk. Eén specifieke oorzaak is er niet aan te wijzen, maar het lijkt op een combinatie van inflatieangst en de Federal Reserve die de huidige steunmaatregelen versneld gaat afbouwen.

Met een index (Nasdaq) die op een hoogtepunt staat, geeft dat een vertekend beeld. Er is de laatste maanden een beweging gaande die tot op heden nauwelijks terug is te zien in de index. Zo staan meer dan 40% van de bedrijven op een negatief rendement voor het jaar 2021 en zit een grote groep zelfs in een zware bear market. Hoe kan de index dan toch zo goed presteren? De Nasdaq is een marktkapitalisatie gewogen index. De zeven grootste bedrijven (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Meta, Nvidia en Tesla) hebben een weging van bijna 50% en laat daar nu precies het grootste gedeelte van het rendement vandaan komen.

Ondanks de negatieve koersontwikkeling van het fonds over de laatste twee maanden doet dit, wat ons betreft, niks af aan de toekomstverwachtingen van de bedrijven waarin wij investeren. De meeste bedrijven hebben gedurende 2021 sterke cijfers gerapporteerd en ook de verwachtingen voor 2022 zijn goed. Zo was Mercado Libre halverwege december tegen dezelfde waardering te koop als gedurende 2017. Dat terwijl het bedrijf de afgelopen jaren is uitgegroeid tot absolute leider op het gebied van E-commerce in Zuid-Amerika en laat het bedrijf nog steeds een enorme groei zien. Een ander voorbeeld is Big Commerce. De aandelenkoers van het bedrijf stond op 31 december bijna op een all time low, terwijl de laatste kwartaalcijfers de beste uit haar historie waren en 2022 een sterk jaar moet worden voor het bedrijf.

De markt lijkt op dit moment alle kleinere technologiebedrijven over één kam te scheren, maar uiteindelijk zullen de winnaars weer boven komen drijven. Wij blijven investeren, met ons oog op de toekomst, in bedrijven waarvan wij geloven dat ze de komende jaren kunnen uitgroeien tot de nieuwe Netflix, Google, Shopify en Amazon. Volatiliteit is wat dat betreft helaas onderdeel van het proces.

CES 2022

Op 5 januari is het weer zover. Dan vindt de CES plaats in Las Vegas. De CES is al ruim 50 jaar hét grootste technologie evenement waar innovatie centraal staat. Bedrijven vanuit de hele wereld komen bijeen om hun nieuwste innovaties aan de wereld te tonen. Zo laten ze zien welke ontwikkelingen we de komende jaren kunnen verwachten en welke technologieën daar een cruciale rol in gaan spelen. Dit jaar zijn wij met het Imagine Fund ook aanwezig op dit evenement. Menno Ouweneel gaat voor ons verslag uitbrengen vanuit Las Vegas. Menno is een goede bekende van het Imagine Fund en een regelmatige sparringpartner op het gebied van innovatie en Virtual en Augmented Reality.

Menno zal dagelijks een ‘dag-journaal’ maken over interessante innovaties die hij daar tegenkomt. Daarnaast gaat hij een aantal video’s maken over specifieke thema’s waarin wij met het Imagine Fund in investeren. Op die manier willen wij laten zien wat er allemaal gaande is op het gebied van technologie en hopen wij onze investeringen wat zichtbaarder (en misschien wel beter te begrijpen) te maken. De eerste video’s zullen de komende dagen geplaatst worden op onze website en de LinkedInpagina. In de volgende nieuwsbrief zullen wij een link toevoegen waarin alle video’s te zien zijn.

Vooruitzicht 2022

Ondanks dat wij de portefeuille van het Imagine Fund de afgelopen maanden iets defensiever hebben gemaakt, heeft dat zich nog niet uitbetaald gedurende de correctie eind 2021. Mooie groeibedrijven met een normale waardering zakten net zo hard mee met de extreem gewaardeerde bedrijven en in sommige gevallen soms nog harder. Dat laatste zagen wij vooral bij onze kleinere bedrijven (<10 miljard market cap). Toch blijven wij bij ons standpunt dat goede bedrijven tegen een normale waardering op de lange termijn voor mooie rendementen moeten zorgen. Wij kijken daarom ook uit naar het cijferseizoen dat eind januari weer gaat beginnen. Bedrijven zullen hun Q4 cijfers rapporteren en voorspellingen afgeven voor 2022. Wij verwachten dat de markt dan weer naar individuele resultaten gaat kijken i.p.v. naar de sector in zijn geheel.

Halverwege november had het Imagine Fund ruim 25% cash in positie. Gedurende de correctie van de afgelopen weken hebben wij de cashpositie gebruikt om bestaande namen uit te breiden en/of nieuwe posities op te nemen.

Technologie blijft één van de belangrijkste sectoren met het oog op de toekomst. Covid heeft die trend alleen maar versneld en dat zal niet meer veranderen. Volatiliteit zal ook het komende jaar een rol blijven spelen en wij doen onze uiterste best om daar zo goed mogelijk doorheen te navigeren. Maar het blijft voor ons belangrijk om te blijven beleggen met een visie op de komende jaren en niet de komende maanden! Lange termijn blijven wij dus positief gestemd en hebben alle vertrouwen in de door IF geselecteerde bedrijven.

Column IEX

Voor IEX schreven wij een column met 3 Tech Picks voor 2022. Dit zijn 3 posities die wij in het Imagine Fund in portefeuille hebben. Klik hier voor het artikel.

Heeft u aanvullende vragen of wilt u een keer met ons van gedachten wisselen? Dat kan!
Stuur dan een bericht naar info@if.nl of neem direct contact met ons op via 035-5483221.

Met vriendelijke groet,
Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fund Managers

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.