Investeren in technologie: passief of actief beleggen?

Wanneer je besluit om te gaan beleggen sta je voor twee belangrijke keuzes: waarin en hoe? De eerste is wat ons betreft makkelijk, in technologie. Techaandelen presteren al jaren beter dan traditionele aandelen. Maar bij het maken van de tweede keuze heb je in hoofdlijnen twee opties: passief of actief beleggen. En waar de voorkeur naar uitgaat, is geheel persoonsafhankelijk. In dit artikel vertellen we je graag meer over de twee verschillende beleggingsstrategieën.

Actief en passief beleggen

Met passief beleggen, ook wel indexbeleggen genoemd, beleg je veelal in trackers. Deze trackers  volgen zo dicht mogelijk een bepaalde index die je hebt geselecteerd. Hierdoor ben je minder afhankelijk van één specifiek bedrijf en kun je vaak met weinig geld al zeer gespreid investeren. Wanneer je hiervoor kiest, is het belangrijk om op zoek te gaan naar index trackers die minimale kosten in rekening brengen.

Met actief beleggen heb je het doel om een beter rendement te behalen dan met een belegging in een bepaalde index of een vergelijkbaar resultaat bij een significant lager risico. Dit probeer je te bereiken door de ontwikkeling van de financiële markten te voorspellen en hier met een slimme beleggingsstrategie op in te spelen. De juiste timing en het kunnen maken van een goede selectie van verschillende aandelen, zijn hierin de belangrijkste factoren.

Het verschil tussen actief en passief beleggen

Nu je weet wat passief en actief beleggen inhoudt, heb je misschien al een voorkeur voor één van beide. Voordat je een definitieve keuze maakt, zetten we de belangrijkste verschillen nog even voor je op een rij:

Risico’s

Er wordt gezegd dat je als actieve belegger meer risico neemt, maar dit hoeft beslist niet zo te zijn. Met actief beleggen kun je namelijk ook een goede spreiding aanbrengen en kunnen belangrijke beslissingen overgelaten worden aan een expert.

Rendement

Bij actief beleggen moet je goed rekening houden met de bijkomende kosten voor het aan- en verkopen van aandelen. Je hebt bij deze strategie dus meer rendement nodig om de transactiekosten te compenseren dan bij passief beleggen.

Invloed

Bij actief beleggen heb je continu de mogelijkheid om in te spelen op veranderingen in de markt. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om af en toe meer cash geld aan de zijlijn te houden wanneer je bijvoorbeeld een daling verwacht. Zo hielden wij bij Imagine Fund tijdens de uitbraak van het coronavirus direct rekening met hevige volatiliteit en beperkten we onze risico’s enorm door een flink gedeelte van de portefeuille te verkopen en de vrijgekomen middelen cash aan te houden. Hierdoor hebben we in de dalende markt en weer opgaande markt veel mooie bedrijven kunnen opnemen in portefeuille. En omdat dit op beduidend lagere niveaus was, profiteerden we direct van de stijging.

Actief beleggen via beleggingsfonds

Bij actief beleggen is kennis en ervaring zeer belangrijk. Een goede timing en het maken van een selectie van aandelen kan namelijk lastig zijn voor minder ervaren beleggers. Daarom kun je er ook voor kiezen om actief te beleggen via een gespecialiseerd beleggingsfonds. Dit is ook een goede keuze wanneer je zelf te weinig tijd hebt om je op de juiste beleggingsstrategie te richten.

Via een beleggingsfonds kun je dus eigenlijk passief áctief laten beleggen en is het mogelijk dat je zonder al te veel inspanning een hoger rendement behaalt dan bij het passief beleggen. Imagine Fund maakt naast Reuters, Bloomberg, social media en haar eigen research en kennis ook gebruik van een netwerk van adviseurs. Dankzij deze industriespecialisten zijn we altijd op de hoogte van wat er speelt in de markt en zijn we nog beter in staat om de juiste beslissingen te nemen.

Beleggingsstrategie

Uiteindelijk is het natuurlijk persoonsafhankelijk wat de beste beleggingsstrategie is. Gaat jouw voorkeur uit naar actief beleggen en ben je benieuwd wat ons beleggingsfonds, gespecialiseerd in technologie, hierin voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. Deelnemen is mogelijk vanaf €100.000.

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.