Is duurzaam beleggen in technologie mogelijk?

Wil jij met beleggen meer dan alleen een goed rendement behalen? Vind je het ook belangrijk dat organisaties waarin je investeert oog hebben voor thema’s rondom bijvoorbeeld mens en milieu? Dan is duurzaam beleggen wat voor jou! Maar hoe weet je nu of een organisatie waarin je overweegt te investeren duurzaam is? En is de technologiesector wel of niet interessant voor duurzame beleggers? Als beleggingsfonds en technologie-expert zochten we het voor je uit.

Wat is duurzaam beleggen?

Een duurzame belegger investeert niet alleen in een bedrijf om het geldbedrag te vergroten, maar voelt zich tegelijkertijd verantwoordelijk voor de gevolgen van de bedrijfsvoering. De consequenties voor de maatschappij en het milieu wegen mee in de beslissing om wel of niet te investeren in een bepaald bedrijf. Zo investeren duurzame beleggers bijvoorbeeld niet snel in oliebedrijven of sigarettenfabrikanten.

Hoe duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Maar hoe weet je nu of een organisatie waarin je overweegt te investeren duurzaam is? Dit kun je meten aan de hand van de ESG-score op Sustainalytics. ESG staat voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Duurzaam beleggen gaat dus verder dan enkel een schoner milieu en beter klimaat. Ook de arbeidsomstandigheden, het gebruik van grondstoffen en een goed en eerlijk bestuur met een lage kans op fraude worden hierin meegenomen.

Waarom duurzaam beleggen?

Vaak zegt de ESG-score van een bedrijf iets over de toekomstige (financiële) prestaties. Duurzame bedrijven zijn namelijk vaak vooruitstrevende bedrijven die vooroplopen in de markt. We adviseren dan ook om hier rekening mee te houden in je beleggingsbeleid. Een kritische belegger die zich verder verdiept dan enkel in de financiën ziet tenslotte beter wat de kansen en risico’s van een organisatie zijn!

Is duurzaam beleggen in technologie mogelijk?

Maar hoe zit het met de maatschappelijke verantwoordelijkheid van technologiebedrijven? Uiteraard verschilt dat per technologiebedrijf. Zo worden er veel nieuwe en schone technologieën ontwikkeld, zoals de elektrische auto en zonnepanelen. En zijn er verschillende technologiebedrijven met een goede ESG-score, zoals Facebook.

Daarnaast is het goed om te bedenken welke ESG-criteria je belangrijk vindt. Zo scoren technologiebedrijven Microsoft, Okta Identity Cloud en Applied Materials overall niet hoog, maar op het gebied van Governance (bestuur) zeer bovengemiddeld. Daarbij zal Microsoft in de toekomst waarschijnlijk wel een mooie score behalen, met het doel om in 2030 volledig koolstofnegatief te zijn en in 2050 alle koolstof uit het milieu te hebben verwijderd dat het bedrijf ooit (indirect) heeft uitgestoten sinds de oprichting van 1975!

Duurzame technologietrends

Een interessante duurzame technologieontwikkeling is Food Technology, zoals Byond Meat en Impossible Foods. We verwachten dat deze technologie gericht op substituten van dierlijke producten de komende jaren blijft groeien, waardoor de prijzen uiteindelijk dalen en de kwaliteit toeneemt. We volgen de Food Technology trend dan ook met grote interesse. Wanneer hier interessante investeringskansen in ontstaan, kunnen we ervoor kiezen om deze trend in ons beleggingsfonds Imagine Fund op te nemen.

Ook investeren in technologie van de toekomst? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.