Alles wat je moet weten over Amerikaanse IPO

Big, Bigger, Biggest: niet voor niets droomt elke belegger van intekenen op Amerikaanse IPO’s. Regelmatig zien we uitzonderlijk grote koerswinsten voorbijkomen. Maar komen wij als Europeanen eigenlijk in aanmerking voor aandelen tijdens een IPO? Zijn er andere manieren hoe je hiervan kunt profiteren en wat zijn op dit moment interessante Amerikaanse bedrijven? Als beleggingsfonds en technologie-expert vertellen we het je in dit artikel!

Wat is Amerikaanse IPO?

Een Amerikaanse IPO is een beursintroductie, de afkorting staat voor Initial Public Offering. Dit betekent dat beleggers kunnen intekenen op de aandelen van het Amerikaanse bedrijf tegen een bepaalde intekenprijs, nog vóórdat deze op de beurs verhandeld worden. Zodra de IPO is afgerond, krijgen de aandelen een beursnotering en zijn ze vrij verhandelbaar.

Hoe kan ik intekenen op Amerikaanse IPO’s?

We vallen maar direct met de deur in huis: de kans dat je je kunt intekenen op Amerikaanse IPO’s is nihil. Wanneer een Amerikaans bedrijf naar de beurs gaat, wordt de emissie namelijk vrijwel altijd begeleid door een aantal grote Amerikaanse banken. Denk hierbij aan namen zoals Morgan Stanley of Goldman Sachs, die standaard de aandelen aan hun grootste klanten verkopen. Als Europeaan ben je hierdoor vrijwel kansloos, via welke bank je ook probeert om aandelen toegewezen te krijgen.

Wat je wel kunt doen, is wat het Imagine Fund ook doet: vooraf een sterke strategie bepalen. Wat vind je een Amerikaans bedrijf waard dat binnenkort naar de beurs gaat? Wacht vervolgens de IPO af en neem een kleine positie in wanneer de koers enigszins stabiliseert. Het nadeel hieraan is dat je de eerste koersstijging mist, maar het grote voordeel is dat je op dat moment wel weet wat andere beleggers voor het bedrijf overhebben. Zo beperk je je risico’s op een relatief eenvoudige manier.

Daarnaast komt het regelmatig voor dat de beursprestaties in de eerste jaren na de IPO teleurstellen. Bijvoorbeeld omdat er bij de beursgang te sterk is ingezoomd op de kwaliteiten van het bedrijf, waardoor de risico’s zijn onderschat. Ook komt het voor dat de uitgifteprijs simpelweg te hoog is. Wees voorbereid op de beursintroducties, bekijk de IPO kalender 2021.

Wat zijn interessante Amerikaanse IPO’s?

Een interessant Amerikaans bedrijf dat waarschijnlijk dit jaar naar de beurs gaat en dat het Imagine Fund actief volgt, is bijvoorbeeld de betaaldienst Stripe. Het bedrijf ontwikkelde een gebruiksvriendelijk en schaalbaar betaalsysteem voor online ondernemers. Inmiddels is Stripe actief in 39 markten, waaronder 29 Europese landen. Grote namen die de betaaldienst gebruiken zijn bijvoorbeeld Facebook, Slack en Salesforce.

Daarnaast houden we het Amerikaanse bedrijf Impossible Food nauwlettend in de gaten. Het bedrijf ontwikkelt plantaardige vervangers voor vleesproducten en heeft inmiddels een marktwaarde van > $4 miljard.

Wil jij ook investeren in technologie van de toekomst? Bij het Imagine Fund kun je als belegger instappen met een minimale investering van €100.000. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

Lees ook eens

E-book

In 7 stappen slim beleggen in kansrijke techaandelen

Investeren in de technologie van de toekomst: hoe pak je dat aan? Hoe doe je onderzoek naar kansrijke techaandelen en hoe spot je ‘the next big thing’? Je leest het allemaal in ons gratis e-book.

Ben jij erbij als de volgende tech trend piekt? Download ‘m nu.