Veelgestelde vragen

Bekijk hier de meestgestelde vragen rondom de begrippen investeringsfonds en beleggingsfonds.

Beleggen betekent dat je aandelen koopt van een bedrijf, waardoor je uiteindelijk meedeelt in de behaalde winst. Beslis daarom allereerst in welke bedrijven je vertrouwen hebt en dus in wilt investeren. Zodra je daarover uit bent, kun je een effectenrekening openen bij een bank of broker waarop je geld in kunt leggen om te beleggen.

Tip: vind je het lastig om zelf te bepalen in welke bedrijven je gaat beleggen? Dan kun je ervoor kiezen om via indexfondsen te investeren. Dit betekent dat je belegt in ‘mandjes met aandelen’ waardoor je het risico spreidt over veel verschillende bedrijven.
Het grote verschil tussen beleggen en speculeren is de termijn. Een belegger investeert geld in een bedrijf om op de lange termijn rendement te behalen. De belegger beoogt mee te delen in toekomstige bedrijfswinsten. Terwijl een speculant tracht in te spelen op een beweging van de koers van een bedrijf om op de korte termijn rendement te behalen. Dit kan een beweging omhoog of omlaag zijn.
Indexbeleggen is een eenvoudige en transparante manier van beleggen. Met indexbeleggen beleg je namelijk niet in één bedrijf, maar in een index als geheel, zoals de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. Het voordeel hiervan is dat je je investering spreidt over tientallen of honderden effecten in verschillende sectoren. Het nadeel is dat je hierdoor ook in bedrijven investeert waarin je misschien minder vertrouwen hebt.
Met een turbo kun je beleggen met een hefboom in onderliggende waarden, zoals aandelen, valuta, obligaties, grondstoffen, indices en beleggingsfondsen. Hiermee speel je in op stijgende en dalende bewegingen: met een turbo long profiteer je extra van een waardestijging en met een turbo short profiteer je extra van een waardedaling.

De hefboomwerking is mogelijk omdat je zelf slechts in een beperkt gedeelte van de onderliggende waarde investeert. Het grootste gedeelte wordt gefinancierd, bijvoorbeeld door een bank. Je ontvangt de volledige stijging of daling van de onderliggende waarde, maar investeert dus slechts in een fractie daarvan.

Turbo’s zijn één van de meest populaire beleggingsproducten van Nederland. Ze kunnen namelijk de extra ‘motor’ zijn in je portefeuille waarmee je snel hoge winsten maakt. Het kan natuurlijk ook juist andersom werken. Je verliezen zijn meestal wel beperkt, dankzij het ingebouwde stop loss niveau waardoor je nooit meer dan je inleg verliest.
Allereerst benadrukken we graag dat er bij beleggen geen zekerheid is. Gemiddelde rendementen zijn dan ook niets meer dan cijfers uit het verleden. Volgens de Tilburgse econoom Dirk Brounen is het gemiddelde rendement op aandelen op de langere termijn zo’n zes tot zeven procent per jaar. In de praktijk kan het rendement natuurlijk sterk wisselen, afhankelijk van de periode waarin je investeert.
Beleggen in Amerikaanse aandelen is voor veel Nederlandse beleggers interessant, onder meer vanwege de grote namen die op de beurs genoteerd staan zoals Amazon, Apple, Google en Microsoft. Kijkend naar de wereldwijde waarde van bedrijven, is de Amerikaanse markt de grootste van de wereld: ongeveer 40% van de marktkapitalisatie is genoteerd in Amerika.

Amerikaanse aandelen kun je vandaag de dag bij elke bank of broker in Nederland kopen. Het is wel goed om jezelf van tevoren af te vragen of je in individuele aandelen wil beleggen of in meerdere in de vorm van een beleggingsfonds of ETF.

Het Imagine Fund is een Fonds voor Gemene Rekening (FGR) naar Nederlands recht. Dit betekent dat er een overeenkomst is opgesteld tussen de beheerder, de bewaarder en de participanten van ons beleggingsfonds. Hierin staat dat de
beheerder de gelden van de participanten belegt. Het totaal belegde fondsvermogen is ondergebracht in een stichting en staat op naam van Stichting Juridisch Eigenaar Imagine Fund (KvK-nummer: 70048126).

Door deze constructie heeft de stichting juridisch het eigendom van de gelden, waarbij de beheerder de gelden alleen kan beleggen en niet kan onttrekken aan het fonds. Ook de aandelen waarin het fonds participeert staan op naam van de
stichting. Hierdoor is de bescherming van de belegde gelden van de participanten gewaarborgd.

Het Imagine Fund is als Beheerder geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het register uitgezonderde beheerders van beleggingsinstellingen (AIFMD ‘light’ beheerders), onder nummer 50019568.

Investeringsaanbiedingen aan beleggers moeten in Nederland vergezeld worden van een door de AFM goedgekeurd prospectus, tenzij er een vrijstelling van toepassing is. Een investering van ten minste €100.000,- is zo’n vrijstellingsvoorwaarde. Het Imagine Fund hanteert dit bedrag als ondergrens. Het fonds valt dus buiten toezicht van de AFM. 

In al onze documenten tonen we daarom dat de propositie is vrijgesteld van de prospectusplicht:
Ongeacht de vrijstelling, kent het Imagine Fund een Information Memorandum.
(link)
De belangrijkste kenmerken zijn;
– Louter beleggingen in beursgenoteerde bedrijven
– Maximaal 40 posities in portefeuille
– Minimale marktkapitalisatie van $250 mln per bedrijf op het moment van investeren
– Maximale weging van één positie in portefeuille 15%
– Geen shortposities
– Mogelijkheid om cash aan te houden
Naast deze karakteristiek, het opgebouwde trackrecord en de
marktomstandigheden adviseren we investeerders en beleggers altijd om
persoonlijk af te wegen of een belegging in het Imagine Fund bij hen past.