Nieuwsbrief augustus

Baarn – 19 augustus 2021

Het Imagine Fund heeft de maand juli afgesloten met een rendement van -2,86%. Hiermee
staat het behaalde resultaat voor 2021 op +9,39%. De NAV per participatie bedroeg aan het
eind van de verslagperiode €233,19.

Juli

De aandelenkoersen van technologiebedrijven lieten een gemengd beeld zien in de maand juli. Op index niveau was het vrij rustig. Grote bedrijven als Google, Apple en Microsoft trokken de kar. In de kleinere bedrijven zat meer beweging. Dit is goed terug te zien in het verschil in performance tussen de Russell 3000 (grootste 3000 bedrijven in Amerika) en de Russell 2000 (kleinste 2000 bedrijven uit de Russell 3000) index. De Russell 3000 steeg met 1,6% en de Russell 2000 daalde met 3,65%. De Delta variant van het Covid-19 virus lijkt wereldwijd steeds meer schade aan te richten en beleggers kiezen met grote bedrijven voor meer zekerheid.

De negatieve performance van het Imagine Fund zit, naast het mindere sentiment voor onze posities in kleine bedrijven, vooral in de negatieve koersreactie op de kwartaalcijfers van Amazon (-7,5%) en Pinterest (-18%).

Amazon wist voor het eerst in drie jaar niet aan de afgegeven omzetverwachting te voldoen.
Het bedrijf rapporteerde een omzet van $113 miljard in het tweede kwartaal, waar de markt rekende op $115 miljard. Het bedrijf gaf aan dat de mindere omzet te wijten viel aan het feit dat mensen weer meer naar buiten gaan en dus minder online bestellen. Wel lag de winstgevendheid hoger, mede dankzij het onderdeel Cloud Services dat een sterke groei liet zien.

De omzetverwachtingen voor het komende kwartaal liggen iets lager dan waar de markt op had gerekend, maar Amazon verwacht nog steeds meer dan $100 miljard omzet te draaien. Dat zou het vierde kwartaal op rij worden waar het bedrijf meer dan $100 miljard omzet draait. Dankzij de enorme schaalgrootte en de vele sectoren waarin het bedrijf actief is, blijven wij in Amazon één van de grootste winnaars van de toekomst zien.

De cijfers van Pinterest waren wel erg sterk en lagen ver boven de verwachtingen. Vanwaar dan de daling? Het bedrijf rapporteerde een daling in het aantal Amerikaanse gebruikers op
haar platform. In 2020 zag Pinterest een sterke stijging in het aantal nieuwe gebruikers in verband met de wereldwijde lockdowns. Het lijkt er nu op dat niet al die gebruikers het platform blijven gebruiken. Zelf gaf het bedrijf aan dat de daling vooral zat in het aantal gebruikers die via de website Pinterest bezoeken, terwijl het aantal Pinterest App gebruikers
juist goed bleef groeien. Die laatste groep is ook de groep gebruikers waar het bedrijf het meeste geld aan verdient.

Ondanks de koersdaling blijven wij ervan overtuigd dat Pinterest
in de komende jaren uitgroeit naar een bedrijf met een market cap van $100 miljard+.

Welcome to the Metaverse

Bij het Imagine Fund zijn wij altijd op zoek naar ‘the next big thing’. Vaak begint het met een idee dat door de jaren heen steeds meer vorm krijgt en uiteindelijk realiteit wordt. Van idee tot product kan vele jaren in beslag nemen, maar het is wel belangrijk om de ontwikkelingen op de voet te volgen. Als deze ontwikkelingen eenmaal een omslagpunt hebben bereikt, kan het namelijk erg snel gaan. Wij horen en lezen de laatste tijd steeds meer over ‘het metaverse’ en denken dat het een trend is die op het punt van uitbreken staat. Maar wat is het nou precies?

De term Metaverse werd voor het eerst gebruikt in het boek “Snow Crash” van sciencefiction schrijver Neal Stephenson in 1992. Het Metaverse was een verzamelnaam
voor de virtuele wereld. Door de jaren heen is het concept ‘metaverse’ steeds meer vormen gaan aannemen, maar het globale idee komt op het volgende neer: een virtuele, computergestuurde wereld waarin men via een avatar kan deelnemen. Het is een wereld die 24/7 onafgebroken door gaat, het heeft een functionerende economie, een ongelimiteerd
aantal gebruikers en is altijd in ontwikkeling.

