Chips: vrijwel elk product met een stekker of batterij heeft ze nodig en dus wil iedereen ze hebben. Allerlei bedrijven liggen bij chipleveranciers aan de voeten en proberen met man en macht voorrang te krijgen. De chipindustrie transformeert langzaam in een oorlogsgebied en niemand weet wanneer het stopt. Hoe dit komt en wat dit voor jou als belegger betekent? Dat vertellen we je hier.
Wereldwijde chipschaarste
Er is sprake van een wereldwijd tekort in de computerchipindustrie. Dit heeft te maken met verschillende factoren. Allereerst veroorzaakte de pandemie in 2020 al een uitzonderlijke piek in de vraag naar computerchips. Massaal schaften we elektronica aan voor thuisgebruik, zoals telefoons, tablets en laptops. Chipfabrikanten speelden hier slim op in, mede door het wegvallen van de vraag naar chips uit de auto-industrie, en wisten zo te profiteren van de marktomstandigheden. Het resultaat? Een recordomzet van 34 miljard euro voor de chipverkopen in januari 2021.
Tegelijkertijd stijgt de vraag naar microchips door de komst van 5G en ook de auto-industrie trekt weer aan. Bedrijven vechten om voorrang bij de chipfabrieken. Het gevolg? Autobedrijven zoals Volkswagen, Toyota en Volvo die hun productie verlagen, Microsoft die de productie van de Xbox Series X terugschroeft en Samsung die de Galaxy Note-smartphone hoogstwaarschijnlijk later op de markt brengt.
Chipvoorraad verdubbelen
Maar het tekort aan chips ligt niet alleen aan de vraagzijde van de markt. Het aanbod is nooit echt ruim geweest. Chipbedrijven werken over het algemeen namelijk met een kleine voorraad, om zo de kosten en eigen risico’s laag te houden. En fabrieken die halfgeleiders produceren, hebben daarnaast ook maar beperkte capaciteit. Het bouwen van nieuwe fabrieken kost veel geld en duurt vaak jaren.
Toch moet de productiecapaciteit van chips volgens de Europese Commissie in 2030 verdubbeld zijn naar 20%. Dit wordt mede in gang gezet door westerse overheden die cruciale productielijnen naar het eigen continent proberen te halen. Om zo minder afhankelijk te worden van de Aziatische landen.
Potentie chipindustrie
Chipfabrikanten doen er alles aan om de capaciteit te verhogen en te kunnen voldoen aan de enorme vraag uit de markt. Er wordt geschat dat de vraag en het aanbod in de loop van volgend jaar weer op schema liggen. En gelukkig komt er meer positief nieuws vanuit de chipindustrie: IBM bouwde een computerprocessor met 50 miljard transistors op een oppervlak ter grootte van een vingernagel. Hiermee kan het energieverbruik van apparaten met chips drastisch worden verminderd.
Daarnaast stuwt het wereldwijde chiptekort de omzetten en winsten van de meeste bedrijven die actief zijn in deze sector. De laatste kwartaalcijfers waren wederom zeer goed en de techbedrijven zien de toekomst rooskleurig in. Als belegger overwegen om te investeren in chip-aandelen is dan ook zeker de moeite waard. Benieuwd welke chipbedrijven wij op dit moment zeer kansrijk achten? We vertellen het je graag, dus neem gerust contact met ons op.
Investeren in technologie
Uiteraard houden we als technologiefonds de ontwikkelingen nauw in de gaten. Naast dat wij actief investeren in de chipindustrie, is dit ook een belangrijke drijfkracht voor andere technologieën waarin wij geloven, zoals Virtual Reality, Artificial Intelligence en de zelfrijdende auto.
Benieuwd naar onze werkwijze en beleggingsstrategie? Download onze brochure.