Het succesverhaal van technologiebedrijf Square en het effect op het rendement

Wie vijf jaar geleden $10.000 investeerde in het Amerikaanse Fintech bedrijf Square heeft daar half november 2020 $162.000 van gemaakt. Hiermee bewijst betaalbedrijf Square ondanks de concurrentie van PayPal, Stripe en diverse andere Fintech bedrijven een uitzonderlijk mooi groeiaandeel te zijn. Als beleggingsfonds nemen we je graag mee in de ontwikkeling en het succes van dit technologiebedrijf.

De markt van online betalingen

Square heeft de markt van online betalingen met een creditcard of mobiele telefoon aanzienlijk vereenvoudigd. En wat in 2009 startte met een Square Reader die creditcardbetalingen accepteerde, is inmiddels uitgegroeid tot een breed platform aan financiële diensten. Square verzorgt financiering voor kleine bedrijven via Square Capital en biedt een applicatie voor peer-to-peer-betalingen met Square Cash. Met de Square Cash App kun je een digitale wallet aanhouden waarin je bijna alle denkbare bancaire diensten kunt afnemen.

Zo kun je via de Cash App een rekening-courant aanhouden, sparen, aandelen kopen (tot in de kleinste fracties) en kleine leningen afsluiten. Daarnaast kun je sinds 2018 ook Bitcoins kopen, ontvangen en daarmee betalen. Hierdoor is de Cash App binnen korte tijd uitgegroeid tot de meest populaire digitale wallet in de Verenigde Staten. En met deze totaaloplossing is Square één van de snelst groeiende concurrenten van traditionele banken aan het worden!

Wist je dat de naam Square is afgeleid van de vierkante kaartlezers van het bedrijf?

50 miljoen dollar in Bitcoin

Het technologiebedrijf gelooft dat crypto valuta hét instrument is om veilig en onafhankelijk waarde transacties te verwerken. Daarom heeft Square in een heel vroeg stadium al een speciaal team opgezet om deze ontwikkeling in de gaten te houden. In oktober 2020 kocht Square 4.709 Bitcoins, met een totale waarde van $50 miljoen. Jack Dorsey, oprichter en aandeelhouder van Square én Twitter, meldde dat deze investering staat voor ongeveer 1% van de bezittingen van Square en ziet het als een strategische investering. Mocht Bitcoin ooit een koersval maken, dan heeft het geen dramatische gevolgen voor het technologiebedrijf.

Tot nu toe is er geen sprake van een dergelijke daling, in tegendeel: direct na de investering stegen de aandelen van Square en ook de Bitcoin ging omhoog. De cryptomunt werd in een paar uur tijd $300 meer waard. De afgelopen maand is de Bitcoin zelfs met meer dan 40% gestegen.

Van Amerika naar Europa

In de VS boekt Square veel succes met de Cash App en verovert het bedrijf razendsnel marktaandeel. De app is ook in Groot-Brittannië beschikbaar en Square is ook actief in Canada en Japan. Daarnaast worden de pijlen nu gericht op Europa: begin dit jaar nam Square het Spaanse bedrijf Verse over, eigenlijk de Spaanse Tikkie. Ook al was dit een relatief kleine investering (ongeveer $50 miljoen), weergeeft het duidelijk de ambitieuze plannen voor Europa.

Het verdienmodel van Square

Square vraagt een vast bedrag per transactie voor de verwerking van een betaling. Daarnaast vraagt het bedrijf een vast percentage commissie voor elke voltooide betaling. Het potentieel van Square zit in het feit dat het bedrijf zich niet enkel richt op consumenten, maar ook op bedrijven. Met twee softwareproducten kunnen bedrijven alle verstuurde en ontvangen betalingen overzichtelijk inzien én kunnen zij letterlijk alles doen met betrekking tot geld in het bedrijf. Denk hierbij aan een duidelijk overzicht in hoeveel producten er in de inventaris zitten en wanneer er (automatisch) nieuwe producten moeten worden besteld.

Met de Cash App kent Square weer een volledig ander verdienmodel. Het bedrijf verdient aan data, het uitlenen van aandelen, commissies op aan- én verkopen in Bitcoins, rente op leningen en abonnementen op andere softwaretoepassingen. Analisten keken aanvankelijk sceptisch naar dit verdienmodel, maar dat is volledig omgeslagen bij de laatste twee keer dat Square de kwartaalcijfers toonde. De analisten werden omvergeblazen door de veel hogere opbrengsten dan door wie ook geprognosticeerd.

Square in cijfers

Op de beurs hangt op het eerste gezicht een hoge waardering aan Square. Voor een bedrijf met een geschatte omzet van $10 miljard in 2020 wordt op de beurs maar liefst $85 miljard betaald. Dit lijkt veel ten opzichte van de omzet, maar wanneer je in ogenschouw neemt dat de omzet dit jaar met maar liefst 150% is gestegen ten opzichte van vorig jaar, is het de vraag hoe lang Square nog zo hard kan groeien. Als het bedrijf in 2021 weer met 100% groeit, stijgt de omzet al naar $20 miljard.  De hard houdt tot nu toe rekening met een lager percentage, maar kwartaal op kwartaal verplettert Square alle verwachtingen. Zo groeide de Cash App het afgelopen jaar zelfs met meer dan 300%!

Hoe groot kan Square worden?

Met $85 miljard marktwaarde is Square nog relatief klein ten opzichte van de concurrenten. Maar wij zijn ervan overtuigd dat het bedrijf de potentie heeft om bovenin de volgende lijst van meer traditionele banken en creditcardbedrijven te komen:

Investeren in technologie

Wat ons betreft is Square ‘de bank van de toekomst’. Neem eens een kijkje bij de Cash App en ervaar zelf hoe gebruiksvriendelijk en aantrekkelijk het is. In combinatie met alle mogelijkheden die de Cash App biedt, is dit een groot verschil met traditionele bedrijven zoals de Rabobank, ING of ABN Amro. En geloof ons: de nieuwe generatie kiest echt voor een toegankelijke oplossing zoals de Cash App.

Square is uitgegroeid tot één van de grootste posities van ons beleggingsfonds. Het is een prefect voorbeeld van een bedrijf dat bezig is met het veroveren van de traditionele sector dankzij vernieuwende concepten. En dat is precies het soort bedrijven waarin we bij Imagine Fund graag investeren. Jij ook? Neem gerust contact met ons op.

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.