Datacenters: de steunpilaren van de techmarkt

Er is momenteel veel discussie over de wenselijkheid van nog meer datacenters in Nederland. Er zijn zowel voor- als tegenargumenten te benoemen, maar feit blijft dat de hoeveelheid data in de wereld exponentieel groeit. Al die data moet uiteindelijk ergens opgeslagen worden. Daarom ontkomen we niet aan de bouw van extra datacenters en dat maakt ze beleggingstechnisch erg interessant. Maar wat zijn nu eigenlijk die datacenters, wat doen ze en waarom vinden we dat bij Imagine Fund zo interessant? Dat vertellen we je hier!

Wat is een datacenter?

Een datacenter kun je zien als een grote blokkendoos, gevuld met computerservers en dataopslagcapaciteit. Data van overal in de wereld wordt hier naartoe verscheept en opgeslagen. Hier worden berekeningen met de data uitgevoerd en wordt de verwerkte data in de vorm van analyses bewaard of weer teruggestuurd naar de klant. Vaak zijn dit bedrijven of juist particulieren die bijvoorbeeld OneDrive, Google Drive of iCloud gebruiken. De kans is dan ook groot dat de foto die je ooit in de Keukenhof nam, is opgeslagen in Noord-Holland of Groningen in een datacenter van Amazon, Microsoft of Google.

Voor- en tegenargumenten datacenters in Nederland

Er zijn diverse invalshoeken te bedenken als het gaat om de bouw van datacenters in Nederland. Aan ene kant zien we de negatieve gevolgen: ze sluipen energie, de grote blokkendozen die in de polder verrijzen vervuilen het landschapsaanzicht en ze brengen drukte op rustige polderwegen. Aan de andere kant brengen ze werkgelegenheid in gebieden die dat nodig hebben en is ook het milieu-argument twijfelachtig. Wordt het datacenter niet in Nederland gebouwd, dan gebeurt dit uiteindelijk namelijk wel ergens anders.

Waarschijnlijk is het vanuit een globaal milieuperspectief juist beter om ze in de Nederlandse polder te bouwen, vanwege de hogere efficiency die ontstaat vanwege de nabijheid van de grote datalijnen die in ons land liggen. Ook maken wij in Nederland gebruik van de restwarmte in de tuinderskassen, wat elders in de wereld nog maar valt te bezien.

Hoeveelheid data groeit en groeit

Bij Imagine Fund zien we al jaren een enorme groei van de hoeveelheid data die verwerkt en gecreëerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan de foto’s die je maakt met een steeds hogere resolutie, de snelgroeiende hoeveelheid Youtube of Tiktok-filmpjes, spelletjes als Fortnite of Pokémon, maar ook data die robots en machines in fabrieken verzamelen en gegevens uit chemische of medische processen. Nu is dit natuurlijk niet een ontwikkeling die zich recent heeft ingezet, maar we komen nu wel in een versnelling terecht met meer Artificial Intelligence toepassingen, autonomer rijdende auto’s, 5G en – niet in de laatste plaats – ook door COVID-19.

De cijfers liegen er dan ook niet om: Amazon, Apple en Google zagen hun omzet in datacenters het afgelopen kwartaal met 30-40% stijgen. IDC, een gerenommeerd research instituut, verwacht zelfs dat de totale hoeveelheid gegenereerde data zal stijgen van 47 Zettabytes naar 175 in 2025 en 2,142 in 2035. Zetta is een 1 met 21 nullen erachter, niet meer te bevatten. En al die data zal worden opgeslagen.

Technologie in het datacenter

Normaliter zou je verwachten dat een exponentieel hogere hoeveelheid data zou leiden tot exponentieel hogere kosten voor de datacenters. Maar die kostenstijging valt reuze mee, omdat technologie ervoor zorgt dat met dezelfde hoeveelheid energie veel meer data verwerkt en getransporteerd kan worden. En dat maakt het heel interessant voor ons als technologiefonds, want in een datacenter komen eigenlijk verschillende technologieën samen:

Photonica

Hierbij wordt data via licht getransporteerd in plaats van via elektronen en dat verhoogt de snelheid en verlaagt het energieverbruik. Je ziet dit op het glasvezelnetwerk al op grote schaal gebeuren. Maar wat nu als licht nu ook steeds meer de chips in de datacenters indringt en daar ook elektronenstromen gaat vervangen door licht? Dan wordt ook dat proces weer een stuk sneller.

Chips

Chips in datacenters die meer data kunnen verwerken tegen dezelfde hoeveelheid energie en tegelijkertijd grotere berekeningen aankunnen. Dit is technologie die mede wordt mogelijk gemaakt door bedrijven als ASML en ASMI. Zij zorgen ervoor dat de verbindingen op een chip zo klein kunnen zijn, dat je maar heel weinig energie nodig hebt. Tech-belegger ARK verwacht dat het bedrag dat aan AI-chips in datacenters wordt uitgegeven, zal toenemen van $5mrd in 2020 naar $22mrd in 2025

Duurzame innovaties

Energiezuinige en innovatieve manieren om met datacenters zelf om te gaan. De restwarmte van datacenters kan gebruikt worden om kassen te verwarmen of energie op te wekken via warmtewisselaars (kijk bijvoorbeeld eens naar het Haarlemse Asperitas)

Inspelen op groeitrend

Er wordt mondiaal continu gewerkt om de snel aanwassende hoeveelheid data op een economische manier te kunnen verwerken. Bij IF spelen we op verschillende manieren in op deze groeitrend. Dus wil je meer weten over deze markt en de beleggingskansen? Neem dan vooral contact met ons op! Lees je liever eerst meer over onze werkwijze en beleggingsstrategie? Download dan onze brochure.

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.