Wat houdt het Internet of Things in?

Contactlenzen die je bloedsuiker controleren, slimme energiemeters en de zelfrijdende auto zijn mooie voorbeelden van technologieën die vallen onder de noemer ‘Internet of Things (IoT)’. Maar eigenlijk zijn het simpelweg alle apparaten en gadgets die Big Data verzamelen, ontvangen en verzenden. En tegenwoordig zijn dit er al miljarden. Denk hierbij aan automobiles, lichten, medische apparaten, koelkasten, televisies, beveiligingssystemen en luidsprekers.

Al deze ‘slimme’ apparaten communiceren met elkaar en worden gebruikt voor automatisering, besturing, tracking of bewaking. Zo kan een koelkast tegenwoordig een pak melk bestellen wanneer dat op is, kan een televisie apps downloaden en door andere apparaten worden bestuurd en kunnen mensen op afstand inloggen op beveiligingssystemen, de temperatuur regelen of de wasmachine aanzetten. En dat is nog maar een greep uit alle mogelijkheden rondom Internet of Things.

Waarom investeren in het Internet of Things?

Internet of Things is een opkomende markt: we laten wereldwijd steeds meer van ons dagelijks leven over aan technologie. En het 5G netwerk levert hier een extra grote bijdrage aan. Door de hogere snelheid en betrouwbaarheid worden IoT-apparaten zoals zelfrijdende voertuigen, mobiele betalingen en Virtual Reality namelijk nóg beter mogelijk.

Ook de impact van Internet of Things wordt steeds groter. Zo zijn er IoT-apparaten die ervoor zorgen dat we niet meer op een lichtknopje hoeven te drukken, maar zijn er ook innovaties die een volledige industrie op zijn kop zetten. Denk bijvoorbeeld aan de medische wereld, waarin steeds vaker slimme operatierobots en met het internet verbonden pacemakers te vinden zijn.

De risico’s van Internet of Things?

Internet of Things is een ontzettend interessante ontwikkeling, die tegelijkertijd wel risico’s met zich meebrengt. Het komt namelijk nog regelmatig voor dat deze slimme apparaten geen veilige verbinding hebben, waardoor cybercriminelen de informatie die hierin is opgeslagen kunnen opvragen of veranderen. Om dit soort aanvallen te voorkomen, wordt er wereldwijd veel geïnvesteerd in cyber security. In combinatie met een goede internetveiligheid zit er ontzettend veel groei in de omzet van techbedrijven die zich bezighouden met Internet of Things. Het is ook niet voor niets dat zowel Google als Apple en Tesla veel investeren in bijvoorbeeld de zelfrijdende auto.

Investeren in Internet of Things via Imagine Fund?

We zijn continu op zoek naar interessante Internet of Things bedrijven voor ons beleggingsfonds. Wil je ook slim investeren in Internet of Things of meer informatie over deze interessante markt? Neem dan vooral contact met ons op! Of bekijk alvast onze brochure om meer te weten te komen over onze werkwijze en beleggingsstrategie.