Wie vijf jaar geleden €10.000 investeerde in het Brabantse technologiebedrijf ASML heeft daar in december 2020 €47.183 van gemaakt. En ondanks dat Imagine Fund als beleggingsfonds niet in ASML investeert, volgen we de technologie op de voet. In dit artikel vertellen we je hoe het bedrijf zo’n succesverhaal is geworden.
Van bijna failliet naar zelfstandig naar de beurs
Het Nederlandse technologiebedrijf ASML komt voort uit Philips, dat in de jaren zeventig een nieuw soort machine ontwikkelde waarmee chips werden gemaakt: de wafer stepper. Maar ondanks dat ASML interessante innovaties realiseerde, had het in 1992 een noodlening nodig van tientallen miljoenen guldens. Dankzij Philips werd een faillissement voorkomen.
In de jaren daarop verkocht ASML steeds meer chipmachines en in 1995 ging zij zelfstandig naar de beurs. 60% van de aandelen werd genoteerd aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en 40% ging naar de Amsterdamse Aandelenbeurs. De beursgang leverde ASML veel geld op, dat werd ingezet voor onderzoek naar verbeterde chipmachines.
De hersenen van vele apparaten
Inmiddels is ASML al jaren een internationaal dominante speler op de markt van chipmachines. Het bedrijf ontwikkelt technologie waarmee steeds krachtigere chips kunnen worden geproduceerd. En met die chips worden allerlei apparaten ook steeds krachtiger. Chips zijn eigenlijk ‘de hersenen’ van bijvoorbeeld een vliegtuig, auto, smartphone of wasmachine. Het is een stukje silicium waarop een grote hoeveelheid kleine transistoren (elektronische schakelingen) zitten. De kunst zit in het verwerken van zoveel mogelijk transistoren op één chip. En laat dat nou precies zijn waar het Brabantse ASML zo goed in is.
EUV-machines: ‘de gok van de eeuw’
In 2019 steeg de omzet van ASML met een nieuw record naar 11,8 miljard euro. Deze prestatie heeft het bedrijf bereikt door twintig jaar geleden een grote gok te nemen. In 2000 besloot ASML namelijk machines te ontwikkelen die werken met extreem ultraviolet (EUV) licht. Het Financieel Dagblad noemde dit vijf jaar geleden zelfs ‘de gok van de eeuw’.
Dankzij deze gok is ASML op dit moment wereldwijd de enige speler die EUV-machines, zo groot als een stadsbus, kan opleveren voor massaproductie. Hiermee kan ASML steeds kleinere transistors maken, waardoor er steeds meer op de chip past en apparaten steeds kleiner, sneller en zuiniger worden.
Wereldleider op het gebied van chipmachines
ASML is de enige in de wereld die de EUV-machines kan leveren. Het bedrijf heeft hier 100% marktaandeel en 85% op de totale lithografie-markt. Daarnaast heeft ASML in Veldhoven een sterke toeleveringsketen van bedrijven die onderdelen maken voor in de machines.
Met de zeer geavanceerde technologie kunnen fabrikanten op een grote schaal en tegen een lage prijs chips produceren. De machines wegen 180.000 kilo en kosten per stuk minimaal 120 miljoen euro. Dat klinkt misschien extreem duur, maar het apparaat bestaat uit honderdduizend onderdelen, die allemaal nauwkeurig gemonteerd moeten worden én perfect schoon moeten blijven. Het kleinste vuiltje zorgt namelijk al voor fouten in de chips.
Technologie van de toekomst
Het wordt voor ASML een behoorlijke uitdaging om de ontwikkeling voort te zetten. De technologische mogelijkheden om transistoren nog kleiner te maken lijken uitgeput. Beleggingsfonds Imagine Fund houdt de technologie nauwlettend in de gaten. De trend is namelijk ook een belangrijke drijfkracht voor andere technologieën zoals Virtual Reality, Artificial Intelligence en de zelfrijdende auto.
Benieuwd in welke kansrijke techbedrijven beleggingsfonds Imagine Fund investeert? Neem contact met ons op.