Zoals zo vaak komen technologische ontwikkelingen als eerste voor in een boek of een film, voordat ze jaren later realiteit worden. Het brede concept van toekomstige toepassingen en innovatie wordt meestal al vroeg begrepen, maar vaak nog ver voordat de technologische kennis en mogelijkheden beschikbaar zijn om het te creëren. Zelf vinden wij de film Ready Player One van Steven Spielberg een mooi voorbeeld van het metaverse. Hoewel het voor vandaag de dag een hoog sciencefiction gehalte heeft, laat het wel goed zien wat de toekomstige mogelijkheden van het metaverse en virtual reality zijn.

Het metaverse wordt gezien als de volgende generatie van het internet. En dit is waar het interessant wordt. Facebook kwam een paar weken geleden, bij de presentatie van haar kwartaalcijfers, met een opmerkelijke uiting. CEO Mark Zuckerberg zei dat gebruikers Facebook in de toekomst moeten gaan zien als een metaverse bedrijf in plaats van een social-media bedrijf. Hiermee geeft hij duidelijk aan dat Facebook een belangrijke rol wil gaan spelen in de ontwikkeling van het metaverse en dus de volgende generatie van het internet. Met virtual reality bedrijf Oculus heeft Facebook de juiste kaarten in handen. Daarnaast worden er bij Facebook Reality Labs de komende tijd honderden nieuwe werknemers aangenomen en zullen er jaarlijkse vele miljarden dollars geïnvesteerd worden.

Is het dan al een gelopen race? Bij lange na niet. Naast Facebook zijn ook de andere grote technologiebedrijven op zoek naar ‘the next big thing’. Zo zullen bedrijven als Apple en Google hun dominante positie van IOS en Android op het gebied van mobiele besturingssystemen niet zomaar uit handen geven. Zo verwachten wij dat zij er alles aan
zullen doen om ook het besturingssysteem of platform te worden voor het metaverse.

Ook Microsoft zal, met haar honderden miljoenen Office 365 en LinkedIn gebruikers en als één van de grootste Cloud bedrijven ter wereld, een rol willen spelen in die belangrijke ontwikkelingen. Als eigenaar van bedrijven als Minecraft, Xbox en HoloLens heeft ook zij vele mogelijkheden in handen om een prominente rol te spelen bij de ontwikkeling van het metaverse.

Maar ook de kleinere bedrijven moeten nog lang niet afgeschreven worden. Nvidia lanceerde recent haar platform Nvidia Omniverse. Via Omniverse creëert Nvidia een virtuele wereld waar ontwerp en designteams vlekkeloos kunnen samenwerken aan een project. Zo gebruikt BMW Omniverse om een nieuwe fabriek te creëren en te testen in een virtuele wereld, voordat ze de fabriek daadwerkelijk bouwen. Een bedrijf als Ericsson maakt gebruik van Omniverse om een nieuw aan te leggen 5G-netwerk te simuleren en visualiseren. Het mooie aan Omniverse is dat werknemers vanuit de hele wereld in dezelfde virtuele wereld kunnen samenwerken.

Dan zijn er natuurlijk nog de game bedrijven die een rol gaan spelen in het ontwikkelen van het metaverse. Epic Games, maker van het bekende multi-player computerspel Fortnite, heeft in april van dit jaar een miljard dollar opgehaald waarmee het zich verder gaat richten op het metaverse voor haar games. Fortnite is natuurlijk al aan het experimenteren met virtuele concerten van bekende artiesten als Marshmello, Travis Scott en Ariana Grande, waar meer dan tien miljoen mensen in een virtuele omgeving aanwezig waren. Andere spelers waarvan wij verwachten dat ze een belangrijke rol gaan spelen in de creatie van het metaverse zijn game platform Roblox en game engine Unity.

Net als bij de lancering van het internet heeft het vele jaren geduurd voordat bekend werd welke bedrijven er nou echt een rol van betekenis hebben gespeeld en financieel sterk van die ontwikkeling gingen profiteren. Het is in deze vroege fase van ontwikkeling belangrijk om je niet te laten misleiden door bedrijven die de term ‘metaverse’ puur als marketing term gebruiken. Ook zal er niet één winnaar zijn, maar zullen er vele bedrijven profiteren. Wel zijn wij ervan overtuigd dat het metaverse één van de meest belangrijke en potentievolle ontwikkelingen wordt die wij ooit zullen meemaken.
Wordt zeker vervolgd!

Heeft u aanvullende vragen of wilt u een keer met ons van gedachten wisselen? Dat kan!
Stuur dan een bericht naar info@if.nl of neem direct contact met ons op via 035-5483221.

Met vriendelijke groet,
Laurens Ockhuisen & Michiel Beukers
Fund Managers

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.