Een tweet verkopen voor $ 2,9 miljoen. Kun je het je voorstellen? Jack Dorsey, de miljardair medeoprichter en CEO van Twitter, wel. Hij ontving dit gigantische bod op 22 maart 2021 voor één van zijn ‘originele’ tweets als NFT: een niet vervangbare token. In dit artikel vertellen we je alles over deze uitzonderlijke, ogenschijnlijk bizarre, maar toch succesvolle markt!
Wat is een NFT?
Een NFT is een unieke token op de blockchain die wordt gebruikt om eigendom van digitale verzamelobjecten en digitale kunst vast te stellen. Met een blockchain bedoelen we een digitaal register van transacties. Gegevens die hierin worden ingevoerd, kunnen niet worden gewijzigd of gewist. Dit permanente karakter maakt de baanbrekende technologie achter de cryptomunt en NFT’s ontzettend interessant.
Daarnaast is met blockchaintechnologie een tussenliggende instantie, zoals een bank, bij het maken van een transactie niet meer nodig. De transactie wordt in plaats daarvan gecontroleerd en goedgekeurd door een netwerk van computers.
NFT-markt gigantisch populair
NFT is in 2021 in één klap gigantisch populair geworden. In de maand februari zijn er meer dan $ 100 miljoen NFT’s verkocht. Dit gebeurt voornamelijk via online marktplaatsen zoals NBA Top Shot. Dit is een serie verzamelbare ruilkaarten die elk een moment uit de basketbalgeschiedenis vertegenwoordigen. Het is dus vergelijkbaar met een ouderwetse kaartenverzameling, maar dan digitaal. De meest zeldzame ‘Top Shots’ worden op dit moment voor meer dan $200.000 per stuk aangeboden en in totaal is er zelfs al voor meer dan $400 miljoen aan ‘Top Shots’ verhandeld.
Indrukwekkende NFT’s
Maar wat kan er dan allemaal verkocht worden als NFT? Eigenlijk kan alles wat digitaal is een soort ‘onvervangbaar digitaal token’ worden. Zo verkocht een groot veilinghuis voor bijna $ 70 miljoen een stuk NFT-kunst, getiteld “Everydays: The First 5000 Days” en betaalde iemand $ 390.000 voor een video van 50 seconden van Grimes, die je nu gewoon gratis kunt bekijken.
De waarde van NFT’s
Het meest bijzondere aan de NFT-markt is dat kopers niet de intellectuele eigendomsrechten van het bestand bezitten én dat digitale bestanden in de praktijk gekopieerd kunnen worden op een manier die net zo goed is als het origineel. Het enige dat de koper in bezit heeft, is een digitaal bestand en het contract dat daarbij hoort. Maar waarom gaat er in de NFT-markt dan toch zoveel geld in omloop?
Kopers kunnen verschillende redenen hebben om NFT’s aan te schaffen. Zo kunnen zij een moment in de tijd willen bezitten, een momentopname van de geschiedenis. Sommigen kopen uit toewijding voor hun favoriete artiest of beroemdheid. Zo wordt Kings of Leon de eerste band die een album als NFT uitbrengt. En weer voor anderen worden NFT’s gezien als een pure arbitrage-investering.
Investeren in technologie
De NFT-markt nam een toevlucht vanaf het moment dat de infrastructuur van NFT-marktplaatsen ontstond. NFT’s zijn daarmee een mooi voorbeeld van hoe blockchain-technologie wordt gebruikt om waarde veilig te stellen. En NBA Top Shot laat duidelijk zien dat het te kortzichtig is om de gehele NFT-markt als ‘bubbel’ te omschrijven. NFT’s hebben wel degelijk een bestaansrecht en we verwachten dan ook dat de markt zich de komende jaren zal ontwikkelen, wat mooie kansen voor beleggers biedt.
Wil je meer weten over deze interessante ontwikkeling? Neem gerust contact met ons op.