Beleggen in ruimtevaart: kansloze missie of onbegrensde mogelijkheden?

Op vakantie naar de ruimte? Over niet al te lange tijd is het zover. Dan kun je als toerist binnen vijf dagen genieten van een fenomenaal uitzicht op de aarde. En misschien zelfs verblijven in een opblaasbaar ruimtehotel. Goedkoop wordt het niet, maar mogelijk wel. Wat deze ontwikkelingen in de markt van ruimtevaart betekenen voor jou als belegger? Dat vertellen we je hier.

Einde ruimtewedloop

Voordat we kijken naar de toekomst, gaan we eerst even terug in de tijd. Naar het jaar 1969 om precies te zijn. Destijds zette Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan, terwijl bijna 750 miljoen mensen hem live aanschouwden. Het was het jaar waarin het onmogelijke mogelijk werd en waarin een einde kwam aan de ruimtewedloop tussen Amerika en Rusland. Toch gingen de financieringen vanuit de overheid in de jaren daarna omlaag, omdat de kostbare ruimtevaart volgens velen te weinig tastbare resultaten opleverde.

Commercialisatie van de ruimte

Waar de interesse vanuit de overheid afnam, lijken grote investeerders tegenwoordig juist volledig in te zetten op ruimtevaart. Drie bedrijven waar je veel over hoort op het gebied van de ontwikkeling van ruimteschepen en missies zijn SpaceX van Tesla oprichter Elon Musk, Blue Origin van Amazon oprichter Jeff Bezos en Virgin Galactic van Richard Branson. En terwijl deze bedrijven vroeger puur als speeltjes van miljardairs werden gezien, beginnen ze nu een steeds serieuzere rol te spelen in de markt van ruimtevaart.

Tegenwoordig hopen bedrijven de ruimtevaart steeds meer te commercialiseren en de huidige technologische mogelijkheden helpen hierbij. Denk bijvoorbeeld aan raketten die worden gerecycled, satellieten die steeds kleiner worden en de dalende kosten per lancering.

Investeren in ruimtevaart

Het is relatief lastig om als belegger toe te treden in de markt van ruimtevaart, maar het is niet onmogelijk. En het is vooral het proberen waard: de commerciële ruimtevaart heeft een enorme toekomstpotentie, waar je als belegger natuurlijk vroeg bij wil zijn. Analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley schatten zelfs dat de markt in 2024 is uitgegroeid naar $1.7 triljoen.

Zo wordt verwacht dat in de toekomst niet alleen ruimtetoerisme, maar bijvoorbeeld ook wereldwijde connectiviteit via satellieten een grote rol gaat spelen. Daarnaast wordt ook gesproken over het opwekken van zonne-energie in de ruimte en het ontwikkelen van ruimtemijnbouw. Al deze ontwikkelingen volgen we natuurlijk op de voet, zodat we hier als beleggingsfonds eventueel vroeg in kunnen stappen.

Investeren in technologie

De komende jaren zullen er fantastische beleggingskansen ontstaan. En als beleggingsfonds hebben wij het grote voordeel
dat we niet, zoals in een ETF, onze portefeuille hoeven te vullen met allerlei grote bedrijven die maar een heel klein gedeelte van de omzet uit de ruimtevaart halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Boeing, die in vrijwel elke ruimtevaart ETF zit, maar waarvan de omzet voornamelijk komt uit vliegtuigen in plaats van uit ruimtevaart.
Wil je meer weten over deze markt en de beleggingskansen? Neem gerust contact met ons op.

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.